Πρόσφατη Συνάντηση του Τμήματος Ελληνικού Συνδέσμου Αθηνών

αυτή, ο μαθητής θα αντιληφθεί και τον ρόλο του Βυζαντίου στην εξελικτική μετάβαση από τον Αρχαίο Κλασσικό και κατόπιν Ρωμαιο-Ελληνιστικό Πολιτισμό στο δικό του, Δυτικο-Ευρωπαϊκό. Συγγραφείς του Οδηγού είναι ειδικοί1ερευνητές, στελέχη ή συνεργάτες του ΕΙΕ καθώς και Βυζαντιολόγοι συνάδελφοι του ΕΣ.

Ο κ. Ευθυμίου σημείωσε ότι πριν απο την δημοσίευση του τελικού κειμένου, ο Οδηγός προβλέπεταιn να δοκιμασθεί σε Γυμνάσια και Λύκεια της Νέας Υόρκης εις το πλαίσιο των διδακτικών τους προγραμμάτων (curricula) Κοινωνικών Σπουδών (Social Studies).

1Ειδικά για τον Εληνοαμερικανό μαθητή, πιστεύομε ότι η διδασκαλία αυτή θα τονώσει την αυτοεκτίμησή του για την καταγωγή του και την πολιτισμική του κληρονομιά.

Στο σημείο αυτό, ο κ. Ευθυμίου δέχθηκε ερωτήσεις από τους συμμετέχοντας στην συνάντηση.

Κα Μαρία Κριμιζή: Η όλη συγγραφή του Οδηγού θα είναι στα Αγγλικά;

Κ. Ευθυμίου: Ναι, γιατι την βελτίωση της Ελληνικής Παιδείας νοούμεν μέσα στο μεγάλο πλαίσιο του Αμερικανικού συστήματος εκπαιδεύσεως. Αλλωστε, για χρήση σε αμιγώς Ελληνικά σχολεία οπουδήποτε, ο Οδηγός μπορεί να μεταφρασθεί στα Ελληνικά.

Κα Μαρία Κριμιζή: (Στα θέματα του Οδηγού) έχετε περιλάβει την επίδραση της ΒυζαντινήςΛογοτεχνίας σε αυτήν της Δύσης;

Τ. Κόλιας Οχι, διότι θεωρήσαμε πως δεν θα είχε ενδιαφέρον1για εφήβους. Επί μέρους αναφορές γίνονται στο κεφάλαιο για την Αναγέννηση της Δύσης

Κ.Ευθυμίου Υπάρχουνκαι άλλα ειδικά θέματα που μπορούννα περιληφθούν, όπως το της επίδρασης της Βυζαντινής Μουσικής στην εμφάνιση και εξέλιξη της μουσικής της Δύσης. Αυτά τα θέματα μπορούν να προβληθούν αργότερα.

Στο τέλος της ομιλίας δόθηκε ευκαιρία αλληλογνωριμίας με τα νέα μέλη του ΕΣ. Ο καθηγ. Ευθυμίου ενεθάρρυνε όλους, νέα και παλαιά μέλη να εντείνουν την συνεργασίαν σε εκδηλώσεις, όπως η κοινοποίηση δραστηριοτήτων, η συγγραφή άρθρων για τις ηλεκτρονικές μας εκδόσεις, συναντήσεις συνδυασμένες με ομιλίες, σχεδιασμός και προώθηση καινοτόμων προτάσεων.

Ολα αυτά θα βοηθήσουν την ανάπτυξη του ΕΣ στο σύνολό του.

H Συνέλευση έκλεισε την 12 μμ

Ευαγγελία Γεωργουλέα Γραμματεύς ΕΣ Αθηνών

Καθηγ. Παναγιώτης Α. Σίσκος Συντονιστής ΕΣ Ελλάδος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/11/2017. Κ. Ευθυμίου