Παραλίγο νέο μακελειό στην πόλη Καμπρίλς μετά το αιματοκύλισμα στην Βαρκελώνη

«Οι ύποπτοι  τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και χτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται, αλλά δεν είναι σαφές αν ο οδηγός του βαν,  δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς. Η αστυνομία το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται.

Οι καταλανικές υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών είχαν καλέσει, μέσω twitter, τους κατοίκους να μείνουν στο σπίτι ώστε να είναι ασφαλείς.

Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε μετά την τρομοκρατική επίθεση με φορτηγάκι στη Βαρκελώνη, κατά την οποία σκοτώθηκαν 13 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 100.

Εν τω μεταξύ, ένας άνθρωπος σκοτώθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης σε έκρηξη στο Αλκανάρ, 100 χλμ νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης, σε σπίτι οι κάτοικοι του οποίου προετοίμαζαν εκρηκτικά με βάση γκαζάκια.

Κανείς από τους δύο συλληφθέντες δεν οδηγούσε το βαν

Οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν μετά από την επίθεση στη Βαρκελώνη, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον 13 άτομα, έχουν σχέση με το αιματηρό συμβάν, αλλά κανένας δεν ήταν ο οδηγός του φονικού βαν.

Ο οδηγός που παρέσυρε τους πεζούς στη Ράμπλα εγκατέλειψε το όχημα, διέφυγε πεζή και δεν φαίνεται να ήταν οπλισμένος.

Ο ένας από τους συλληφθέντες είναι Μαροκινός και ο άλλος κατάγεται από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι δύο άνδρες συνελήφθηκαν ξεχωριστά σε δύο κωμοπόλεις στην περιοχή της Καταλωνίας, το Ριπόλ και το Αλκανάρ.

Ανέλαβε την ευθύνη ο ISIS

Την ευθύνη για το αιματηρό χτύπημα ανέλαβαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, με τηλεγράφημα στο επίσημο πρακτορείο τους, το AMAQ.

Την ίδια ώρα, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες αναφορικά με το εάν υπήρξε μετά την επίθεση με βαν περιστατικό ομηρίας σε κατάστημα. Και αυτό γιατί ενώ η ισπανική εφημερίδα El Pais μετέδωσε την εν λόγω πληροφορία, η αστυνομία της Βαρκελώνης ανέφερε πως κανένα άτομο δεν οχυρώθηκε σε μπαρ της πόλης.

Η αιματηρή πορεία του βαν

Αυτό που προκύπτει μετά βεβαιότητας και από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες το επιβεβαίωσαν είναι ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση. Από την πλευρά του το Reuters, επικαλούμενο τοπικές αρχές, ανέφερε πως εντοπίστηκε και δεύτερο βαν, στην πόλη Βικ, βόρεια της Βαρκελώνης.

Το περιστατικό έλαβε χώρα στον διάσημο, τουριστικό δρόμο, Λα Ράμπλα, ο οποίος είναι πόλος έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Κατά την ισπανική εφημερίδα El Pais, το βαν διένυσε 530 μέτρα παρασύροντας πεζούς, προτού σταματήσει την πορεία του.

Σύμφωνα με το τοπικό δίκτυο TV3, στο φορτηγάκι εντοπίστηκε ισπανική ταυτότητα με αραβικό όνομα. Μάλιστα η εφημερίδα έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία ενός άνδρα ο οποίος σύμφωνα με την αστυνομία πιστεύεται πως είναι ο ενοικιαστής του μοιραίου βαν. Η αστυνομία δημοσίευσε την περιγραφή του οδηγού του βαν, ο οποίος είναι περίπου 1,70 σε ύψος και φοράει άσπρη μπλούζα με μπλε ρίγες, ενώ οι αρχές φαίνεται πως τον συνέλαβαν.

Άμεσα μετά την επίθεση έφτασαν επί τόπου ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της αντιτρομοκρατικής οι οποίες και απέκλεισαν το χώρο.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/8/2017