Ο Αλ Θανί βάζει τα λεφτά και ο Ερντογάν αναλαμβάνει το επιχειρησιακό σκέλος.
Επίσης, ο Εμίρης έχει κάνει επενδύσεις σχεδόν 20 δισ. στην Τουρκία του Ερντογάν και έχει στηρίξει στην οικονομία της όσο κανείς άλλος.
Ο Αλ Θανί έχε μια λατρεία για τον Ερντογάν για αυτό και ονόμασε το νέο του άλογο Ερντογάν, διαβάστε εδώ, για να καταλάβετε με τι έχουμε να κάνουμε.
Η Σαουδική Αραβία εξαγόρασε την «ασυλία» της από τον Ντόναλντ Τραμπ «ακουμπώντας» 350 δισ. στις ΗΠΑ. 100 δισ. για αγορά όπλων και 250 δισ. σε επενδύσεις.
Μετά από αυτό τον τιτάνιο φόρο υποτέλειας, η Ουάσιγκτον δεν μπορεί να βομβαρδίσει τη Σαουδική Αραβία που πρωτοστάτησε στην υποστήριξη των τζιχαντιστών. Το βασίλειο «αγόρασε» ασυλία.
Πρέπει λοιπόν κάποιος να την πληρώσει. Έχουν απομείνει ο Ερντογάν και το Κατάρ, από το αμαρτωλό τρίγωνο υποστήριξης τζιχαντιστών Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Κατάρ.
Το Κατάρ είναι ο αδύναμος κρίκος, αφού πρόκειται για ένα κρατιδιάκι παρά το γεγονός ότι έχει τα τρίτα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο.
Να αποσαφηνίσουμε εδώ ότι κανείς δεν θέλει να βομβαρδίσει το Κατάρ, τον Εμίρη θέλουν να πιάσουν, να τον εκθρονίσουν και να τον δικάσουν ως τρομοκράτη, τοποθετώντας στο πόστο του τον αδελφό του. Και μετά ακολουθεί η σειρά του Ερντογάν.
Ο Ερντογάν ξέρει λοιπόν ότι πρέπει να σώσει τον Εμίρη του Κατάρ για να σωθεί και ο ίδιος. Ο Ερντογάν και ο Ταμίμ Μπιν Χαμάντ Αλ Θανί είναι «δίδυμο», πάνε μαζί και μαζί θα πέσουν.
Επίσης, αν και δεν έχει μεγάλη σημασία όπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο Ερντογάν έχει και τα προσωπικά του λεφτά στο Κατάρ.
Στέλνοντας ο Ερντογάν στρατό στο Κατάρ βάζει απέναντι του την Αίγυπτο, που έτσι κι αλλιώς έχουν ψυχροπολεμικές σχέσεις, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Περισσότερο όμως από όλους, ο Ερντογάν βάζει απέναντι του τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο σουλτανοπρόεδρος γνωρίζει ότι τον έχουν «τελειωμένο» οι Αμερικανοί, για αυτό εξάλλου και εξοπλίζουν τους Κούρδους της Συρίας.
Γνωρίζει ότι ο Λευκός Οίκος έχει επιλέξει να «παίξει» με το παρεάκι Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου και Ιορδανίας στην περιοχή στα ενεργειακά και στην ασφάλεια.
Βλέπει ότι η Δύση τον απομονώνει, αντιλαμβάνεται ότι τον πάνε για «τέλος» και ότι εάν αντισταθεί θα την «πληρώσει» ολόκληρη η Τουρκία.
Δεν τον ενδιαφέρει όμως αυτό τον Ερντογάν. Θεωρεί ότι η Τουρκία είναι ο ίδιος. Και με τον Ερντογάν η Τουρκία θα δοξαστεί ή θα χαθεί.
Για αυτό και ο Ερντογάν θα συγκρουστεί με τη Δύση, γιατί είναι με την πλάτη στον γκρεμό και είναι αποφασισμένος να πάρει όσα περισσότερα μαζί του εάν πέσει.
Ακολουθεί τι μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Το «πράσινο φως» στην ανάπτυξη στρατιωτών στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ αναμένεται να δώσει το τουρκικό κοινοβούλιο, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης.
Το θέμα έχει εισαχθεί στην τουρκική Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και αναμένεται να ψηφιστεί εντός της ημέρας.
Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται ως μια κίνηση στήριξης προς το Κατάρ, το οποίο αντιμετωπίζει διπλωματική και εμπορική απομόνωση, μετά τη διακοπή διπλωματικών σχέσεων από ορισμένες από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, όπως η Σαουδική Αραβία, η Αίγυπτος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν, οι οποίες κατηγορούν το Κατάρ ότι χρηματοδοτεί ισλαμιστικές εξτρεμιστικές οργανώσεις.
Από την πλευρά του το Κατάρ αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες.
Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη, Ανδρέας Ρομπόπουλος, οι ραγδαίες εξελίξεις στον αποκλεισμό του Κατάρ από τις γειτονικές αραβικές χώρες έχουν θορυβήσει την Άγκυρα που διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με τη χώρα αυτή η οποία είναι ένας από τους βασικούς επενδυτές στην Τουρκία.
Το βράδυ της Τρίτης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη διάρκεια δείπνου της νηστείας του Ραμαζανιού, στο οποίο ήταν προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των ξένων χωρών μίλησε για «παιχνίδια που παίζονται»:
«Εδώ παίζεται ένα παιχνίδι. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε εξακριβώσει ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό», δήλωσε.
Από την άλλη, η Τουρκία συνεργάζεται σε πολλούς τομείς και με τη Σαουδική Αραβία.
Εκ πρώτης όψεως δεν υπάρχουν διαφωνίες που να μπορεί να θεωρηθούν πολύ σοβαρές μεταξύ του Ριάντ και της Άγκυρας.
Είναι μάλιστα γνωστό ότι στην τελευταία επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν στην χώρα αυτή ετέθη το θέμα μιας στρατιωτικής συμμαχίας.
Αλλά η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δείχνει ότι πριν από τη λήψη και την ανακοίνωση της απόφασης αποκλεισμού του Κατάρ, η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δεν ενημέρωσε την Άγκυρα ούτε υπήρξε κάποια συζήτηση που να υπονοεί τις εξελίξεις.
Προφανώς διότι οι σχέσεις Τουρκίας – Κατάρ είναι πιο προχωρημένες σε σχέση με τις σχέσεις της Τουρκία με τις υπόλοιπες χώρες του Κόλπου.
Μάλιστα πριν από τον αποκλεισμό είχε αποφασιστεί η εγκατάσταση και μιας τουρκικής στρατιωτικής βάσης, πέραν εκείνης των ΗΠΑ, στο Κατάρ ενώ αναμενόταν ή μετάβαση των τουρκικών μονάδων που θα υπηρετούσαν εκεί.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/6/2017, Tribune