Γεγονός πάντως είναι ότι όσο κι αν προσπαθεί ο 57χρονος Βρετανός επικεφαλής, η ισχυρότερη γερμανική τράπεζα δεν καταφέρνει να ξεπεράσει το τέλμα, στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται.
Μέχρι λίγο πριν τα Χριστούγεννα η Deutsche Bank ήλπιζε ότι μετά τις απώλειες του 2015 και του το 2016 με 6,8 δισ. και 1,4 δισ. ευρώ αντίστοιχα, θα ήταν σε θέση να ανακοινώσει επιτέλους στους επενδυτές την επιστροφή στην κερδοφορία.
Μετά όμως ήρθε ο Ντόναλντ Τραμπ και η αμερικανική φορολογική μεταρρύθμιση με αποτέλεσμα οι ειδικοί της γερμανικής τράπεζας να προχωρήσουν αναγκαστικά σε υψηλές διαγραφές, όπως έπραξαν άλλωστε όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στις ΗΠΑ.
Εφικτή η επιστροφή στην κερδοφορία το 2018;
Μπροστά στο νέο έλλειμμα των 512 εκ. ευρώ της Deutsche Bank ωχριούν πάντως οι προσπάθειες του Τζον Κράιν να αποδεσμευθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, είτε πρόκειται για δικαστικές διενέξεις, είτε για τις λανθασμένες επενδύσεις, είτε για τον περιορισμό των δαπανών.
Στον απολογισμό του 2017 έγινε ωστόσο περισσότερο από εμφανές ότι οι… δουλειές δεν πάνε καλά. Έτσι τα συνολικά έσοδα της τράπεζας μειώθηκαν 12%, ενώ την ίδια στιγμή ο τζίρος από την αγορά συναλλάγματος και ομολόγων μειώθηκε πέρυσι περίπου 33%.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ο Τζον Κράιαν έπρεπε να υπερασπιστεί δημοσίως και την απόφαση της Deutsche Bank να μοιράσει φέτος, για πρώτη φορά μετά από χρόνια, μπόνους γύρω στο 1 δισ. ευρώ κυρίως σε κορυφαία στελέχη του τμήματος επενδύσεων.
Είδηση που προκάλεσε πρωτοσέλιδα και καυστικά σχόλια από τα περισσότερα γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Από ότι όλα δείχνουν ο επικεφαλής υποχώρησε στις πιέσεις μεγαλοστελεχών που του έθεσαν το δίλημμα «είτε μπόνους, είτε ψάχνουμε δουλειά στον ανταγωνισμό».
Παρά την αυστηρή κριτική στη στρατηγική του ο Τζον Κράιαν εμφανίζεται πεπεισμένος ότι η Deutsche Bank βρίσκεται στο σωστό δρόμο.
Προφανώς και για αυτό το λόγο ο επικεφαλής υπόσχεται ότι το 2018 αποτελεί για την γερμανική τράπεζα σημείο καμπής που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή στην κερδοφορία:
«Ήταν εξ αρχής σαφές ότι η όλη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων θα διαρκέσει δύο, τρία χρόνια. Όμως η Deutsche Bank είναι σήμερα μια διαφορετική τράπεζα από εκείνη που γνώρισα το 2015».
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/2/2018