που δεν έμοιαζε καθόλου με γέρο και μάλιστα φαινόταν πολύ δυνατός για την ηλικία του. Κάποιοι έλεγαν ότι τον γνώριζαν από την παιδική τους ηλικία, ενώ κάποιοι άλλοι υποστήριζαν ότι ο Λι ήταν φίλος του παππού τους που δεν ζούσε πια. Μάλιστα εξηγούσαν ότι σε ηλικία ήδη 71 χρόνων, προσελήφθη από τον κινέζικο στρατό ως γυμναστής της αυτοκρατορικής φρουράς.
Η υποτιθέμενη διάρκεια ζωής του Κινέζου βοτανολόγου υπερβαίνει κατά πολύ τη μεγαλύτερη επιβεβαιωμένη διάρκεια ζωής των 122 ετών και 164 ημερών της Γαλλίδας Ζαν Καλμάν
Το 1930, η εφημερίδα New York Times τύπωσε ένα άρθρο στο οποίο δημοσιεύθηκαν επίσημα κινεζικά κρατικά έγγραφα τα οποία αποκάλυπταν ότι ο Li Ching-Yuen γεννήθηκε στην Κίνα το 1677. Τα ίδια αρχεία αποδείκνυαν ότι το κινέζικο κράτος είχε ευχηθεί στον Λι χρόνια πολλά στα 150α γενέθλιά του, αλλά και όταν έκλεισε τα 200. Ο Li Ching-Yuen πέθανε στις 6 Μαΐου 1933. Είπε στους μαθητές του ότι είχε ολοκληρώσει όλες τις εργασίες του σε αυτή τη ζωή και ήταν έτοιμος να γυρίσει σπίτι. Η υπόθεση παραμένει ένα μυστήριο, καθώς οι Κινέζοι δεν έχουν κάνει καμία αναφορά στον Λι και πολλοί αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν να ζήσει ένας άνθρωπος 256 ολόκληρα χρόνια. Οι αρμόδιοι που ασχολούνται με το θέμα προσπαθούν να βρουν στοιχεία και αποδείξεις ώστε να κατανοήσουν τι ακριβώς έχει συμβεί.
Η Ζαν Καλμάν. Αυτή θεωρείται η μόνη επιβεβαιωμένη υπεραιωνόβια στην ιστορία. Έζησε 122 χρόνια και 164 ημέρες και ξεπέρασε τον Σιγκετσίγιο Ιζούμι από την Ιαπωνία, που φέρεται να έζησε 120 έτη και 237 ημέρες
Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο γηραιότερος άνθρωπος στο έδαφος θεωρούταν η Ζαν Καλμάν, της οποίας η ηλικία θεωρήθηκε πρωτοφανής, καθώς πέθανε σε ηλικία 122 χρονών. Έζησε στη Γαλλία και πέθανε το 1997. Αυτό σημαίνει ότι, εάν τα κινέζικα αρχεία που βρέθηκαν είναι σωστά, τότε η ηλικία του Li Ching-Yun υπερβαίνει τα επίσημο καταγεγραμμένο ρεκόρ της Γαλλίδας περισσότερα από 130 χρόνια!
Απο τη μηχανη του χρόνου
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/10/2017, Γιώργος Σκλαβούνος