Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, στην έδρα της ΠΙΝ, στην Κέρκυρα.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που απασχολούν την επικαιρότητα και για τις επαφές που είχε το προηγούμενο διάστημα καθώς και για όσα προγραμματίζει για τις επόμενες ημέρες.
Διημερίδα Συνταγματικής Αναθεώρησης
Ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε για τη διημερίδα για την Συνταγματική Αναθεώρηση που διοργανώνει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Επιτροπή Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, παρουσία των εκπροσώπων των κοινωνικών, επιστημονικών φορέων, των πολιτικών κομμάτων και των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου και των Δημοτικών Συμβουλίων και όλων των πολιτών, το διήμερο 2&3 Ιουνίου 2017 στην Ιόνιο Βουλή, στην Κέρκυρα, με θέμα την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαλόγου Μιχαήλ Σπουρδαλάκης και μέλη της Επιτροπής ενώ εκτός των εισηγήσεων θα υπάρξουν η ευκαιρία τοποθετήσεων και ερωτήσεων από το κοινό.
Η διημερίδα ξεκινά την Παρασκευή 2 Ιουνίου, στις 5μ.μ. και το Σάββατο 3 Ιουνίου στις 9.30π.μ.
“Είναι μια ευκαιρία για τη διεξεγαγωγή ουσιαστικής συζήτησης αλλά και τεκμηρίωσης ότι το Ιόνιο παράγει δημοκρατία και προωθεί τη διαβούλευση” δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος.
Λογοδοσία στους απόδημους
Την Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017, σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, που αριθμεί χιλιάδες μέλη, ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος θα κάνει απολογισμό έργου και δράσεων, ώστε οι πολίτες των Ιονίων Νήσων που διαμένουν στον Πειραιά και γενικότερα στην Αττική να ενημερωθούν για τα όσα γίνονται και όσα έχουν προγραμματιστεί να γίνουν στα νησιά μας. “Είναι η πρώτη φορά που γίνεται απολογισμός έργου στους απόδημους και είναι δέσμευσή μας να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τη συνεργασία με τους απόδημους από τα Ιόνια Νησιά, σε όλο τον κόσμο. Ξεκινήσαμε τις επαφές πέρσι από την Νέα Υόρκη και τον Καναδά, πριν λίγο διάστημα συναντηθήκαμε με τις Ομοσπονδίες Κερκυραϊκών Συλλόγων και Κεφαλλονιτών και Ιθακησίων Αττικής και τους Συλλόγους Επτανήσιων Πάτρας. Συνεχίζουμε τις συναντήσεις, θα τηρήσουμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας για μια ενεργή, υγιή και σταθερή σχέση μαζί τους με στόχο, όπως συναποφασίσαμε, τη διεξαγωγή Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων το 2018. Πρέπει έμπρακτα να αποδείξουμε ότι στεκόμαστε στο πλάι των συμπολιτών μας που βρίσκονται μακριά από την πατρίδα και να εγκαθιδρύσουμε σταθερούς δεσμούς και συχνή επικοινωνία για τη διάχυση των πληροφοριών που χρειάζονται και την ισότιμη μεταχείριση που αξίζουν” δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος.
Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας
Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος συναντήθηκε στην Πάτρα με τον Περιφερειάρχη Δ. Ελλάδας Απ. Κατσιφάρα και είχε την ευκαιρία να συζητήσει μαζί του για τις επικείμενες αλλαγές στον “Καλλικράτη” και την κοινή παρουσία στα προγράμματα εδαφικής συνεργασίας με την Ιταλία, όπου οι δύο ελληνικές περιφέρειες συμμετέχουν.
Περισσότερο οι δύο Περιφερειάρχες επικεντρώθηκαν στην αναγκαιότητα επαναλειτουργίας της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Πάτρα – Κεφαλλονιά – Ιθάκη και αποφάσισαν να ενεργήσουν από κοινού, με ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κεντρική διοίκηση (συναρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες) ώστε να υπάρξει πρακτικό αποτέλεσμα. Ακόμη αναφέρθηκαν στο οδικό δίκτυο, κυρίως στην οδική αρτηρία Πατρών – Πύργου, καθώς συχνοί χρήστες του είναι και οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου. Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τον χαρακτήρισε ως δρόμο “εξαιρετικά ανασφαλούς οδικής συμπεριφοράς” και τόνισε ότι θα πρέπει γρήγορα να βελτιωθεί με τα απαραίτητα έργα.
