Σενάρια πολέμου/ Η (φανταστική) Βεϊσνόρια βρυχάται

Στο μεταξύ, πάντως, οι ασκήσεις επί χάρτου έχουν αρχίσει να μπερδεύονται με την πραγματικότητα: η Βεϊσνόρια, γράφει το BBC, έχει αποκτήσει ήδη σελίδα στη Wikipedia τόσο στη ρωσική όσο και στην αγγλική έκδοση, προφίλ στο Facebook, σημαία, πλουτοπαραγωγικές πηγές και σατιρικούς λογαριασμούς στο Twitter μέσω των οποίων ο φανταστικός υπουργός Εξωτερικών της χώρας ανταλλάσσει κατηγορίες με τη Μόσχα, ενώ υπόσχεται στους Λευκορώσους «και του πουλιού το γάλα» σε περίπτωση που παραδοθούν.

Αλλά όλος αυτός ο χαβαλές δεν κρύβει τη σημασία του σεναρίου. Γιατί όπως σημειώνει στο Bloomberg ο αναλυτής Λέονιντ Μπερσίντσκι, δεν είναι τυχαίο ότι η Βεϊσνόρια συμπίπτει γεωγραφικά με την περιοχή της Λευκορωσίας όπου κυριαρχεί το καθολικό στοιχείο και ψήφισε τους εθνικιστές στις τελευταίες ελεύθερες εκλογές το μακρινό 1994. «Είναι μια σαφής ένδειξη αυτού που, σύμφωνα με το σενάριο του Βλαντίμιρ Πούτιν και του λευκορώσου πρόεδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο, θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πόλεμο ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση» γράφει ο αναλυτής.

Μια επανάληψη της ουκρανικής κρίσης δηλαδή που ξέσπασε το 2014 ανάμεσα στους φιλορώσους και τους φιλοδυτικούς και υποδαύλισε η Μόσχα για να την εκμεταλλευτεί στη συνέχεια. Από αυτήν την άποψη, αυτό που μένει να φανεί είναι πώς θα επαναληφθεί η Ιστορία: σαν φάρσα ή σαν τραγωδία;

BBCBloomberg

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/9/2017