γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Κέρκυρας Χρήστος Λαβράνος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Νίκος Τρίαντος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κερκυραίων Τουριστικών Πρακτόρων (AOCTA)Βασίλης Καλούδης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Κέρκυρας (ΟΕΒΕΚ) Κωνσταντίνος Κιτσάκης.
Ο Περιφερειάρχης επανέλαβε την πάγια θέση του για την αναγκαιότητα διαλόγου και συνεννοήσης, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην περιοχή της Λευκίμμης, τονίζοντας ότι η στάση αποχής που επιλέχθηκε από πλευράς Φορέων, Συλλόγων, Σωματείων και Ενώσεων στην πρόσκληση της ΠΙΝ προέρχεται -κατά την εκτίμησή του- από μια μειοψηφία που έχει επιβάλει ένα είδος «τρομοκρατίας» που αποκλείει σε πολίτες να μπουν σε διαδικασίες διαλόγου και να ακούσουν τη φωνή της λογικής. Συμπλήρωσε δε ότι η ανυπαρξία διαλόγου είναι αυτή που εμποδίζει σήμερα την πραγμάτωση ενός στόχου δηλαδή την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από την περιοχή, ώστε να επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της η νότια Κέρκυρα.
«Πολλές φορές ακούγεται η φράση ότι κάποιοι έχουν σχέδιο εναντίον της Λευκίμμης. Ουδέν ψευδέστερον από αυτό», είπε ο κ.Γαλιατσάτος επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της, στηρίζει την περιοχή τόσο με έργα (Γυμναστήριο, γήπεδα Μπούκα Ποταμιού, ιστορικά μνημεία, δίκτυο ύδρευσης, και ΟΧΕ Ν. Κέρκυρας) όσο και με ενισχύσεις προς τους Συλλόγους της.
Αναφορικά με τη Λευκίμμη ως καθοριστικό παράγοντα της ομαλής διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Κέρκυρα ο Περιφερειάρχης επισήμανε τέσσερα σημεία:
-Η Λευκίμμη (εγκατάσταση στα Μεσοράχια) αποτελεί το μοναδικό νόμιμο αποδέκτη που μπορεί να δεχθεί στερεά απόβλητα που έχουν υποστεί επεξεργασία, όπως είναι αυτή τη στιγμή τα δέματα. Αυτός ο χώρος θα λειτουργεί μέχρι την κατασκευή του εργοστασίου ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων και του νέου ΧΥΤΥ στην Κέρκυρα
-Ο συγκεκριμένος χώρος στα Μεσοράχια θα λειτουργεί τώρα ως προσωρινή αποθήκευση των δεμάτων και αμέσως μετά ως ΧΥΤΥ
-Ο περιβαλλοντικός έλεγχος της εγκατάστασης στα Μεσοράχια μπορεί να πραγματοποιείται πέραν της αρμόδιας Δ/νσης της ΠΙΝ από έναν παράλληλο μηχανισμό ελέγχου , όπως για παράδειγμα είναι η δημιουργία Παρατηρητηρίου, προκειμένου να συμπληρώνει ή να επιβεβαιώνει τους ελέγχους που διενεργούν οι αρμόδιες Υπηρεσίες της ΠΙΝ (η μορφή του θα προκύψει κατόπιν συνεννόησης)
-Η αστυνομική παρουσία στην περιοχή μπορεί και πρέπει να αποκλιμακωθεί στο βαθμό που εξασφαλίζεται η προστασία της δημόσιας περιουσίας και η ομαλή διαχειρίση των στερεών αποβλήτων
Στην τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης απηύθυνε εκ νέου ανοιχτή πρόσκληση σε διάλογο για την αποφόρτιση της έντασης στη Λευκίμμη και την επαναφορά της κανονικότητας στην περιοχή , ενώ υπερτόνισε την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών για την υλοποίηση του σχεδίου της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων και την αξιοποιήση των χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή του εργοστασίου και του νέου ΧΥΤΥ.
Παράλληλα ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν οι πρώτοι έλεγχοι στις εγκαταστάσεις στα Μεσοράχια, από την αρμόδια υπηρεσία της ΠΙΝ, προκειμένου να διαπιστωθούν αν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Κέρκυρας αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα αλλά και στις αποφάσεις που πάρθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και αφορούν στην τροποποίηση του προγράμματος αποκομιδής απορριμμάτων με ανάκληση παλαιών και έγκριση νέων προτάσεων και ανάθεσης της ανακύκλωσης σε ιδιώτες. Πρόσθεσε δε ότι σύντομα η εγκατάσταση στα Μεσοράχια θα αδειοδοτηθεί κανονικά, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα θα εκπονηθεί η μελέτη για την ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων και την κατασκευή του εργοστασίου.
Στις τοποθετήσεις τους οι εκπρόσωποι των Φορέων αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα εφαρμογής του ΠΕΣΔΑ, ενώ ζήτησαν την εντατικοποίηση των ελέγχων της εγκατάστασης στα Μεσοράχια, προκειμένου να υπάρχει πλήρης εικόνα των όσων τοποθετούνται εκεί και την όσο το δυνατόν αποκλιμάκωση της αστυνομικής παρουσίας στην περιοχή.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/7/2017, #ODYSSEIA