Σύμφωνα με το Αυστριακό Ινστιτούτο Έρευνας «WIFO», εξαιτίας των αντι-κυρώσεων, χάθηκαν στην Ευρώπη 400.000 θέσεις εργασίας και επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της (ΑΕΠ).
Δημοσίευμα σχετικά με τις επιπτώσεις των μέτρων και αντιμέτρων αναφέρει μεταξύ άλλων:
«…Το Γαλλικό ερευνητικό κέντρο Διεθνούς Οικονομίας (CEPII) διαπίστωσε ότι τη μεγαλύτερη ζημιά, σε ποσοστό 76,7%, υπέστη η Ευρώπη. ΗΠΑ και Αυστραλία έπονται.
»Μόνο η Ιταλία, μέσα σε τρία χρόνια, έχασε 12 δις και 200.000 θέσεις εργασίας.
»Μέσα σε ένα χρόνο, από Ιούλιο του 2014 μέχρι Αύγουστο του 2015, η Ευρώπη έχασε συνολικά 60,2 δις, σύμφωνα με Γάλλους οικονομολόγους.
»Ωστόσο, συνεχίζει το δημοσίευμα, για τη Ρωσική οικονομία οι κυρώσεις ήταν ευεργετικές, καθώς συνέβαλαν στην ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής και της υποκατάστασης των εισαγωγών. Στον τομέα των κηπευτικών θερμοκηπίου, η παραγωγή λαχανικών αυξήθηκε κατά 50%, σε σχέση με το 2014 και συνεχίζεται η αυξητική τους πορεία. Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέα τεράστια θερμοκήπια και οι επενδύσεις αγγίζουν τα 150 δις ρούβλια. Οι εισαγωγές μειώθηκαν, κατά 40%.
»Σημαντικά αποτελέσματα υπήρξαν και στην παραγωγή χοιρινού κρέατος, πουλερικών και τυριού ενώ σε καλό δρόμο βρίσκονται οι παραγωγές γάλακτος και βοδινού κρέατος…»
Να τονίσω ότι «τη νύφη έχουν πληρώσει» κυρίως οι μικροεπιχειρηματίες και οι αγρότες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.
Οι μεγαλέμποροι και βιομήχανοι της βόρειας Ευρώπης έχουν βρει τρόπους να μειώσουν τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων και αντι-κυρώσεων. Μετέφεραν εργοστάσια παραγωγής στη Ρωσία η οποία και πάλι βγήκε κερδισμένη από τις ξένες επενδύσεις!
Επισκέπτομαι τη Ρωσία κάθε χρόνο και έχω διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» τις επιτελούμενες αλλαγές. Όπου και να ταξιδέψεις, με τρένο ή αυτοκίνητο, θα δεις τεράστιες εκτάσεις –που πριν λίγα χρόνια παρέμεναν ακαλλιέργητες– να είναι γεμάτες θερμοκήπια!
Στα καταστήματα, επίσης, τώρα διαφημίζονται τα ντόπια γεωργικά προϊόντα και ο μέσος Ρώσος έπαψε να θαυμάζει τα ξένα φρούτα και λαχανικά. Προτιμάει τα ρωσικά που είναι καλής ποιότητας και αναμφίβολα αρκετά φθηνότερα.
«Μέσα σε λίγα ακόμα χρόνια, θα είμαστε εντελώς αυτάρκεις. Ακόμη κι αν αρθούν οι κυρώσεις, οι παραγωγοί μας θα κυριαρχούν στην αγορά. Θ’ αρχίσουμε να παράγουμε περισσότερα απ’ όσα εισάγουμε και θα μπορούμε να υπαγορεύουμε τους δικούς μας όρους», υποστηρίζουν Ρώσοι εμπειρογνώμονες.
Κατά τα άλλα η Ουάσινγκτον συνεχίζει να πιέζει την Ευρώπη για νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, αρνούμενη να αντιληφθεί ότι η πολιτική αυτή είναι αποτυχημένη.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει επί τέλους να καταλάβουν ότι η Ρωσία (ή τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της) είναι γεωγραφικά αλλά και πολιτιστικά κομμάτι της Ευρώπης. Όσο η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μας πείσει ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, τόσο οι επικίνδυνες εντάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις.
Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά.
Γιώργος Μεσσάρης
ΣΤΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Τα ρωσικά αγροτικά προϊόντα παίρνουν περίοπτη πλέον θέση στα καταστήματα της Ρωσίας. Χαμένες κυρίως οι μεσογειακές χώρες. Ας τα βλέπει η Ουάσινγκτον…
•Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.
•Τελευταία παραγωγή ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας http://www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/9/2017