Χωροταξικό και υδρογονάνθρακες
Στην επίσκεψη που έκανε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Τσούκας στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη, τέθηκαν δύο ζητήματα, του χωροταξικού σχεδιασμού στα Ιόνια Νησιά και των προϋποθέσεων και όρων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο. “Το Περιφερειακό Συμβούλιο από το 2015 έχει γνωμοδοτήσει για τον χωροταξικό σχεδιασμό και ακολούθησε η έκδοση υπουργικής απόφασης, με την οποία έχει γίνει νόμος του κράτους. Προσδοκούμε στην γρήγορη υλοποίησή του ώστε όλοι οι Δήμοι στα νησιά μας, να έχουν χωροταξικά σχέδια, συνεπώς ορισμένες χρήσεις γης και δραστηριότητες” είπε ο κ. Γαλιατσάτος, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά οι Δήμοι από το Κράτος ώστε να υλοποιήσουν τις διατάξεις που θεσπίστηκαν για να μην μείνουν κενοί περιεχομένου. Όσον αφορά το ζήτημα των υδρογονανθράκων στο Ιόνιο ο Περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί ελήφθησαν υπόψη τα 5 σημεία που κατέθεσε στην εισήγησή του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ως όρους και απαρέγκλιτες προϋποθέσεις, και τα οποία οδήγησαν το Σώμα στην καταψήφιση της ΜΠΕ για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. “Το ευχάριστο είναι ότι οι προβληματισμοί που εκφράσαμε είναι προβληματισμοί και του Υπουργού και της κυβέρνησης όχι μόνο για το Ιόνιο αλλά για όλη τη χώρα”, είπε ο κ. Γαλιατσάτος, προσθέτοντας ότι “η ΠΙΝ συνέβαλλε και συμβάλλει στην οριστικοποίηση των διαδικασιών, που είναι πολύπλοκες, συνδέονται και με ιδιωτικά συμφέροντα, αλλά όσο πιο συμπαγείς είναι οι θέσεις μας τόσο πιο δυνατή και αποτελεσματική είναι η διαπραγματευτική μας ικανότητα και η θέση μας προς όφελος των συμφερόντων των νησιών μας”.
Για την αξιοποίηση του μύθου του Οδυσσέα
Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για τη θέση της ΠΙΝ αναφορικά με την πρόθεση αξιοποίησης του μύθου του Οδυσσέα από το Δήμο Κέρκυρας καθώς και για τις δηλώσεις της αντιπροέδρου του ΕΟΤ κ. Αγγελικής Χονδροματίδου για την συνεργασία που υπάρχει με την Περιφέρεια ο κ. Γαλιατσάτος ανέφερε τα εξής:
“Η κα. Χονδροματίδου θα έπρεπε να γνωρίζει ότι συμμετέχει σε μια σύσκεψη που δεν είχε προσκληθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων. Είναι γνωστό ότι για τον τουριστικό σχεδιασμό υπεύθυνος φορέας υλοποίησης είναι οι περιφέρειες. Πέραν αυτού όμως, της μη πρόσκλησής μας ώστε να κατατεθούν και οι όποιες θέσεις ή αντιρρήσεις μας, θεωρούμε ότι το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να εξεταστεί από μηδενική βάση για να εκφράζει το σύνολο των Ιονίων. Ασφαλώς η Ιθάκη έχει το πρώτο τεκμήριο και θα πρέπει να έχει λόγο. Πρέπει σε τέτοιου είδους κινήσεις να είμαστε προσεκτικοί και να ενώνουμε τις δυνάμεις μας κι όχι να δημιουργούνται εντάσεις”, είπε ο κ. Γαλιατσάτος και κατέληξε: “είμαστε πρόθυμοι να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση, να αξιοποιήσουμε σωστά τον μύθο του Οδυσσέα, ώστε να υπάρξουν οφέλη για όλους και να συμβάλλουμε στην ενότητα και την συνύπαρξή μας”.
Μεταφορικό έργο
Τέλος ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δύο επισκέψεις των προηγούμενων ημερών και τις συζητήσεις που είχε με τους ιδιοκτήτες ταξί και τους λεωφορειούχους αναφορικά με το μεταφορικό έργο. “Αναζητείται ρύθμιση ποιος κυκλοφορεί, που και πως επηρεάζει την κυκλοφορία στην πόλη. Αποφασίσαμε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου να πραγματοποιήσουμε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στις μεταφορές και τονίσαμε ότι ο Δήμος Κέρκυρας έχει τον πρώτο και κύριο ρόλο, είναι το “αφεντικό” της Κέρκυρας και κανείς δεν μπορεί να λειτουργεί χωρίς την θέση του και την γνώμη του. Θα πρέπει αυτό να το καταλάβουν όλοι: υπουργεία και υπηρεσίες αλλά και οι φορείς. Χρειάζεται να μπουν κανόνες σε κάθε περιοχή για να γνωρίζουν όλοι τι κάνουν, πως και με ποιους όρους”, είπε ο κ. Γαλιατσάτος.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1/6/2017