Αρθρον 3 – Η δημόσια βιβλιοθήκη Κερκύρας διατηρείται διευθυνόμενης υπό ενός εφόρου έχοντος παρ’ αυτώ ένα βοηθόν και ένα κλητήρα. Η διοίκησις δε και η χρήσις αυτής θέλουσι κανονισθεί δι’ ιδίου κανονισμού του υπουργείου παιδείας.
Αρθρον 4 – Η Κυβέρνησις δύναται δια Β.Δ. να συστήση εν ταις Ιονίοις Νήσοις βαθμηδόν δια μιας τέσσερα Γυμνάσια και δώδεκα το πολύ ελληνικά σχολεία.
Αρθρον 5 – Οι θέλοντες να καταχθώσι εν τοις συσταθησομένοις Ελληνικοίς Σχολείοις και Γυμνασίοις μαθεταί υποβάλλονται εις εξετάσεις κατά τα νενομισμένα περί των κατά πρώτον εισερχομένων εις τα Ελλ. Σχολεία και Γυμνάσια.
Αρθρον 6 – Συνιστάται εν Κερκύρα Ιερατική Σχολή, συμφώνως προς τους νόμους.
Αρθρον 7 – Η μισθοδοσία των εν τω άρθρω 3 αναφερομένων υπαλλήλων κανονίζεται ως εξής: Του εφόρου κατ’ έτος δρχ. 1470. Του βοηθού κατ’ έτος δρχ. 720. Του κλητήρος κατ’ έτος δρχ. 480.
“Πάσα προηγούμενη διάταξις διέπουσα τα της Μέσης και Ανωτέρας Παιδείας εν Επτανήσω καταργείται.”
Ο παρών νόμος υπό της βουλής ψηφισθείς και παρ’ ημών κυρωθείς θέλει δημοσιευθεί δια της εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εκτελεσθεί ως Νόμος του Κράτους.
Εν Αθήναις τη 20 Δεκεμβρίου 1865
Γεώργιος Α’ÂÂ ÂÂ ÂÂ ÂÂ ÂÂ ÂÂ Γ. Δαρειώτης (υπουργός παιδείας)
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ :
1.Το Αρχοντείον της Παιδείας εν Επτανήσω (δηλ. η θέση Πρυτανικής αρχής που είχε δημιουργηθεί για τον Guilford και τους συνεχιστές του)
2.Οι μισθοί των Ελληνικού Κράτους είχαν τη μισή αγοραστική αξία των Ιονικών.
3.Τα ελληνικά σχολεία ήταν τριτάξια. Στην πρώτη τάξη γράφονταν κατόπιν εξετάσεων και προφορικών οι κατέχοντες ενδεικτικό Δ’ τάξεως Δημοτικού Σχολείου. Καταργήθηκαν το 1929.
ΣΧΟΛΙΑ :
1.Ας σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Νόμος ΡΗ/20-12-1865 δεν αναφέρεται στους καθηγητές, διότι αυτοί είχαν παυθεί με διάταγμα της 27-9-1865 του υπουργού εκκλησιαστικών και Δημοσ. Εκπαιδεύσεως Κ. Λομβάρδου, βουλευτή Ζακύνθου, ο οποίος είχε διατελέσει σημαιοφόρος των Ριζοσπαστών στην Ιόνιο Βουλή (Α. Ιδρωμένου, “Πολιτική ιστορία της Επτανήσου” Κέρκυρα 1935, σελ. 107).
2.Όσον αφορά στην Ιόνιο Ακαδημία, είναι άσχημο ότι το κλείσιμο της πρότεινε και στήριξε ενας Zακυνθινός, ο Κωνσταντίνος Λομβάρδος!! Ίσως,όπως κάποιοι λένε, γιατί δεν κατάφερε να πάρει πτυχίο από εκεί.
3.Η κατάργηση της Ακαδημίας απετέλεσε διεθνή πρωτοτυπία . Την ίδια εποχή ενώθηκαν Ιταλικά και Γερμανικά κράτη αλλά κανενός δεν καταργήθηκε το πανεπιστήμιο.
4.Την κατάργηση της Επτανησιακής Παιδείας κατακρίνει δριμύτατα και ο ιστορικός Κ. Παπαρρηγόπουλος στην “Ιστορία του Ελλ. Έθνους” (τομ. 7, σελ. 363-4).
AΝΤΩΝΗΣ ΑΡΓΥΡΟΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ , 11/5/2017