Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης για το ζήτημα της Υγείας

όλα στο κεντρικό ΓΝΝ Αργοστολίου, που αναγκάζει το υπάρχον, σε εξοντωτικά ωράρια μέχρι εξαντλήσεως και που βάζει τις ζωές ασθενών αλλά και την ασφάλεια και την υγεία του ίδιου του προσωπικού σε κίνδυνο. Φυσικά, όχι μόνο δεν καλύπτονται τα κενά του προβλεπόμενου οργανισμού, αλλά ακόμη και βασικές ειδικότητες γιατρών (3ος Καρδιολόγος, 4ος Παθολόγος, Ψυχίατρος,  Γαστρεντερολόγος, ωτορινολαρυγγολόγος, τεχνολόγος ραδιολόγος, 2ος Φυσιοθεραπευτής κλπ) δεν έχουν καλυφθεί με αποτέλεσμα είτε να μένουν βάρδιες χωρίς κάλυψη (ακτινολογικό), είτε για ολόκληρους μήνες ακάλυπτες υπηρεσίες Θέσης ( οφθαλμίατρος, λόγω άδειας Λοχείας).

•Την συνεχιζόμενη υποστελέχωση και παραπέρα υποβάθμιση του Μαντζαβινάτειου Νοσοκομείου. Με την αλλαγή του οργανισμού του από το 2012 έχασε 30 κλίνες, έχασε επίσης 6 θέσεις από το παραϊατρικό προσωπικό (μειώθηκε από 12 σε 6) καταργώντας έτσι τον χειρουργικό και τον γυναικολογικό τομέα, ενώ μειώθηκε κατά 50% η οργανική δύναμη στο διοικητικό προσωπικό (μειώθηκε από 50 σε 25). Σήμερα λειτουργεί μια παθολογική μονάδα νοσηλείας και τα εργαστηριακά τμήματα που μόλις φτάνουν για να το διαφοροποιούν από Κέντρο Υγείας. Εξακολουθεί και συνεχίζεται η μετακίνηση των βασικών του γιατρών (χειρουργού, παθολόγων) αλλά και βοηθητικού προσωπικού (φυσιοθεραπευτή κλπ) προς το ΓΝΝ Αργοστολίου για να κάνουν εφημερίες, με αποτέλεσμα την εντατικοποίησή του αλλά και την στέρηση των υπηρεσιών του από το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο. Εξακολουθεί η αδράνεια όλων των υπευθύνων (διοικητή, ΥΠΕ, Κυβέρνηση) για την μη προκήρυξη και εν τέλει την μη κάλυψη του αναγκαίου  Ιατρικού προσωπικού, όταν γνωρίζουν ότι μέχρι τέλος του 2017 φεύγουν λόγω συνταξιοδότησης ένας Ακτινολόγος και ένας  Παθολόγος (κ. Κουρής), ενώ μέσα στο 2018 επίκεινται η έξοδος και των εναπομεινάντων  δύο Παθολόγων. Σιωπούν ουσιαστικά μπροστά στον προαναγγελθέντα θάνατο του Μαντζαβινάτειου. Με την τακτική αυτή όχι μόνο υποθηκεύουν την προοπτική να συνεχίσει να λειτουργεί ως Νοσοκομείο και παθολογική κλινική, αλλά ταυτόχρονα εντατικοποιούν και το ΓΝΝ Αργοστολίου που θα δεχτεί όλο το φόρτο που σηκώνε μέχρι σήμερα το Μαντζαβινάτειο, που (και λόγω της αυτοθυσίας του προσωπικού του) έχει σημειώσει θετικά δυσανάλογες για τις δυνατότητές του υπηρεσίες (κάθε χρόνο 16 χιλιάδες παθολογικές, 3,5 χιλ ορθοπεδικές, 2,5 χειρουργικές επισκέψεις και εκατοντάδες νοσηλείες και άλλες υπηρεσίες).

