Στην τελική Έκθεση για την Ελληνική οικονομία θα περιλαμβάνεται και η πολυαναμενόμενη από την κυβέρνηση και τις αγορές Ανάλυση Βιώσιμοτητας του Χρέους (DSA) στην οποία το ΔΝΤ θα αποφαίνεται οριστικά αν θεωρεί βιώσιμο το Ελληνικό χρέος μετά την απόφαση του Eurogroup την 21η Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Η κυβέρνηση κρατάει μικρό καλάθι καθώς από τις επαφές με τα τεχνικά στελέχη του Ταμείου τον Ιούνιο στην Αθήνα προέκυψε διαφωνία στις εκτιμήσεις. Το ΔΝΤ εμφανίστηκε να αποδέχεται μεν τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αλλά φαίνεται να διατηρεί σοβαρές ενστάσεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του παρά τις αποφάσεις του Eurogroup.
Μάλιστα η ελληνική πλευρά φέρεται να τόνισε προς τα στελέχη του Νομισματικού Ταμείου ότι δεν αποδέχεται το γεγονός ότι χαρακτηρίζει βιώσιμο το χρέος Αφρικανικών χωρών και μη βιώσιμο μακροπρόθεσμα το ελληνικό την ώρα που η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της ανήκει στους Ευρωπαίους.
Οι διαφωνίες ήρθαν στην επιφάνεια και μέσα από δηλώσεις του επικεφαλής του Ταμείου στους Θεσμούς Πίτερ Ντόλμαν. Οι εκτιμήσεις αυτές που έγιναν στην Αθήνα στο τέλος Ιουνίου αποτελούν προάγγελο των συμπερασμάτων που θα δούμε στην τελική έκθεση και προβληματίζουν ήδη την Αθήνα. Ιδιαίτερα δε με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να οργανώσει μία ακόμη μεταβατική επαφή με τις διεθνείς αγορές πιθανόν με την έκδοση 10ετούς ομολόγου για την άντληση ενός ποσού 2-3 δις ευρώ στο διάστημα αμέσως μετά την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου στις 20 Αυγούστου και την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο.
Υψηλά πλεονάσματα και χαμηλή ανάπτυξη “χαντακώνουν” τη βιωσιμότητα του χρέους
Στα αρχικά συμπεράσματα της Έκθεσης που αναμένεται την Δευτέρα και θα συζητηθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ εκφράζει επιφυλάξεις του για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους της Ελλάδας σημειώνοντας ότι «η ελάφρυνση του χρέους η οποία συμφωνήθηκε πρόσφατα με τους Ευρωπαίους εταίρους της έχει βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη βιωσιμότητα του χρέους μεσοπρόθεσμα, αλλά οι περισσότερο μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν αβέβαιες».
Το Ταμείο αμφισβητεί την ικανότητα της χώρας μας να διατηρεί ιδιαίτερα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (2,2% ως το 2060) «επί σχεδόν 50 έτη» και τα συνδέει με την πρόβλεψη του για χαμηλή ανάπτυξη και ως εκ τούτου με τις αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους.
Το ΔΝΤ αναμένει μακροπρόσθεσμα ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ και τονίζει ότι σήμερα υπάρχουν ανάγκες για δαπάνες στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και των επενδύσεων που δεν εξυπηρετούνται. Παράλληλα στέκεται στις δυσοίωνες προβλέψεις για τις δημογραφικές εξελίξεις καθώς σύμφωνα και με την Eurostat τα σενάρια που λαμβάνουν υπόψη την υπογεννητικότητα μιλούν ακόμη και για την υποχώρηση του πληθυσμού στην χώρα κάτω από τα 7 εκατομμύρια μετά το 2060.
Μην αντιστρέψετε τα μέτρα
Στην έκθεση του ΔΝΤ αναμένεται να διατυπωθούν ξανά οι παραινέσεις των στελεχών του για να μην πάρει πίσω η κυβέρνηση τα μέτρα που ψήφισε στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου για τις συντάξεις, το αφορολόγητο και τα εργασιακά. Η τοποθέτηση του Δ.Ν.Τ. έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα συμμετέχει κανονικά στη νέα τρόικα, νυν Θεσμοί, που θα αναλάβει τον έλεγχο της Ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Ενισχυμένης Επιτήρησης από το Σεπτέμβριο και οι απόψεις του παίζουν μεγάλο ρόλο για τη στάση της Γερμανίας που έδειξε ότι ελέγχει σταθερά τις αποφάσεις του Eurogroup.
Τον Ιούνιο ο κ. Ντόλμαν είχε ταχθεί κατά της μη εφαρμογής των μέτρων του αφορολόγητου και των συντάξεων τονίζοντας επίσης ότι η επιθυμία του Ταμείου είναι να μην αλλάξουν ούτε οι ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις. “Θα υποστηρίζαμε την ανάγκη οι ελληνικές αρχές να μην πάρουν πίσω τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας” είχε αναφέρει..
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/7/2017, #ODYSSEIA Â