Με αφερεγγυότητα που προκαλεί, αναποφασιστικότητα που εκπλήσσει και ατολμία που εξοργίζει, το μόνο που έχει καταφέρει είναι να έχει τους κρεοπώλες σε νευρική κρίση, τους Ρομά στη γωνία, και όλους εμάς στην απορία, αφού κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τι ακριβώς επιδιώκει χρόνια τώρα η παράταξη της Ισχυρής Κεφαλονιάς.
Τελικά «όλα τριγύρω αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν» αφού από το 2011 εξαγγέλλουν θριαμβολογώντας την αποχώρηση των Ρομά από τα σφαγεία αλλά τελειώνει αισίως και το 2017 και οι Ρομά εξακολουθούν να παραμένουν στον ίδιο χώρο, μολονότι τρέχουν προγράμματα επιδότησης για την μετεγκατάσταση τους. Ποιος κοροϊδεύει ποιόν;
Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι παίζοντας κρυφτούλι, αγοράζουν χρόνο για αποφάσεις που ποτέ δεν θα υλοποιήσουν.
Μερικά εύγλωττα παραδείγματα του «ενδιαφέροντος» της Δημοτικής Αρχής για την περιουσία του Δήμου και πως αντιλαμβάνεται την προστασία της είναι:
1.Για τη διαθήκη Τυπάλδου και τις τουριστικές εγκαταστάσεις στις Συκιές Κορινθίας έκρινε (αγνοώντας κατάφορα το Δημοτικό Συμβούλιο) ότι έπρεπε να παραιτηθεί του δικογράφου στο Εφετείο Πατρών, όπου ως γνωστόν στις 21 Σεπτεμβρίου θα συζητείτο η αίτηση του Δήμου για ερμηνεία της βούλησης του διαθέτη.
Εκεί λοιπόν που περιμέναμε να «μπει το νερό στο αυλάκι» ξαφνικά άνοιξε μπροστά μας ένα τούνελ χωρίς φως και οι όποιες διεκδικήσεις για τα περιουσιακά στοιχεία που άφησε ο Τυπάλδος στο Δήμο μοιάζουν όνειρα απατηλά.
2.Το τουριστικό περίπτερο στα Μιχαλιτσάτα περνάει τον απόλυτο Γολγοθά, ρημαγμένο, μέσα στην απόλυτη εγκατάλειψη και αποσύνθεση, θυμίζοντας εικόνες από σπίτια στη Ράκα της Συρίας μετά την άτακτη φυγή των Ισλαμιστών.
Βεβαίως για αυτή τη σήψη και παρακμή κανένας από τη Δημοτική Αρχή δεν έχει ευθύνη!
3.Η περιουσία στο Μετόχι της Παλικής. 150 στρέμματα κοντά στη θάλασσα κυριολεκτικά σε αγρανάπαυση. Προτάσεις τουριστικής αξιοποίησης πολλές το ενδιαφέρον όμως από πλευρά Δημοτικής Αρχής ανύπαρκτο.
Φαντάζει αισιόδοξο σενάριο τα στρέμματα αυτά να νοικιαστούν για βοσκοτόπια, αν και αυτό ακόμα χλωμό μας φαίνεται.
Υπάρχει όμως πληθώρα σημαντικών ζητημάτων που η Δημοτική Αρχή δείχνει να αγνοεί την σπουδαιότητα τους:
Α) Τα αντιπλημμυρικά έργα στην Πύλαρο.
Οι καταστροφές που προκάλεσε στην Πύλαρο η θεομηνία της 7ης Οκτωβρίου 2016 ήταν μεγάλες. Σπίτια και επιχειρήσεις στην Αγία Ευφημία πλημμύρισαν, οικοσκευές και εμπορεύματα καταστράφηκαν. Επανειλημμένα είχε τονιστεί η ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων με σχηματισμό και συντήρηση λεκανών ανάσχεσης αλλά και η δημιουργία μεγάλου υπόγειου αγωγού, όπως προβλεπόταν σε παλιά μελέτη του Δήμου Πυλαρέων, προϋπολογισμού 2εκ. ευρώ.
Όμως η Δημοτική Αρχή στην λογική του «απελθέτω απ΄εμού το ποτήριο τούτο» πετάει το μπαλάκι στην Περιφέρεια αντί να βρίσκεται επί ποδός πολέμου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ των αναγκαίων για την περιοχή αντιπλημμυρικών έργων.
