Γιώργος Σκλαβούνος: ΩΣ ΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΣ (Αφιέρωμα στον Ιωάννη Καποδίστρια)

Κανένας «λόγος» δεν πείθει .Κανένα «κήρυγμα» δεν συγκινεί και αυτό γιατί Οι κήρυκες των προσφερομένων κηρυγμάτων είναι αναξιόπιστοι

Σε αυτό το κλίμα, σήμερα είμαστε ,ξανά εδώ για να ανακαλέσουμε, από τη Λήθη στη Μνήμη, ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας ως ΔΡΟΜΟΣ κοι ως ΤΡΟΠΟ, ως ζωή και όχι ως κήρυγμα, αποτελεί, και μπορεί  να αποτελέσει Εθνική και κοινωνική αναγεννητική πηγή, Είμαστε ξανά εδώ για να ανα-γνωρίσουμε ότι ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι και μπορεί να είναι Ζώσα Ζύμη εθνικής και κοινωνικής αναγέννησης.

Όπως και ο φοίνικας ,ένα από τα πλέον προσφιλή σύμβολα του Καποδίστρια και χαρακτηριστικό σύμβολο του Οικοσήμου της Οικογένειας Καποδίστρια, μπορεί να αναγεννάτε από την τέφρα του…έτσι και στη ιστορία υπάρχουν και ΔΡΟΜΟΙ και ΤΡΟΠΟΙ  που μπορούν να οδηγήσουν σε  εθνική ,κοινωνική, πολιτισμική, αναγέννηση αρκεί να τους γνωρίσουμε τους αποδεχθούμε, να τους καταστήσουμε δρόμους της καθημερινής ζωής,

Η έξοδος από την παρακμή δεν καταχτιέται με σχέδια επί χάρτου, με χαμηλότοκα εθνικά δάνεια, ούτε με την διαγραφή των εθνικών δανείων, καταχτιέται μόνον αν αναγνωρίσουμε ότι πήραμε τη ζωή μας λάθος, αν αλλάξουμε δρόμους  και τρόπους ζωής.

Πως συγκεκριμένα εννοώ τον Καποδίστρια ως Δρόμο, και ως Τρόπο.

H ακατάβλητη, η ακαταπόνητη, εργατικότητα  του Καποδίστρια, Το ήθος εργασίας αλλά και συνεργασίας του Καποδίστρια. Ένα ήθος εργασίας  και συνεργασίας ικανό να θεμελιώνει ακατάλυτες, στο χρόνο, φιλίες. Ένα ήθος συνεργασίας ικανό να μετατρέπει τους συνεργάτες σε αφοσιωμένους συν-αποστόλους ιερών σκοπών . Χαρακτηριστικά τέτοια παραδείγματα συνεργατών φίλων-συν-αποστόλων του Καποδίστρια αποτελούν, ο Δομπόλης, ο Μοντσενίγος, ο Μπενάκης, ο Βαρδαλάχος, ο καρμπονάρος στρατηγός La Harpe, ο Ευνάρδος, η Οικογένεια Στούρτζα στο σύνολό της.

Το πάθος του για μια κουλτούρα  απόλυτου σεβασμού στο δημόσιο χρήμα, στη διαφανή διαχείριση, στη λογοδοσία όπως προκύπτουν από τις εκθέσεις του από την εποχή ακόμα της άμυνας της Λευκάδας.

Η πίστη του στη συνέχεια του Ελληνισμού στην παγκόσμια σημασία-χρησιμότητα, της πολιτισμικής ιδιαιτερότητας του Ελληνισμού και της διατήρησης της.

Η ανιδιοτέλεια ,η ιερή αφοσίωση, σε βαθμό ιερής μέθης στο Όραμα του, στο όραμα μιας λεύτερης πατρίδας αφιερωμένης στον παγκόσμιο διάλογο για την ειρήνη, τον πολιτισμό, τις επιστήμες και τις τέχνες Η βαθύτατη πίστη και θρυσκευτηκότητα του που  εκφράστηκε με την αφοσίωση του στην Ιερή υπόθεση της Ελευθερίας του Ανθρώπου, όπου γής…από την κάθε μορφής  δουλεία, υποτέλεια και υποταγή, την απελευθέρωση του από την αμάθεια. Η Η αφοσίωσή του σε μια Ελλάδα Δελφούς της Οικουμένης..Αυτό σημαίνει για μένα ο Καποδίστριας ως ΔΡΟΜΟΣ και ως ΤΡΟΠΟΣ. ως Ζώσα Ζύμη Εθνικής και κοινωνικής αναγέννησης.

Γιώργος Σκλαβούνος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/9/2017