«Ρύθμιση για τις παραλιακές κατασκευές και άλλες ευεργετικές διατάξεις για τα νησιά μας»

στους πλοιοκτήτες που δεν καταβάλλουν μισθούς και ασφαλιστικές εισφορές, εξομοιώνοντας τα πρόστιμα με εκείνα που ισχύουν για ανασφάλιστη εργασία στη στεριά. Τροποποιούνται τα κριτήρια για τις μεταθέσεις προκείμενου να εξασφαλιστεί η διαφάνεια. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά η δυνατότητα να μπορούν τα μικρά νησιά να πραγματοποιούν συμβάσεις για τη συγκοινωνία τους εξασφαλίζοντας έτσι τη διασύνδεσή τους. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των αρμόδιων Υπουργών ρυθμίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης στις Σχολές Α.Ε.Ν. µε το σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Επίσης  χορηγείται στους σπουδαστές μεικτής φοίτησης στις Α.Ε.Ν. ετήσιο επίδομα σίτισης, που είχε καταργηθεί τα τελευταία χρόνια.

Στο ίδιο νομοσχέδιο ενσωματώθηκε και μία τροπολογία, στην οποία συμμετείχε στη σύνταξή της η Βουλευτής Κεφαλονιάς-Ιθάκης και που αφορά στις κατασκευές εντός χερσαίας ζώνης λιμένων (στέγαστρα, πέργκολες). Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση αναστέλλονται για μία διετία η έκδοση και η εκτέλεση πρωτοκόλλων κατεδάφισης, οι ποινικές δίκες και η είσπραξη προστίμων που έχουν επιβληθεί γι’ αυτές τις κατασκευές.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της τροπολογίας.

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2017

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλληνίας&Ιθάκης

ΠΡΟΣΘΗΚΗ – ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ

στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής με τίτλο «Δια βίου εκπαίδευση προσωπικού Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συµµετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις»

ΘΕΜΑ: «Κατασκευές εντός περιοχών δικαιοδοσίας των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων».

Α. ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με την προτεινόμενη διάταξη διασφαλίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή ενός ομοιόμορφου καθεστώτος για τις κατασκευές εντός περιοχών δικαιοδοσίας των φορέων διοίκησης και εκμετάλλευσης Λιμένων.

Β. ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ

1. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 96 του παρόντος μετά τη λέξη «ευρώ» προστίθεται η φράση: «μη συνυπολογιζόμενων τόκων και προσαυξήσεων».

2. Στην περίπτωση α της παραγράφου 4 του άρθρου 96 του παρόντος διαγράφεται η φράση: «για το χρονικό διάστημα της διετίας».

3.  Η περίπτωση β της παραγράφου 4 του άρθρου 96 του παρόντος αντικαθίσταται ως εξής: «β) η επιβολή προστίμων και αποζημιώσεων για την ανέγερση ή χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου, καθώς και η αναγκαστική είσπραξη των ήδη επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων.”

4. Στο τέλος της παραγράφου 4 του άρθρου 96 του παρόντος προστίθενται τα εξής εδάφια:

«Η διετής αποκλειστική προθεσμία της παρούσας παραγράφου αναστέλλει την παραγραφή των απαιτήσεων και δικαιωμάτων του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και την παραγραφή των ποινικών αδικημάτων που σχετίζονται  με την ανέγερση και χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου και την αναγκαστική είσπραξη των επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων. Κατά τη διάρκεια της διετούς αποκλειστικής προθεσμίας του παρόντος άρθρου, αναβάλλονται υποχρεωτικά ποινικές δίκες, που σχετίζονται με την ανέγερση και χρήση των κατασκευών του παρόντος άρθρου, καθώς και την αναγκαστική είσπραξη των επιβληθέντων προστίμων και αποζημιώσεων».

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2017

Οι προτείνοντες βουλευτές

Καματερός Ηλίας

Δημαράς Γεώργιος

Θελερίτη Μαρία

Θεοπεφτάτου  Αφροδίτη

Καρακώστα Εύη

Συρίγος Αντώνιος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/11/2017