διαμόρφωσαν προϋπολογισμούς αποδεχόμενες τις περικοπές των δαπανών και την αποκέντρωση, στηρίζοντας διαχρονικά στην πράξη τις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.
Η Επιτροπή Αγώνα Φορέων του Νομού – Κεφαλονιάς Ιθάκης διεκδικεί:
Δημιουργία Ενιαίου Δημοσίου Φορέα δασοπροστασίας στο οποίο θα ενταχθούν η Δασική Υπηρεσία, το ΠΣ και άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες. Αξιοποίηση του συνόλου του επιστημονικού προσωπικού, των δασολόγων και των δασοπόνων του ΠΣ και της Δασικής Υπηρεσίας και στην καταστολή των πυρκαγιών. Επαρκή χρηματοδότηση και των δύο φορέων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Αύξηση των δαπανών για τον τομέα δασών, ιδιαίτερα για τη δασοπυροπροστασία και τις αναδασώσεις, στο 1% του προϋπολογισμού. Συντήρηση των υποδομών πυρόσβεσης, ενίσχυση των μέσων πυροπροστασίας (επίγειας και εναέριας). Θεσμική θωράκιση για την απρόσκοπτη και δωρεάν παρουσία των 2 PZL στο αεροδρόμιο Κεφαλονιάς (Fraport) και όλων των εναέριων μέσων που είναι αναγκαία. Αναβάθμιση (με ενίσχυση οργανικότητας) των πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων σε Κεφαλονιά και Ιθάκη, ολόπλευρη ενίσχυσή τους σε προσωπικό και μέσα και δημιουργία νέων για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών. Πρόσληψη όλου του απαραίτητου προσωπικού στους εμπλεκόμενους φορείς, την τοπική διοίκηση και τις υγειονομικές υπηρεσίες, με μόνιμες – σταθερές εργασιακές σχέσεις, παροχή όλων των μέσων και των αναγκαίων πόρων για την πυροπροστασία.
Κατάργηση όλου του νομικού πλαισίου της εμπορευματοποίησης των δασικών οικοσυστημάτων (Ν. 998/79, Ν. 1734/87, Ν. 3208/2003, Ν. 4280/2014 που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και διατηρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ).
Έκτακτη επιχορήγηση από το κράτος στο Νομό που να καλύψει τα αναγκαία μέτρα αντιπυρικής προστασίας, με έμφαση στην πρόληψη, τις αποζημιώσεις των πληγέντων, τα αντιπλημμυρικά – αντιδιαβρωτικά έργα.
Να χαρακτηριστούν πυρόπληκτες όλες οι πληγείσες περιοχές, με όλη τη δέσμη μέτρων και την αναγκαία χρηματοδότηση που απαιτείται.
Άμεση ανάκληση της απόφασης της κυβέρνησης για εξαίρεση του Νομού φέτος από τις περιοχές που έχουν κίνδυνο πλημμύρας.
Διασφάλιση της πυροπροστασίας στον Εθνικό Δρυμό του Αίνου με επιδιόρθωση του περιμετρικού δρόμου ώστε να είναι προσβάσιμος και τη μόνιμη συντήρησή του, διαμόρφωση ζωνών πυρασφάλειας – διάνοιξη δασικών οδών, σταθερή παροχέτευση νερού στις δεξαμενές του Αίνου. Δημιουργία δικτύου με νέες σύγχρονες δεξαμενές και εξοπλισμός με επίγεια και εναέρια μέσα που μπορούν να επιχειρήσουν αποτελεσματικά. Να καταργηθεί το πλαίσιο που ανοίγει το δρόμο στην επιχειρηματική δράση όχι μόνο στην περιμετρική ζώνη αλλά και στον ίδιο το Δρυμό, με εξοβελισμό της δασικής υπηρεσίας και με δημιουργία θεσμών που λειτουργούν σε καθεστώς πολυδιάσπασης των ευθυνών και δίνουν έμφαση όχι στην προστασία αλλά στη λεγόμενη «αξιοποίηση» του Αίνου.
