κάποιοι προσπαθώντας τη συνέχιση της αδιάλλακτης συμπεριφοράς και να βγουν και να πουν την άποψή τους συμμετέχοντας στη διαδικασία χωρίς να φοβούνται.
Παράλληλα στο μήνυμά του ξεκαθαρίζει ότι η Λευκίμμη είναι ο μόνος νόμιμος αποδέκτης, ο οποίος μπορεί να δεχθεί, στερεά απόβλητα που έχουν υποστεί επεξεργασία (σύμφωνα με τις προδιαγραφές), όπως είναι αυτή τη στιγμή τα δέματα. Προκειμένου μάλιστα να υποστηριχθεί η μετάβαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες.:
-Χρηματοδότηση ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για τη μεταβατική φάση
-Χρηματοδότηση ύψους 925.000 ευρώ για κομποστοποιητές
-Χρηματοδότηση ύψους 730.000 ευρώ για ανακύκλωση των υλικών που είναι χωρίς συσκευασία,ενώ εντός των ημερών αναμένεται η χρηματοδότηση για δημιουργία Πράσινου Σημείου στην Κέρκυρα
Ακολουθεί αναλυτικά η δήλωση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων:
«Πρέπει να μπει ένας τέλος σε αυτή τη χωρίς προοπτική αντιπαράθεση. Η πρωτοβουλία που πήραμε για τη συνάντηση της Πέμπτης έχει ακριβώς αυτά τα χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά μιας προσπάθειας για να βρούμε κοινό τόπο, ώστε ασφαλώς μεν να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Κέρκυρα αυτή την περίοδο και ταυτόχρονα να διορθώσουμε αυτή τη διαδικασία της παρουσίας των αστυνομικών αρχών στη νότια Κέρκυρα που ασφαλώς δεν τιμά την τοπική κοινωνία και φυσικά δεν μπορεί να είναι μέρος μιας κοινωνικής πρακτικής, την οποία θέλουμε να υποστηρίξουμε. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος.
Θέλω να επισημάνω ότι έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα έχουμε δυο δρόμους:
Ο ένας είναι αυτός που προτείνουμε εμείς. Ο δρόμος της συνεννόησης, της συζήτησης, του συμβιβασμού, της συμφωνίας που μπορεί να προκύψει, και της προόδου μετά από μια τέτοια διαδικασία.
Ο άλλος δρόμος είναι αυτός ο οποίος παρακολουθούμε , δηλαδή ο δρόμος της αντιπαράθεσης άνευ όρων χωρίς πραγματικά επιχειρήματα, ο δρόμος της βίας, ο δρόμος της καταστολής. Εμείς διαλέξαμε από την αρχή και τώρα επισημαίνουμε πάλι ότι διαλέγουμε τον δρόμο της συνεννόησης και της συζήτησης και σε αυτόν θα επιμείνουμε.
Καλούμε τους φορείς της νότιας Κέρκυρας , στους οποίους έχουμε απευθυνθεί, δηλαδή τους Πολιτιστικούς, του Αθλητικούς αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση της περιοχής να σπάσουν τον αποκλεισμό που τους επιβάλλουν κάποιοι προσπαθώντας να τους σύρουν στην αδιάλλακτη συμπεριφορά, και να βγουν και να πουν την άποψή τους, να μπουν σε μια διαδικασία διαλόγου, γιατί διαφορετικά το μέλλον είναι απροσδιόριστο και ασαφές και φυσικά δεν μπορεί κανείς να προδιαγράψει τη συνέχεια.
Προτρέπω τους συμπατριώτες μας να βγουν να πουν τη γνώμη τους και να πάρουν το θάρρος να λάβουν μέρος στη διαδικασία χωρίς να φοβούνται, διότι παρακολούθησα ένα βίντεο από μια συνάντηση την Παρασκευή στη Λευκίμμη και παρακαλώ και προκαλώ τον κάθε συμπολίτη μας να το δει. Εκεί θα δει ότι αυτοί που φωνάζουν για τη δημοκρατία και ζητούν να τους συμπεριφερθούν οι υπόλοιποι με τρόπο δημοκρατικό και συναινετικό να προσπαθούν μέσα σε μια συνέλευση που την όρισαν οι ίδιοι, χωρίς καμία διαδικασία εκλογική για τα προεδρεία και το ποιος διευθύνει τη συζήτηση, να «κόψουν» τη φωνή σε όποιον είχε διαφορετική άποψη από την κυρίαρχη αντίληψη του προεδρείου. Όποιοι το προσπάθησαν έχαναν το λόγο.
Και όχι μόνο αυτό αλλά έκαναν τρεις ή τέσσερις ψηφοφορίες, προκειμένου να φτάσουν στο στόχο. Να εγκλωβίσουν δηλαδή από τη συνέλευση τους Πολιτιστικούς, Αθλητικούς Συλλόγους της περιοχής να μην ασχοληθούν με δικά τους κείμενα για το αν θα συμμετέχουν στη συνάντηση που έχει καλέσει ο Περιφερειάρχης αλλά να υπογράψουν το ψήφισμα αυτής της συνάντησης. Δηλαδή πλήρης κατάργηση της αυτονομίας των Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων της περιοχής. Αυτή είναι η συμπεριφορά αυτών των ανθρώπων που αδιάλλακτοι μέχρι τώρα συνεχίζουν να οδηγούν σε πλήρη ήττα το κίνημα το περιβαλλοντικό της περιοχής αλλά και γενικά την κοινωνία. Για άλλη μια φορά κάνω έκκληση στους εχέφρονες συμπολίτες της περιοχής, στους δημοκράτες, στους προοδευτικούς ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται η εξουσιοδότηση αυτών των αδιάλλακτων ανθρώπων, οι οποίοι δεν έχουν στα μυαλό τους τη συνεννόηση και τη συμφωνία αλλά οδηγούν τα πράγματα στα βράχια. Αυτή η εικόνα της συνάντησης της Παρασκευής τα λέει όλα.
Δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το θέμα της Λευκίμμης με το αν μαζεύονται ή όχι τα σκουπίδια από τους δρόμους. Η Λευκίμμη είναι ο μόνος νόμιμος αποδέκτης, ο οποίος μπορεί να δεχθεί, στερεά απόβλητα που έχουν υποστεί επεξεργασία (σύμφωνα με τις προδιαγραφές), όπως είναι αυτή τη στιγμή τα δέματα.
Εμείς δε θα επιτρέψουμε να παλινορθώσει το Τεμπλόνι, υπάρχει απόφαση της οριστικής διακοπής, η οποία δεν μπορεί να αλλάξει. Άρα όλα βαδίζουν στη διαδικασία της αποκατάστασης και είναι κάτι το οποίο θα γίνει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο».
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/7/2018