2.Το πολλαπλασιαστικό υλικό των καλλιεργούμενων και καλλωπιστικών φυτών ξενιστών του παθογόνου να συνοδεύεται με φυτοϋγειονομικά πιστοποιητικά, και να είναι απαλλαγμένα από έντομα φορείς του παθογόνου.
3.Να γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στις καλλιέργειες αλλά και στα σημεία παραγωγής (φυτώρια) και διακίνησης πολλαπλασιαστικού υλικού καλλιεργούμενων και καλλωπιστικών φυτών ξενιστών του παθογόνου για τη διαπίστωση τυχόν συμπτωμάτων.
4.Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτων συμπτωμάτων, τα οποία μοιάζουν μακροσκοπικά και με άλλες ασθένειες της ελιάς, να γίνεται άμεση ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών, της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Κεφαλληνίας, της Δ/νσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου.
5.Λόγω της μεγάλης σοβαρότητας του παθογόνου και της ποικιλίας των φυτών ξενιστών το βακτήριο έχει ήδη συμπεριληφθεί στο ετήσιο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για επισκοπήσεις επιβλαβών οργανισμών για την διαπίστωση της παρουσίας του ή μη στη χώρα μας, κάτι το οποίο θα πρέπει να συνεχιστεί με τη συνεργασία των τοπικών Φορέων.
Στο τέλος της σύσκεψης καθορίσθηκαν οι μελλοντικές ενέργειες και αποφασίσθηκε η συνεχής ενημέρωση των ενδιαφερομένων.
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗÂ ΕΝΟΤΗΤΑÂ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5/3/2018, #ODYSSEIA