Είναι όμως αυτή η ορθότερη επιλογή;
Στο βασικό αυτό ερώτημα επιχειρήσαμε να απαντήσουμε τεκμηριωμένα με τη νέα μελέτη μας για τον «Μακροχρόνιο σχεδιασμό για το ενεργειακό σύστημα της Ελλάδας» που δουλέψαμε για πολλούς μήνες σε στενή συνεργασία με επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η συγκεκριμένη μελέτη, αποδεικνύει ότι η απεξάρτηση από τον λιγνίτη είναι όχι μόνο τεχνικά εφικτή αλλά θα έχει και οικονομικά οφέλη για τους πολίτες. Τα σενάρια που εξετάστηκαν και βασίζονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αυξημένη ενεργειακή αποδοτικότητα οδηγούν σε σημαντικά χαμηλότερο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με αυτά που στηρίζονται στον λιγνίτη.
Παράλληλα, η εξάλειψη του λιγνίτη από το ενεργειακό μίγμα της χώρας, πρακτικά από το 2035, θα μειώσει δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που είναι υπεύθυνα για την κλιματική αλλαγή, ενώ θα βελτιώσει την υγεία και την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας στις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας που δεκαετίες τώρα πληρώνουν βαρύ τίμημα για να ηλεκτροδοτούμαστε όλοι εμείς.
Είναι λοιπόν ώρα η Ελλάδα να αλλάξει σελίδα αφήνοντας πίσω της στον λιγνίτη και εστιάζοντας στη δίκαιη μετάβαση στη μετα-λιγνιτική περίοδο. Είναι εφικτό, είναι ευεργετικό για το περιβάλλον, είναι οικονομικό, μα πάνω από όλα είναι επείγον!
Διαμορφώνοντας τις απαραίτητες κοινωνικές συμμαχίες και επιστημονικές συνεργασίες εμείς στο WWF Ελλάς προτείνουμε λύσεις που βάζουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον μπροστά.
Με την υποστήριξή σας παρέχουμε τις απαραίτητες περιβαλλοντικές απαντήσεις σε καθημερινά προβλήματα του σήμερα, αλλά και συμβάλλουμε στη λήψη αποφάσεων που μπορούν να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο.
Μαζί ανοίγουμε δρόμους για έναν ζωντανό πλανήτη.
Με τιμή,
Nίκος Μάντζαρης
Υπεύθυνος τομέα ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, WWF Ελλάς
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/10/2017