Κάθε κομμάτι καμένου δάσους να κηρυχθεί αναδασωτέο, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αλλαγές στη χρήση γης. Να σταματήσουν οι εκποιήσεις δημόσιων εκτάσεων, ιδιαίτερα σε δασικές περιοχές και σε ορεινούς όγκους. Όσο η γη θα εξακολουθεί να είναι εμπόρευμα, τα προβλήματα θα οξύνονται.
Μέτρα προστασίας από καταπατήσεις, εκχερσώσεις και άλλες προσπάθειες αλλαγής του χαρακτήρα των καμένων εκτάσεων.
Καθαρισμός του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα του επαρχιακού, από ξερά χόρτα και κοπή κλαριών δέντρων, άμεση συντήρηση αγροτικών και λοιπών δρόμων, ολοκλήρωση της αποκατάστασης του τμήματος του οδικού δικτύου που έχει πληγεί από τους σεισμούς, διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, έλεγχος και διασφάλιση της λειτουργίας όλων των υφιστάμενων πυροσβεστικών κρουνών, εγκατάσταση νέων και υδατοδεξαμενών όπου απαιτείται και διαμόρφωση ολοκληρωμένου δικτύου.
Αυτόνομη ρευματοδότηση στα αντλιοστάσια ύδρευσης (πχ με γεννήτριες), ώστε να μην παρουσιάζεται το φαινόμενο στην πυρκαγιά μαζί με το ρεύμα να κόβεται και το νερό.
Άμεση πλήρης και ουσιαστική καταγραφή των καμένων εκτάσεων και του συνόλου των ζημιών. Στήριξη των ελαιοκαλλιεργειών και των αμπελοκαλλιεργητών, γενικότερα όσων αγροτών υπέστησαν ζημίες, με αποζημίωσή τους στο 100% στην πραγματική αξία και χρηματοδότηση σχεδίων αποκατάστασης των απωλειών σε φυτικό κεφάλαιο (δέντρα, αμπέλια κλπ), και ενίσχυσης που να καλύψει το κόστος της παραγωγής που χάθηκε για φέτος και μέχρι να καταστούν ξανά παραγωγικά τα αγροκτήματα. Σύγκρουση με την πολιτική της ΕΕ που χτυπά τις μικρές και μεσαίες καλλιέργειες, οι οποίες είναι ταυτόχρονα οι βασικές φυσικές ζώνες πυροπροστασίας. Αντίστοιχα, στήριξη των κτηνοτρόφων με χορήγηση ζωοτροφών και αποζημίωσή τους για το πλήγμα στην απόδοση του ζωικού κεφαλαίου, για όσο διάστημα απαιτείται, με δεδομένο τον περιορισμό των βοσκήσιμων εκτάσεων.
Κάλυψη των δαπανών των νοικοκυριών και των μικροεπαγγελματιών σε οικιακές συσκευές, επαγγελματικά μηχανήματα και ευαίσθητα προϊόντα από τις συνεχείς διακοπές του ρεύματος.
Απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων για τους πληγέντες.
Άμεσος σχεδιασμός και έναρξη υλοποίησης των απαιτούμενων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων (μελέτες, καθαρισμός ρεμάτων, προμήθεια μηχανημάτων, ειδικά μέτρα σε περιοχές που λειτουργούν ανεμογεννήτριες κλπ). Εκπόνηση δασοτεχνικών μελετών και έργων που θα περιλαμβάνουν μέτρα προστασίας του εδάφους, μέτρα βοήθειας της φυσικής αναγέννησης και αναδάσωσης.
Εκπαίδευση του λαού και της νεολαίας με ενημερωτικά προγράμματα, ώστε να συνδράμουν αποτελεσματικά και με ασφάλεια στην πυροπροστασία.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/8/2017