Βεβαίως οι Αλβανοί δεν έχουν ούτε το διεθνές δίκαιο με το μέρος τους, ούτε και στρατιωτική ισχύ, ωστόσο, δημοσιεύματα σαν αυτά που εκπορεύονται από το περιβάλλον του Έντι Ράμα καταφέρνουν να δηλητηριάζουν τις σχέσεις μεταξύ ελληνικού και αλβανικού λαού διαδίδοντας ψεύδη και εξυπηρετώντας αλλότρια συμφέροντα.
Η Shqiptarja, ιταλικής ιδιοκτησίας, σε ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο: «Η Ελλάδα απειλεί ότι θα εκχωρήσει δικαιώματα αλβανικού θαλάσσιου χώρου», ισχυρίζεται ότι η Ελλάδα απειλεί να εκχωρήσει δικαιώματα για έρευνες πετρελαίου σε θαλάσσιο χώρο που ανήκει στην Αλβανία.
Ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης, γράφει η εφημερίδα, επικαλούμενη το ελληνικό CNN, δήλωσε ότι μετά τις υπογραφές για έρευνες σε χερσαίο οικόπεδο βόρεια της Πελοποννήσου, θα υπογραφούν οι συμβάσεις για το θαλάσσιο οικόπεδο «JONI 2 – Ιόνιο 2».
Το οικόπεδο JONI 2, σύμφωνα με την αλβανική εφημερίδα, είναι ο θαλάσσιος χώρος ανάμεσα στην Κέρκυρα και την Αλβανία, θα παραχωρηθεί για έρευνες στη γαλλική Total France, στην ελληνική ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison και οι πρώτες γεωτρήσεις θα γίνουν το 2018.
Να σημειωθεί εδώ, για να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα βάζει συνεταίρους Γάλλους και Ιταλούς στις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, οι υποκινούμενοι από το τουρκικό καθεστώς Αλβανοί του Ράμα δεν έχουν καμία απολύτως «τύχη» στις άναρθρες και αδικαιολόγητες κραυγές τους.
Προφανώς και το καθεστώς Ράμα, ως άλλο «ποντίκι που βρυχάται», έβαλε τις εφημερίδες του να «φωνάζουν» επενδύοντας για μια ακόμη φορά στον αδιέξοδο εθνικισμό για ψηφοθηρικούς λόγους, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Αλέξη Τσίπρα στον Έντι Ράμα να συμμαζευτεί.
Η αλβανική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, αναφερόμενη στο οικόπεδο JONI 2, βρίσκει αφορμή να επιτεθεί στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Λουλζίμ Μπάσα. «[Το JONI 2] βρίσκεται εντός της ΑΟΖ της Αλβανίας, αλλά η Συμφωνία που υπέγραψαν το 2009 οι Λουλζίμ Μπάσα και Ντόρα Μπακογιάννη, παραχώρησε ένα μεγάλο τμήμα αυτού του οικοπέδου στην Ελλάδα».
Είναι ολοφάνερο ότι γίνεται προσπάθεια να πληγεί ο Λουλζίμ Μπάσα, που καλπάζει προς την πρωθυπουργία της Αλβανίας, ενώ το καθεστώς Ράμα βουλιάζει στα σκάνδαλα και στις κατηγορίες για εμπόριο ναρκωτικών.
Η Συμφωνία, συνεχίζει η αλβανική εφημερίδα, ακυρώθηκε ένα χρόνο αργότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο Αλβανίας και από τότε δεν έχουν γίνει νέες διαπραγματεύσεις.
Αυτό όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, δεν εμπόδισε την Ελλάδα να καλέσει νορβηγική εταιρεία για σεισμικές έρευνες, και μετά την αντίδραση της αλβανικής κυβέρνησης, οι έρευνες συνεχίστηκαν τη νύχτα υπό την προστασία της Ελληνικής Ακτοφυλακής.
Εδώ να σημειώσουμε ότι για να κάθεται η Αλβανία ήσυχη και να μην παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα δεν χρειάζονται ελληνικά πολεμικά πλοία στην περιοχή, αρκούν τα περιπολικά του Λιμενικού.
Η αλβανική εφημερίδα, εμφανώς σε παραλήρημα, διαμαρτύρεται γιατί η Ελλάδα δεν πήρε τη συγκατάθεση της Αλβανίας για τις έρευνες. Σαφώς και η Ελλάδα δεν θα ζητήσει κανενός τη συγκατάθεση για το τι θα κάνει στα χωρικά της ύδατα.
Εκτός όμως από το σε «νευρικό κλονισμό» δημοσίευμα της Shqiptarja, μεγαλύτερη «πλάκα» έχουν αυτά που γράφει η μικρής κυκλοφορίας φιλοκυβερνητική SOT.
