Η ομιλία της βουλευτού στην Ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου

τέτοιου «εργαλείου» και καλωσόρισε τη νέα δομή που υλοποιείται με απόφαση των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης. Σημειώνοντας την αποστολή των υποθηκοφυλακείων και την αναγκαιότητα για αμιγώς δημόσιο χαρακτήρα, κατέθεσε τη στόχευση για ολοκλήρωση του 75% της κτηματογράφησης της χώρας ως το 2020.

Ακόμη επεσήμανε την ιδιαιτερότητα των νησιωτικών περιοχών ως προς την κατάργηση των υποθηκοφυλακείων μέσα σε δύο χρόνια και ως προς την αδειοδότηση των λατομικών ζωνών.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την τοποθέτηση της Βουλευτή στην ομιλία που επισυνάπτεται ή να παρακολουθήσετε το σχετικό βίντεο που παραθέτουμε.

ΟΜΙΛΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ & ΙΘΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η ψήφιση αυτού του πολυνομοσχεδίου σήμερα ολοκληρώνει ουσιαστικά την 3ηαξιολόγηση, χωρίς χρονοκαθυστερήσεις και χωρίς δημοσιονομικά μέτρα, όπως προέβλεπαν πολλοί που για πολλοστή φορά διαψεύστηκαν.

Παρά την καταστροφολογική γραμμή μερίδας της Αντιπολίτευσης, δεν υπάρχει διεθνές οικονομικό κέντρο, που να μην προβλέπει επιτυχή έξοδο από τα Μνημόνια τον Αύγουστο: Αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, μείωση της ανεργίας, συνεχής πτώση των αποδόσεων των εντόκων ομολόγων του Δημοσίου, άνοδος των ελληνικών εξαγωγών. Το 2018 θα είναι χρονιά εξόδου από το μνημόνιο, μια μεγάλη επιτυχία για την χώρα και σε ουσιαστικό και σε συμβολικό επίπεδο.

Οι προηγούμενες πολιτικές που στηρίχθηκαν στο δημόσιο δανεικό χρήμα και δημιουργούσαν ελλείματα και χρέη, δεν επέφεραν μόνο οικονομική κρίση και ακραία ανθρωπιστική φτώχια, αλλά ανέδειξαν την πλήρη απουσία βασικών δομών για την ανάπτυξη της χώρας και την προστασία των αδυνάτων. Βασικές δομές που είναι απαραίτητες και αυτονόητες σε κάθε οργανωμένο και προοδευτικό κράτος : Περιουσιολόγιο, δίκαιο σύστημα φορολόγησης, αποτελεσματική δημόσια διοίκηση, αξιοποίηση τεχνολογιών.

Μια τέτοια βασική δομήπου θα εξασφάλιζε μια αξιόπιστη πολιτική γης, είναι το Εθνικό Κτηματολόγιο.Αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και προαπαιτούμενο για οποιοδήποτε σχεδιασμό, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η δυναμική ανάπτυξη,όσο και η ποιότητα ζωής των πολιτών της χώρας.Σε κάθε οργανωμένο και προοδευτικό κράτος το κτηματολόγιο έχει ολοκληρωθεί.Κάθε Κυβέρνηση είτε φιλελεύθερη είτε σοσιαλδημοκρατική το έχει ολοκληρώσει. Είναι κρίσιμος παράγοντας κοινωνικού, οικονομικού, περιβαλλοντικού και δημοκρατικού σχεδιασμού. Πόσο θα άλλαζε λ.χ. η διαδικασία αδειοδοτήσεων για δημόσια ή ιδιωτικά έργα, μικρή ή μεγάλη επένδυση αν είχαμε κτηματολόγιο, δηλαδή χωρική περιγραφή των ακινήτων, πάνω στην οποία να στηριχθούν οι ρυθμίσεις προστασίας περιβάλλοντος, πολιτιστικών αγαθών κ.ά. ;

