Το Αναπτυξιακό Συνέδριο της ΠΙΝ στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου

Αρχικά ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού στην Περιφέρεια, στη σύσταση της εταιρείας Επιχειρηματικό Πάρκο στην Κέρκυρα για την οριοθέτηση των οχλουσών χρήσεων, στο έργο που καλείται να επιτελέσει η Αγροδιατροφική Σύμπραξη και στις προσπάθειες της ΠΙΝ για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και προβολή των τοπικών προϊόντων.

Επίσης ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Ρήγα για τις ενέργειες της ΠΙΝ στον τουρισμό και την επιλογή χρήσης νέων εργαλείων προβολής, τη στροφή στο διαδίκτυο κυρίως και τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις προσπάθειες προσέλκυσης υγιών επενδύσεων και την επιτακτική ανάγκη επανεπένδυσης των χρημάτων των επιχειρήσεων του τουρισμού στην ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών.

Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε και στην πορεία του ΕΣΠΑ που έχει κλείσει με υπερκάλυψη των στόχων για τη χρονιά που πέρασε, δήλωσε ότι αντίστοιχη θα είναι και η εικόνα της χρονιάς που διανύουμε αλλά κατέθεσε και την άποψή του για επανεξέταση των επιλέξιμων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ όσον αφορά την ΠΙΝ, με έμφαση στο οδικό δίκτυο και τους λιμένες.

“Τα Ιόνια Νησιά είναι μια μικρή περιφέρεια, μόλις το 1,8% σε έκταση/πληθυσμό στην Ελλάδα αλλά προσφέρει το 12% στον τουρισμό της χώρας”, είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του να εκλείψουν οι οριζόντιες  αποδόσεις εσόδων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να υπάρξει ξεχωριστή πρόβλεψη για τα Ιόνια προκειμένου να υλοποιηθούν έργα υποδομών (όπως οδικοί άξονες).

“Αγκάθι” επίσης για την ΠΙΝ παραμένει η έλλειψη προσωπικού και η απόδοση πόρων που πρέπει να αντιμετωπιστεί από την κυβέρνηση, με θεσμικές αλλαγές που θα συγκλίνουν στην άρση της ιδιότυπης ομηρίας πόρων και της απαγόρευσης πρόσληψης εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού.

“Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων κάνει εξαιρετική δουλειά” δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος συζήτησε με τον Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτο για το Αναπτυξιακό Συνέδριο, που θα διεξαχθεί στο τέλος Οκτωβρίου στην Κέρκυρα, με την παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ο κ. Ρήγας αναφέρθηκε και στις δυνατότητες που υπάρχουν για τη διεξαγωγή στρογγυλών τραπεζιών σε όλα τα νησιά, με θεματικές ενότητες ανά νησί και τη συμμετοχή υπουργών και στελεχών της διοίκησης που έχουν αρμοδιότητα για τα θέματα, με στόχο το τελικό συνέδριο στην Κέρκυρα να ενοποιήσει τα ζητήματα που θα έχουν προκύψει.

Συζήτησε δε με τον Περιφερειάρχη για την ενεργοποίηση των Δήμων της ΠΙΝ, των Επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων για τη συμμετοχή τους στο Αναπτυξιακό Συνέδριο στο πλαίσιο αποκεντρωμένου διαλόγου με κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς, για  τη διαμόρφωση του Εθνικού Σχεδίου. Στόχος του Συνεδρίου είναι η σε βάθος διερεύνηση των παραγωγικών δυνατοτήτων και της αναπτυξιακής προοπτικής των Ιόνιων Νησιών, μέσα από εκείνες τις πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα σηματοδοτήσουν την μετάβαση στη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/7/2017