Ο ίδιος τόνισε ότι η ταχύτητα με την οποία οι φανατικοί ριζοσπαστικοποιούνται έχει γίνει τόσο μεγάλη που «δεν την προλαβαίνουμε».
Είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του ότι φανατικοί μπορεί να διδαχτούν μέσω διαδικτύου πώς να κατασκευάζουν βιολογικά όπλα.
Πεδίο μάχης το διαδίκτυο
Μιλώντας σε αντιτρομοκρατικό συνέδριο στο Λονδίνο πριν μερικές ημέρες, ο Πάτρικ Μακγκίνες έκανε σαφές ότι το διαδίκτυο είναι το νέο μέτωπο στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.
Πρόσθεσε ότι οι εταιρείες του διαδικτύου έχουν τις δυνατότητες να μπλοκάρουν τους τρομοκράτες για να μην αναρτούν και διακινούν την προπαγάνδα τους.
Σε ερώτηση εάν οι διαδικτυακές εταιρείες κάνουν αρκετά στην αντιμετώπιση των τρομοκρατών, απάντησε ότι δεν είναι εντελώς πεπεισμένος ότι έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους.
Ανησυχία για βιολογικά όπλα
Περισσότερο ανησυχητικές όμως ήταν οι δηλώσεις στο ίδιο συνέδριο του Ζιλ ντε Κερχόβ, του ειδικού συντονιστή της ΕΕ για θέματα τρομοκρατίας.
Ο Ντε Κερχόβ προειδοποίησε ότι οι φανατικοί μπορεί να μάθουν μέσω διαδικτύου πώς να φτιάχνουν βιολογικά όπλα.
«Δυστυχώς, είναι πιθανώς ευκολότερο από παλιά για έναν μοναχόλυκο να διαπράξει μια επίθεση με καταστροφικές συνέπειες», ενώ «ορισμένοι από αυτούς διδάχτηκαν στο πεδίο της μάχης», είναι άκρως ανησυχητική η προοπτική ριζοσπαστικοποιημένοι φανατικοί να παρασκευάσουν βιολογικά όπλα στα σπίτια τους.
Επικαλούμενος ως παράδειγμα τις οδηγίες κατασκευής «οικιακών» βομβών, που διακινούνταν το προηγούμενο διάστημα μεταξύ τζιχαντιστών στο διαδίκτυο, αναρωτήθηκε: «Τι θα γίνει εάν κάποιος δημοσιεύσει ένα παρόμοιο άρθρο για το πώς να κατασκευάσεις ένα βιολογικό όπλο στην κουζίνα της μητέρας σου;». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τέτοια όπλα μπορεί να διασκορπιστούν και από τηλεκατευθυνόμενα ντρον.
Ο Βέλγος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβλεψε ότι ένα νέο Ισλαμικό Κράτος, Ισλαμικό Κράτος νο2 όπως το αποκάλεσε, θα μπορούσε να εμφανιστεί μετά την ήττα του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία εάν δεν γίνουν αρκετά για να αντιμετωπιστούν οι αιτίες της οργής των ισλαμιστών.
Η διάδοχος οργάνωση, είπε, θα μπορούσε να συγκροτηθεί από απομεινάρια της Αλ Κάιντα και του Ισλαμικού Κράτους. Βεβαίως εδώ δεν κόμισε και κάτι «νέο», αφού είναι σε όλους γνωστό ότι το Ισλαμικό Κράτος ήταν αρχικά το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ που συνέπραξε με τους «σκληρούς» του Σαντάμ Χουσεΐν.
Η Τζέιν Μάριοτ, διευθύντρια του βρετανικού τμήματος της Κοινής Διεθνούς Αντιτρομοκρατικής Μονάδας, δήλωσε ότι αν και η συντριβή του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους ήταν ένα θετικό βήμα, χρειάζονται περισσότερα να γίνουν για να αποφευχθεί η εμφάνιση μιας νέας οργάνωσης στη θέση του.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25/11/2017