Οι Αμερικανοί πήραν θέση: «Στηρίζουμε Ελλάδα» σε Βαλκάνια και Αν. Μεσόγειο

Μάλιστα, αφήνοντας αιχμές για τη στάση της Άγκυρας απέναντι στα ελληνοτουρκικά και τις κυπριακές γεωτρήσεις, κατήγγειλε την επεκτατική ρητορική και τις πολιτικές που προκαλούν αναστάτωση στις γειτονικές χώρες και στους συμμάχους των ΗΠΑ.

Εμμένοντας στο ζήτημα της Κύπρου, ξεκαθάρισε ότι «η παρενόχληση των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ δεν είναι κάτι που θα επιτρέψουμε να περάσει απαρατήρητο», ενώ σχετικά με το Κυπριακό, προέταξε τη λύση της διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Η παρέμβαση της Ουάσιγκτον έρχεται ως επιστέγασμα της πρόσφατης «ψύχρανσης» των σχέσεων Τουρκίας-ΗΠΑ, η οποία αντανακλάται και στο ζήτημα της προμήθειας των S-400 και των F-35.

Τη Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεχμέτ Τσαβούσογλου, διαμήνυσε ότι η Άγκυρα προχωράει κανονικά την παραγγελία των πολεμικών αεροσκαφών νέας γενιάς.

«Η Τουρκία δεν αποδέχεται την απειλητική γλώσσα των ΗΠΑ σ’ αυτό το θέμα» έσπευσε να προσθέσει, απορρίπτοντας την αμερικανική κριτική.

«Δουλεύουμε με αποφασιστικότητα για να σταθεροποιήσουμε τη σχέση με την Τουρκία και να τη διατηρήσουμε σε μια δυτική στρατηγική τροχιά» εξήγησε σήμερα ο Μίτσελ, επιχειρώντας να αποκλιμακώσει την ένταση.

Και προειδοποίησε: «Μια κατάρρευση αυτής της σχέσης θα προκαλούσε μια ζημία στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ που θα διαρκούσε για πολλές γενεές».

Ωστόσο, ο Αμερικανός υφυπουργός αναφερόμενος στα F-35 είπε ότι εάν η Τουρκία προβεί στην αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400 αυτό θα έχει αντίκτυπο στην συμμετοχή της στα κοινά προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και αυτό το οποίο αφορά στην παραγωγή των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35.

Το μήνυμα αυτό έστειλε προς την Άγκυρα ο Γουές Μίτσελ κατά την διάρκεια ομιλίας τους που έκανε στο Ίδρυμα Heritage.

«H Τουρκία έχει καλή φήμη ως μέλος της συμμαχίας των κρατών που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αγοράς των F-35. To Κογκρέσο ασχολείται αυτή την στιγμή με αυτό το ζήτημα.

»Δεν νομίζω ότι λέω κάτι νέο, όταν δηλώνω εδώ ότι η Τουρκία εάν προχωρήσει στην αγορά σύγχρονων ρωσικών οπλικών συστημάτων, ενδεχομένως περιμένει ότι θα υπάρξει αλυσιδωτή αντίδραση, που αφορά την συμμετοχή της στα προγράμματα στρατιωτικής και βιομηχανικής συνεργασίας. Αυτό νομίζω αφορά και τα F-35» υπογράμμισε ο Μίτσελ.

Tribune

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/6/2018 #ODYSSEIA