Ποιοι ήταν όμως οι λόγοι που δεν ολοκληρώθηκε 23 χρόνια μετά τη θεσμοθέτησή του; Ποιοι ήταν οι λόγοι που κατασπαταλήθηκαν πάνω από 2 δις € προκειμένου να ολοκληρωθεί περίπου το 10 % του ελληνικού χώρου; Γιατί σε 20 χρόνια καταγράφτηκε το 20% των δικαιωμάτων και τα τελευταία 2,5 χρόνια το 10%; Γιατί χρειάστηκαν 15 χρόνια περίπου για την κύρωση του 1% των δασικών χαρτών; Μήπως ήταν πολιτική επιλογή όντως να μην ολοκληρωθεί το Κτηματολόγιο και οι δασικοί χάρτες, να συγκαλύπτονται τα κάθε λογής συμφέροντα, οι καταπατήσεις της δημόσιας γης και να έχουμε ένα υδροκεφαλικό δημόσιο με πολύπλοκους μηχανισμούς, που ενώ χρησιμοποιήθηκε ασύστολα μέσω πελατειακών σχέσεων, απαξιώθηκε σταδιακά, θεωρώντας άχρηστο το δημόσιο χαρακτήρα βασικών αναπτυξιακών δομών;

Καλωσορίζουμε, λοιπόν, την απόφαση των δύο Υπουργείων – Περιβάλλοντος & Δικαιοσύνης – για τη νέα δομή.Γιατί το Εθνικό Κτηματολόγιο είναι και πρέπει να παραμείνει δημόσια περιουσία και ως εκ τούτου επιβάλλεται να διενεργηθεί από δημόσιο φορέα υπέρ του συμφέροντος του συνόλου της κοινωνίας και την εξασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων.Και αυτό γιατί έχει ΚΑΙ κοινωνικό χαρακτήρα, καθώς επιδρά στη διασφάλιση των δικαιωμάτων, την προστασία του περιβάλλοντος, τον έλεγχο και την διαφάνεια στις χρήσειςγης, την ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών και την ανάπτυξη της αγοράς ακινήτων σε αυτές με παράλληλη χαρτογράφηση απομονωμένων περιοχών, την διευκόλυνση των επενδύσεων την οργάνωση της αγοράς ενοικίων, αγροτικής γης, αστικών ακινήτων κλπ.

Αναφέρθηκε ο προηγούμενος ομιλητής στην κατάργηση των υποθηκοφυλακείων. Δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρωπαϊκή Ένωση ιδιωτικός φορέας κτηματολογίου. Παγκοσμίως, όπως αναδεικνύει η έκθεση Κτηματολόγιο 2014, η στρατηγική της σχεδίασης, της διαχείρισης και του ελέγχου λειτουργίας των συστατικών στοιχείων ενός κτηματολογικού συστήματος, δηλαδή της νομικής και χωρικής καταχώρισης της ακίνητης περιουσίας γίνονται, σε περίπου τις μισές χώρες, από τον ίδιο οργανισμό, που ανήκει σε όλες τις περιπτώσεις στο δημόσιο. Σε καμία χώρα δεν έχει απωλέσει το κράτος τον έλεγχο για την κατάρτιση και διαχείριση του κτηματολογίου. Παραμένει δημόσια αποστολή.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός Γιώργος Σταθάκης, στόχος μας είναι το τέλος του 2020 να έχει ολοκληρωθεί το 75% της κτηματογράφησης της χώρας. Το υπόλοιπο 25% είναι αμφισβητούμενα ακίνητα λόγω αυτής καθ΄αυτής της μη ύπαρξης του Εθνικού Κτηματολογίου.

Τέλος θα ήθελα να τονίσω, κ. Υπουργέ, και ως προς το Κτηματολόγιο με την κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων και ως προς τις λατομικές ζώνες, για τις οποίες μπαίνουν κανόνες σ΄αυτό το νομοσχέδιο, θα πρέπει να διακρίνουμε ειδικές ρυθμίσεις για τα νησιά μας. Υπάρχουν λατομεία που δεν εξασφαλίζουν τις προϋποθέσεις, αλλά είναι δύσκολο για τους νησιώτες να βρουν λατομικό υλικό από αλλού. Για την υπαγωγή των Υποθηκοφυλακείων στον ενιαίο φορέα μέσα, σε 24 μήνες θα πρέπει να ολοκληρωθεί το Εθνικό Κτηματολόγιο στη συγκεκριμένη περιοχή.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κάθε λογής καταστροφολογία ή εκλογολογία δείχνει όχι μόνο παντελή έλλειψη επιχειρημάτων για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά και έλλειψη αξιοπιστίας. Προτάσεις έχει ανάγκη η Χώρα, έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε σ΄αυτό το διάλογο και δεν μπορεί κανείς να κρύβεται.

Αθήνα, 15 Γενάρη 2018

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Γραμματέας Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/1/2018