Χαιρετισμός της Βουλευτή Κεφαλληνίας προς τη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς
Με θέμα «Ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής, αφιερωμένη στους απανταχού Κεφαλλήνες και Ιθακήσιους»
Κύριε πρόεδρε της Επιτροπής,
Κυρίες και κύριοι βουλευτές
Εξοχώτατε κύριε Πρέσβη του Καναδά,
Κύριε πρόεδρε και κυρία αντιπρόεδρε της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων
και Ιθακησίων, αγαπητοί συμπατριώτες,
Κυρία Λειβαδά, κυρίες και κύριοι,
Σας καλωσορίζω στη Βουλή των Ελλήνων και στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς.
Θα ήθελα να σας συγχαρώ, όλους εσάς τους συμπατριώτες μας της διασποράς που αν και πολλοί είσαστε 2ης και 3ης γενιάς, για πολλά χρόνια και με κόπους έχετε καταφέρει να κρατήσετε όρθια την Κεφαλληνιακή και Ιθακήσια κοινότητα.
Είναι γεγονός ότι οι λαοί των νησιών μας ταξίδεψαν πολύ, τόσο λόγω της ναυτικής τους κατάρτισης όσο και λόγω αντικειμενικών δυσκολιών όπως ήταν η φτώχεια, οι πολιτικές συγκρούσεις, οι πόλεμοι, αλλά και οι καταστροφικοί σεισμοί του 1953. Σήμερα κι εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτό το ανθρώπινο πρόσωπο σε πρόσφυγες και μετανάστες άλλων εθνών και άλλων θρησκειών, που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για τους ίδιους λόγους με σάς, αυτό το πρόσωπο της ανθρωπιάς που έδειξε πριν πολλά χρόνια σε σάς η 2η πατρίδα σας.
Θα ήθελα όμως ξεκινώντας να αναφερθώ σε μία πρωτοβουλία που δεν προέρχεται από εμάς αλλά απ’ το μακρινό Βανκούβερ, πρωτοβουλία που περιποιεί τιμή σε εσάς κύριε Morill που εκπροσωπείτε τη χώρα σας στην πατρίδα μας αλλά και σε ολόκληρο τον Καναδά! Αναφέρομαι ασφαλώς στις πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου “Simon Fraser”, του οποίου οι φοιτητές ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην Ελλάδα προκειμένου να συμμετέχουν ως εθελοντές σε εργασίες ανασκαφών και συμμετέχοντας σε ένα εξάμηνο μαθημάτων, όπως είναι η ελληνική γλώσσα και η ελληνική ιστορία!
Βέβαια το όλο εγχείρημα έχει τις ρίζες του πιο βαθειά και φτάνει ως την προσπάθεια που κάποιοι συμπατριώτες μας κατέβαλαν παλαιότερα, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, για τη δημιουργία έδρας Ελληνικών Σπουδών. Αυτός ο σκοπός επιτεύχθηκε με τη συμβολή όλων των ομογενών και από το υστέρημά τους και αυτό θα πρέπει πάντοτε να το θυμόμαστε και να αισθανόμαστε ευγνωμοσύνη προς αυτούς. Δε παύει όμως, σε καμία περίπτωση, η καθοριστικής σημασίας συμμετοχή και συμβολή του Πανεπιστημίου του Simon Fraser.
Αυτό το Πανεπιστήμιο είναι υπεύθυνο και για την επιλογή στη θέση του Διευθυντή του συμπατριώτη μας, Δρ Ανδρέα Γερολυμάτου, ο οποίος αγωνίστηκε για την ισχυροποίηση και τη λειτουργικότητα της έδρας. Έτσι έγινε ένα πρόγραμμα σπουδών που έδινε τη δυνατότητα σε ομογενείς αλλά και σε φοιτητές απ’ όλο τον πλανήτη να παρακολουθήσουν μαθήματα Ελληνικών, Ιστορίας και αρχαιολογίας της Ελλάδας. Τον ευχαριστούμε και αυτόν θερμά για τη συμβολή του και ήταν κρίμα που δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί στις εκδηλώσεις των αποδήμων που έλαβαν χώρα στην Κεφαλονιά το προηγούμενο διάστημα.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, είχαμε στην Κεφαλονιά τη 18η Συνάντηση Αποδήμων που διοργανώνει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδυσσεύς», όπου φέτος ήταν αφιερωμένη στον Χουάν Ντε Φούκα και στα προγράμματα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ του Καναδά. Είχα τη χαρά να είμαι παρούσα τόσο στην έναρξη των εκδηλώσεων όσο και στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Χουάν ντε Φούκα στο Λιμεναρχείο του Αργοστολίου, αλλά χαίρομαι επίσης που στα πλαίσια του εορτασμού των 150 χρόνων της ανεξαρτησίας του Καναδά θα γίνουν αποκαλυπτήρια μιας δίδυμης προτομής στο προαύλιο του Ναυτικού Μουσείου του Βανκούβερ.
Θέλω όμως εδώ να σημειώσω ότι σύμφωνα και με την κα Λειβαδά που βρίσκεται σήμερα εδώ μαζί μας, η συμβολή της ομοσπονδίας σας ως προς τον πρωτοπόρο θαλασσοπόρο και συμπατριώτη μας δεν ήταν τυπικής, αλλά καθοριστικής σημασίας καθώς πέρα απ’ τη χρηματοδότηση της αγγλικής έκδοσης του μυθιστορήματος «Στα στενά της Χίμαιρας», συνέβαλε στην αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας σχετικά με τον Ιωάννη Φωκά – Βαλεριάνο. Πρόκειται για μία οφειλόμενη τιμή στον Κεφαλονίτη εξερευνητή που κατάφερε σε δύσκολους καιρούς και με όλες τις συνθήκες εναντίον του ένα αδιανόητο επίτευγμα αφήνοντας για πάντα το όνομά του στα στενά του Βανκούβερ.
Αναμφισβήτητα καταγράφεται ως κάτι παραπάνω από θετική η ανακοίνωση για διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων που θα γίνει του χρόνου, το 2018, από την ΠΙΝ και υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής. Καθώς η θεματολογία αυτού του διεθνούς συνεδρίου είναι ακόμη ανοιχτή, θεωρώ ότι μπορούμε όλοι να συμβάλλουμε στη δημιουργία της με γνώμονα την ανάδειξη του πολιτισμού και της ιστορίας μας.
Θα πρέπει λοιπόν να προωθήσουμε και να ενισχύσουμε τις διεθνείς συνεργασίες όπως αυτή με το Πανεπιστήμιο του Βανκούβερ, να δώσουμε ενεργό ρόλο στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, το οποίο ήδη διαθέτει εργαστήρι για τον απόδημο Ελληνισμό, να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε σπουδαίες προσωπικότητες συμπατριωτών μας με παγκόσμιο αποτύπωμα, όπως είναι αυτή του Χουάν ντε Φούκα! Για όλα αυτά αλλά και γι’ αυτά που περιμένουν να ακουστούν, οφείλουμε να προχωρήσουμε όλοι μαζί με τις δυνάμεις μας ενωμένες, γιατί μόνο τότε θα τα καταφέρουμε!
Αθήνα, 31-8-2017
Αφροδίτη Θεοπεφτάτου
Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης
Γραμματέας ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1/9/2017