Επίσης για κακή μας τύχη η Κεφαλονιά θα ενταχθεί, όπως λένε, μέχρι το 2021 στον προβλεπόμενο κρατικό αντιπλημμυρικό σχεδιασμό πράγμα που σημαίνει ότι μέχρι τότε μάλλον με ξόρκια θα αντιμετωπίσουμε τα όποια πλημμυρικά φαινόμενα μας προκύψουν.
Όπως φαίνεται η Δημοτική Αρχή μάλλον ικανοποιημένη δείχνει με τα φτωχά κονδύλια που δίνονται από την Πολιτική Προστασία για καθαρισμούς ρεμάτων. Τις υπόλοιπες διεκδικήσεις τις αναβάλλει μάλλον για τους μήνες που δεν έχουν Σάββατο.
Β) Το κτιριακό συγκρότημα του Πετρίτσειου Γυμνασίου και Λυκείου Ληξουρίου είναι ήδη νεκρωμένο και μαζί του έχει νεκρώσει ένα μεγάλο κομμάτι του κεντρικού ιστού της πόλης. Ακούγεται εξαιρετικά ελκυστική η επισκευή του μέσω ΕΣΠΑ, παρά το γεγονός ότι το Περιφερειακό Πρόγραμμα, όπως όλοι γνωρίζουν, έχει να κάνει με κατασκευές νέων κτιρίων και όχι επισκευές. Αυτό για να γίνει κατορθωτό απαιτείται στενό μαρκάρισμα στο Υπουργείο, πιεστική παρακολούθηση, αμέριστο ενδιαφέρον και συνεχή διεκδίκηση, στοιχεία που αυτή η Δημοτική Αρχή δεν διαθέτει.
Μην ξεχνάμε ότι το νέο Λύκειο στον Άγιο Αντώνη μέχρι να εγκριθούν και να δημοσιευτούν στο ΦΕΚ οι ειδικοί όροι δόμησης που απαιτούνται και μέχρι ο Δήμος να ξυπνήσει και να υποβάλλει το αίτημα, θα φάμε στη διαδικασία κοντά 2 χρόνια. Να σημειωθεί επίσης ότι το νέο Λύκειο που χωροθετήθηκε στον Άγιο Αντώνη θα έχει τη δυνατότητα να υποδεχθεί μάξιμουμ 200 παιδιά, όταν τα κτίρια του Πετριτσείου θα μπορούσαν να υποδεχθούν τουλάχιστον τα διπλάσια.
Γ) Οι θρυλούμενες συγχωνεύσεις τμημάτων του Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων έχουν ανησυχήσει τόσο την εκπαιδευτική κοινότητα όσο και όλη την κεφαλλονίτικη κοινωνία. Η μόνη που φαίνεται ότι δεν παίρνει χαμπάρι είναι η Δημοτική Αρχή. Οι συσκέψεις στο Υπουργείο Παιδείας με εφησυχαστικές ανακοινώσεις και αναφορές σε πολύπλευρες συνεργασίες, στρατηγικά σχέδια, σεβασμό της τοπικότητας και άλλα ομιχλώδη δεν πείθουν κανένα. Πάντα πίσω από τις βαρύγδουπες εξαγγελίες κάτι άλλο υποκρυπτόταν. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το πλάνο αναβάθμισης των παραπάνω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων δεν «μυρίζει» καταργήσεις τμημάτων στο νησί μας. Ίδωμεν!!
Δ) Η προκήρυξη μέχρι τέλους του 2017 επτά χιλιάδων περίπου μόνιμων θέσεων Δημοτικών Υπαλλήλων.
Στις 10-07-2017 με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου απολύθηκαν 21 εργαζόμενοι του Δήμου, κυρίως από την Υπηρεσία Καθαριότητας. Τότε η Δημοτική Αρχή υποσχέθηκε να καταγράψει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου και να φροντίσει μέσω ΑΣΕΠ για την στελέχωση των υπηρεσιών της. Δυστυχώς όμως ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των Δήμων της χώρας έχει υποβάλλει αιτήματα για κάλυψη των αναγκών με μόνιμο προσωπικό και ιδιαίτερα στον νευραλγικό τομέα της Καθαριότητας, ο δικός μας Δήμος άφησε την προθεσμία να περάσει άπρακτη.