«Επανέρχεται η ένταση, η Ελλάδα εκχωρεί τα δικαιώματα για έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια σύνορα με την Αλβανία» και ισχυρίζεται ότι το θαλάσσιο οικόπεδο JONI 2, είναι ένα τμήμα το οποίο διεκδικεί και η Αλβανία και ότι γι΄ αυτό δεν έχει βρεθεί οριστική λύση.
Ευλόγως απορούμε σε ποια ακριβώς «ένταση» αναφέρονται.
Η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, δηλαδή η συνύπαρξή της μεταξύ των πολιτισμένων εθνών, εξαρτάται από την Ελλάδα, μια Ελλάδα που έχει όλη την καλή διάθεση να την προστατεύει και να την υποστηρίζει για να γίνει ένα κανονικό κράτος.
Τα φερέφωνα του Ράμα βλέπουν ή προβλέπουν «εντάσεις», διότι προφανώς δεν τους ενδιαφέρει το όφελος του αλβανικού λαού. Πέρα από το αυτονόητο ότι ένα κράτος δίχως στρατό, όπως η Αλβανία, δεν είναι ικανό για «εντάσεις».
Φαίνεται ότι κάποιοι στην Αλβανία δεν έλαβαν το μήνυμα από την πρόσφατη προσπάθειά τους για αποσταθεροποίηση στα Σκόπια, όταν η Ελλάδα έληξε την πολιτική αστάθεια που υποδαυλιζόταν στη χώρα με μια και μοναδική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, προειδοποιώντας ότι θα έχει αυστηρές συνέπειες όποιος τολμήσει αλλαγές συνόρων στα Βαλκάνια.
Διότι δεν έχει καμία σημασία εάν η εφημερίδα SOT είναι ισχνής κυκλοφορίας, σημασία έχει ποιοι της λένε να τα γράφει αυτά.
Η φιλοκυβερνητική ΤΕΜΑ σε άρθρο της με τίτλο «Εκχώρηση δικαιωμάτων για τα θαλάσσια οικόπεδα, έρευνες της Ελλάδος στην αμφισβητούμενη με την Αλβανία θαλάσσια περιοχή», σχολιάζει με τη σειρά της ότι η Ελλάδα έδωσε στη δημοσιότητα τη συνθήκη για τις έρευνες υδρογονανθράκων, όχι όμως και τον χάρτη του θαλάσσιου χώρου όπου θα διεξαχθούν, αυξάνοντας τις υποψίες ότι αυτές θα επεκτείνονται και στη θαλάσσια περιοχή, στην οποία η Αλβανία αρχικά συμφώνησε για την ΑΟΖ και μετά άλλαξε γνώμη.
Τέλος, η Γκαζέττα Σκιπτάρε δημοσίευσε άρθρο με το ίδιο περιεχόμενο με την Shqiptarja, δεν έκαναν ούτε τον κόπο να κάνουν μια σωστή «ανασύνταξη» στο non paper που τους μοίρασε ο Ράμα, στο οποίο βάζει τίτλο: «Η Ελλάδα διεξάγει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην διαφιλονικούμενη θαλάσσια περιοχή με την Αλβανία».
Το θέμα έπαιξαν το βράδυ της Πέμπτης και οι φιλοκυβερνητικοί αλβανικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.
Όλη αυτή η στάση αποδεικνύει ότι ο Έντι Ράμα είναι ένας αμετανόητος αμετροεπής δουλοπάροικος του Ερντογάν, ένας καιροσκόπος πολιτικός που δεν διστάζει να σκαλίζει συνεχώς εθνικιστικά κάρβουνα για ψηφοθηρικούς λόγους, ενώ ο ίδιος προσωπικά είναι μια αμελητέα πολιτική οντότητα, ένας «πουθενάς», που μετέτρεψε την Αλβανία σε μια απέραντη χασισοφυτεία, δεν φρόντισε ούτε μια στιγμή για την πρόοδο και προκοπή του αλβανικού λαού, αντιθέτως, ως γνήσιος γενίτσαρος, αντί να εργάζεται για τη φιλία και τη συνεργασία Αλβανίας και Ελλάδας, υποδαυλίζει διαρκώς την εχθρότητα μεταξύ του αλβανικού και ελληνικού λαού, όπως έκαναν διαχρονικά όλοι οι γενίτσαροι.
Είναι πλέον μονόδρομος για τον αλβανικό λαό να κάνει ό,τι μπορεί για να απαλλαγεί από αυτόν τον μεθύστακα υπάλληλο των Τούρκων, ώστε να διασφαλίσουν οι Αλβανοί όχι μόνο την ελευθερία τους από τη νέα νεο-οθωμανική σκλαβιά που τους φέρνει ο Ράμα, αλλά και να ανοίξει ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.Â
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/5/2017, Tribune