Όπως γνωρίζουμε, τα Πανιόνια συνέδρια είναι ένας κινούμενος – στον ιόνιο χώρο – θεσμός, αφού κάθε φορά φιλοξενείται και σε άλλο νησί της Επτανήσου και είναι σήμερα μεγάλη η τιμή να το διοργανώσει φέτος εδώ στην Κεφαλονιά η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών.
Εδώ και παραπάνω από ένα αιώνα το πρώτο Πανιόνιο Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα το 1914! Και έκτοτε ακολούθησε την ελληνική περιπέτεια μέσα από δύο παγκόσμιους πολέμους, ένα εμφύλιο, δικτατορίες, μικρασιατική καταστροφή και τους καταστρεπτικούς σεισμούς του1953. Παρ’ όλες τις δυσκολίες, είναι γεγονός ότι παραμένει συνεχής η ανάγκη για όλους εμάς τους Επτανήσιους να διατηρήσουμε αυτό το θεσμό και αυτό πηγάζει από την αγάπη και το ενδιαφέρον για τα νησιά μας, για τον πολιτισμό μας, τα γράμματα, τις τέχνες, την εξέλιξη κοινωνικών και πολιτικών ρευμάτων. Η πολιτισμική σύγκληση που πηγάζει από την ιστορική κατασκευή του Ιονίου ως ενιαίου ιστορικού και πολιτικού χώρου, και συγχρόνως η τοπική ιδιαιτερότητα κάθε νησιού το κάνει αφενός μοναδικό ιστορικό και πολιτικό υποκείμενο και αφετέρου, ιστορικό παράδειγμα για μελέτη και έρευνα.
Εξαιρετική η ιδέα να τιμηθεί μέσα απ’ αυτό το Συνέδριο η μνήμη του Γιώργου Αλυσανδράτου, του ληξουριώτη βραβευμένου μελετητή της νεοελληνικής και κυρίως Επτανησιακής φιλολογίας, της επτανησιακής Ιστορίας και της νεοελληνικής γλώσσας (υπερασπίστηκε τη δημοτική με επίμονους αγώνες για την οργάνωσή της, αλλά και την προστασία της από τις ακρότητες).
Δεν είναι τυχαίο που το Ιόνιο ανάθρεψε κορυφαίες πολιτικές και πνευματικές προσωπικότητες, με πανελλήνια και όχι μόνο εμβέλεια. Ο Πρώτος Κυβερνήτης του ελεύθερου ελληνικού κράτους, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ήταν από την Κέρκυρα. Ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός από τη Ζάκυνθο. Ο επίσης κορυφαίος ποιητής και πολιτικός Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, από την Λευκάδα. Ενώ η Κεφαλονιά ανέθρεψε τους ριζοσπάστες με κορυφαία μορφή εκείνη του Ιωσήφ Μομφερράτου. Το ριζοσπαστικό πολιτικό ρεύμα που υπερασπίστηκε το δόγμα της ελευθερίας-ισότητας και αδελφότητας των ατόμων και των λαών, ενάντια σε κάθε καταπίεση και κυρίως υπέρ τη εθνικής συγκρότησης, προετοίμασε το πολιτικό «έδαφος» για την ένωση των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα, γεννήθηκε και ανδρώθηκε στα νερά του Ιονίου πελάγους.
Για τούτο τον τόπο έχουν έρθει να μιλήσουν διακεκριμένες επιστημονικές προσωπικότητες στο 11ο Πανιόνιο συνέδριο. Είναι τουλάχιστον 350 φιλοξενούμενοι στις διάφορες συνεδρίες του. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επιστημονικά δρώμενα που φιλοξενούνται όχι μόνο στο Ιόνιο αλλά σε πανελλήνια κλίμακα.Το έχουν θεμελιώσει γερά στο χρόνο διακεκριμένες προσωπικότητες, όπως ο βυζαντινολόγος Διονύσιος Ζακυθηνός, ο Κων/νος Θ. Δημαράς, ο Νίκος Σβορώνος, ο Σπύρος Ασδραχάς, ο Σπύρος Λουκάτος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος αλλά και πολλοί άλλοι επιστήμονες και ερευνητές.
Ευχόμαστε, λοιπόν, καλές εργασίες και γόνιμες συζητήσεις, δημιουργικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο, αφού συγκεντρώνει το δυνατότερο πνευματικό ανθρώπινο δυναμικό που ασχολείται με τούτο τον τόπο, τη γη και τη θάλασσα του Ιονίου.
Καλή επιτυχία.
Αργοστόλι, 21-5-2018
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλληνίας-Ιθάκης
Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21/5/2018 #ODYSSEIA