Έτσι έχασε την ευκαιρία να συμμετέχει σε μια από τις μεγαλύτερες σε αριθμό μόνιμων θέσεων προκηρύξεις των τελευταίων χρόνων. Πήρε όμως στο λαιμό του και τους απολυθέντες εργαζόμενους που έχασαν και αυτοί την ευκαιρία να προσληφθούν, αφού λόγω της προϋπηρεσίας τους θα αποκτούσαν σημαντική μοριοδότηση και επομένως σημαντικό προβάδισμα στην διαδικασία πρόσληψης έναντι άλλων συνυποψηφίων τους.
Ο θυμόσοφος λαός λέει «των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν».
Βεβαίως οι της Δημοτικής Αρχής γνωρίζουν αυτή την παροιμία και δεν έλαβαν μέρος στην παραπάνω προκήρυξη γιατί σκοπός τους ήταν να εξυπηρετήσουν τους ημετέρους. Άλλωστε χρόνια τώρα σε Δρογκαράτη και Μελισσάνη όλες οι προσλήψεις δεν γίνονται απουσία του ΑΣΕΠ;
Με τι, τέλος πάντων, ασχολείται αυτή η Δημοτική Αρχή;
Τι την απασχολεί περισσότερο από τα ζητήματα που μόλις προαναφέραμε; Μα φυσικά πως θα νοικιάσει για βόσκηση τα 20 στρέμματα που έχει στην κυριότητα της, στα Κοτσορέικα.
Επειδή λοιπόν κινδυνεύουμε να χαρακτηριστούμε κακεντρεχείς, υπερβολικοί και κακόπιστοι απέναντι σε μια Δημοτική Αρχή που και τα συμφέροντα των Δημοτών διαφυλάσσει και την περιουσία του Δήμου προστατεύει και σε αξιολόγηση των προβλημάτων προβαίνει και στόχους χαράζει και συνεχώς διεκδικεί για το καλό της Κεφαλονιάς παραθέτουμε ως επίλογο το παρακάτω περιστατικό:
Σε ποδοσφαιρικό αγώνα του περασμένου Σαββάτου σε γήπεδο των Τζαννάτων τραυματίστηκε ποδοσφαιριστής και αναζητήθηκε φορείο προκειμένου να μεταφερθεί στο ιατρείο του γηπέδου να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες:
-Το ιατρείο του γηπέδου την ώρα του αγώνα κλειστό (κακή σύμπτωση!)
-Για να μπουν μέσα αναγκάστηκαν να σπάσουν το παράθυρο (άτυχη επιλογή, αφού μπορούσαν να φωνάξουν κλειδαρά ή πιο άνετα να περιμένουν τον υπεύθυνο να τους ανοίξει)
-Κακώς ο δημοσιογράφος δεν είδε το φορείο στο ιατρείο
-Δύο φορές κακώς, γιατί στην ουσία δεν χρειαζόταν φορείο!
Όμως αδέλφια, καλά όλα αυτά, αλλά τι δουλειά είχαν οι ξαπλώστρες και οι ομπρέλες θαλάσσης στο ιατρείο;
Βεβαίως θα ήταν άδικο να μην αναφέρουμε και τα θετικά. Μόνο και μόνο από αυτό το γεγονός η Κεφαλονιά πήρε τεράστια προβολή (διαπόμπευση την αποκαλούν ) στο πανελλήνιο!
Να λοιπόν άλλο ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στα ήδη αναφερθέντα που καθιστά την Δημοτική Αρχή «αξία ανεκτίμητη»!
Σε αυτή τη Δημοτική Αρχή που έχει αναλάβει την τύχη της Κεφαλονιάς που αγρούς … νοικιάζει και περί άλλα τυρβάζει, συνιστούμε να αφιερώσουν λίγο από τον πολύτιμο χρόνο τους κάνοντας ένα ξεφύλλισμα στο ελληνικό λεξικό. Εκεί σίγουρα θα ανακαλύψουν την πολύτιμη σημασία των λέξεων «υπευθυνότητα», «αιδώς», «κοκκινίζω», «παραίτηση».
Αξίες ανεκτίμητες!!
Εκ του Γραφείου Τύπου
της ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗΣ ΕΝΩΜΕΝΗΣ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/11/2017