•Την συνεχιζόμενη υποστελέχωση σε ΚΥ, αγροτικά ιατρεία και ΕΚΑΒ, αλλά και την άσχημη κατάσταση  και την υποχρηματοδότηση στις εξωνοσοκομειακές υπηρεσίες  ψυχικής υγείας

Ο κατάλογος των προβλημάτων δεν τελειώνει και δεν θα μπορούσε να εξαντληθεί στην προαναφερόμενη συνάντηση. Ωστόσο οι ελάχιστοι διορισμοί Ιατρών οι οποίοι έγιναν πρόσφατα όπως μας πληροφόρησαν η κ. Δανελάτου και ο κ. Παυλάτος (πρόκειται για έναν μόνιμο αναισθησιολόγο, έναν χειρουργό-επιμελητή Β’, έναν μόνιμο παθολόγο, έναν επικουρικό γυναικολόγο, έναν επικουρικό παιδίατρο ενώ αναμένεται η κρίση για 2ο καρδιολόγο) εκτός του γεγονότος ότι η πλειοψηφία τους είναι επικουρικοί και μόνο για ένα διάστημα θα λύσουν το πρόβλημα, είναι πραγματικά σταγόνα στον ωκεανό, αν βάλει κανείς κάτω το σύνολο των κενών θέσεων του οργανισμού,  ή ακόμα περισσότερο αν αναλογιστεί, τι απαιτεί η ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας. Οι δικαιολογίες του κ. Βιβλάκη αλλά και της κυβέρνησης ότι τάχα «…κάνουν ότι μπορούν..» ή ότι «….προκηρύσσονται οι θέσεις αλλά δεν καταλαμβάνονται από τους γιατρούς…», τους εκθέτουν ακόμη πιο πολύ και είναι φτηνές δικαιολογίες αφού,  οι συνθήκες εργασίας και το κόστος ζωής και μετακίνησης (λόγω νησιωτικότητας) οδηγεί, ακόμη κι όπου προκηρύττονται θέσεις να μην καλύπτονται ή να γίνονται αμέσως αποσπάσεις.

Είναι βαρύτατες πλέον οι ευθύνες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!

Την ίδια στιγμή που δαπανά δισεκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ για να αναβαθμίσει τα F16 εκπληρώνοντας τις υποχρεώσεις προς ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, ρίχνει στον κάλαθο των αχρήστων όλες τις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, παιδεία, υγεία, πολιτισμό κ.α. Η υποστελέχωση και η έλλειψή τους στην κυριολεξία κοστίζει ανθρώπινες ζωές, ενώ έχουν χρυσοπληρωθεί με αίμα και ιδρώτα από τους εργαζόμενους με 3 μνημόνια, με σωρεία αντεργατικών μέτρων και σκληρές ασταμάτητες φοροεπιδρομές.

Το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς και Ιθάκης δηλώνει ότι όχι μόνο δεν σταματά εδώ, αλλά θα κλιμακώσει και θα εντείνει τις δράσεις του και τις πρωτοβουλίες του για το ζήτημα της Υγείας. Άμεσα θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη φορέων, νέες κινητοποιήσεις για να διεκδικήσουμε:

•Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Μαντζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του Νομού.

•Να μην γίνει καμιά μετακίνηση προσωπικού από το Μαντζαβινάτειο, το ΚΥ Ιθάκης και τις υπόλοιπες δομές. Αντίθετα να ανακληθούν τώρα όσες έχουν γίνει και να επιστρέψουν όσοι ιατροί, νοσηλευτές και εργαζόμενοι έχουν μετακινηθεί.

•Να επανέρθει η οργανικότητα του Μαντζαβινάτειου στην προ του 2012 κατάσταση.

•Να μην προχωρήσει κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση – κατάργηση νοσοκομείου ή άλλης δομής υγείας.

•Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

Δίνουμε αγωνιστικό παρών, μαζικό και μαχητικό, στη συγκέντρωση-πικετοφορία στις 9 Νοέμβρη και ώρα 6.30 μμ στο Εργατικό Κέντρο, που έχει προκηρυχθεί από το Εργατικό Κέντρο και τα συνδικάτα του Νομού που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης και εταίρων.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/10.2017