Άριστο είναι να μνημονεύουμε το καλό και το δίκαιο, τον καθαρό αγώνα για Λευτεριά και Δημοκρατία, να ευγνωμονούμε τους ήρωες πρωτεργάτες για την κάθε προσφορά τους και να πράττουμε αντάξια στις περιστάσεις της ζωής μας για έναν κόσμο καλύτερον.
Πάνε χρόνια που ο αείμνηστος Νίκος Σουρής (1982-1988) ως πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων Πειραιά τύπωσε σε μακρόσχημο χοντρό χαρτόνι «ΣΧΕΔΙΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». (Το στέλνω στο διαδίκτυο σε δυο μέρη λόγω που είναι στενόμακρο και δεν είναι εύκολο ως εικόνα, για να μετατραπεί ψηφιακά) Το σκεπτικό της έκδοσης ήταν η ψήφιση και η αναγνώριση από τη Βουλή των Ελλήνων της 9ης Βουλής των Ριζοσπαστών του 1850 και η καθιέρωση τις 26 Νοεμβρίου ως ημέρα «Ριζοσπαστών…». Ας θυμηθούμε δυο αποσπασματικά λόγια από εκείνη την ταραγμένη για τα Επτάνησα περίοδο της Αγγλοκρατίας.
«…Πρώτη και αποφασιστικής σημασίας πολιτική πράξη του Φιλελεύθερου Λαού της Κεφαλονιάς υπήρξε η εκλογή πανίσχυρης Ριζοσπαστικής αντιπροσωπείας στις πρώτες ελεύθερες εκλογές του 1850 που αναγκάστηκε να κάνει η «Προστασία». Η 9η Βουλή που σχηματίστηκε από αυτές τις εκλογές έμεινε σημαδιακή για την Επτανησιακή υπόθεση με το περίφημο ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ που πρότειναν οι Ριζοσπάστες βουλευτές στη Συνεδρίαση της 26ης Νοεμβρίου 1850.
Το ψήφισμα ανέλαβε να το διαβάσει ο Κεφαλονίτης Βουλευτής Ιωάννης Τυπάλδος – Καπελέτος, μέσα σε επευφημίες αλλά και αποδοκιμασίες από την αντίδραση. Αρχίζει να διαβάζει, διακόπτεται, αλλά επιμένει και τονίζει ότι η πρόταση που υποβάλλεται συνυπογράφεται από τους Ριζοσπάστες βουλευτές: ΗΛΙΑ ΖΕΡΒΟ – ΙΑΚΩΒΑΤΟ, ΙΩΑΝΝΗ ΤΥΠΑΛΔΟ – ΚΑΠΕΛΕΤΟ, ΓΕΡΑΣΙΜΟ ΛΙΒΑΔΑ, ΙΩΣΗΦ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟ, ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΠΑΪΖΗ, ΣΙΓΟΥΡΟ ΔΕΣΣΥΛΑ, και ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ ΔΟΜΕΝΕΚΙΝΗ. Κατορθώνει να διαβάσει ελάχιστες μόνο λέξεις από την αρχή του ψηφίσματος.
Θορυβημένα τα όργανα της Αγγλοϊόνιας Κυβέρνησης με ειδικό διάταγμα του Αρμοστή κηρύττουν τη λήξη της συνόδου και παύση της Βουλής. Το Ιστορικό ψήφισμα γράφτηκε σε μονόφυλλο και κυκλοφόρησε στον Επτανησιακό Λαό.
Μέσα από εφημερίδες τους ο ΗΛΙΑΣ ΖΕΡΒΟΣ και ΙΩΣΗΦ ΜΟΜΦΕΡΑΤΟΣ καταγγέλλουν το Πραξικόπημα της Αγγλοϊονίου Κυβέρνησης για το κλείσιμο της Βουλής το 1850.
Άμεση αντίδραση της «Προστασίας» μαζί με τους ντόπιους συνεργάτες της, τους «Καταχθόνιους», είναι διώξεις, φυλακίσεις, εκτοπίσεις, κλείσιμο του «Δημοτικού Καταστήματος» των Ριζοσπαστών,….».
Η πολυπόθητη Ένωση έγινε το 1864 οριστικά κατά πως εξυπηρετούσε τα αγγλικά συμφέροντα και το παιχνίδι των Δυνάμεων…
Ας αναλάβουμε οι Κεφαλονίτες τη δράση και τη τόλμη, ώστε αυτό το ψήφισμα «ΣΧΕΔΙΟΝ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΒΟΥΛΗΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» με όσα υπαγορεύει να γίνει δεκτό με πανηγυρικό τρόπο από την σημερινή Βουλή των Ελλήνων. Επιτέλους θα είναι το καλύτερο μνημόσυνο για τους Ριζοσπάστες, θα είναι η καλύτερη εορτή για τα Επτάνησα και ύψιστη τιμή για την Κεφαλονιά μας, που στάθηκε Αρχάγγελος Ριζοσπαστικής Ιδέας και Δράσης.
Ακούγεται πως κάτι ετοιμάζουν οι Κερκυραίοι ή κάποιοι για την Ένωση των Επτανήσων στη Βουλή. Αν είναι μια «αναπαράσταση» της πράξης παραδόσεως των Επτανήσων στην Ελλάδα το 1864, τότε θα είναι «προσβολή» στους αγώνες των Ριζοσπαστών. (Φοβάμαι πως αν είναι έτσι, είναι κομματικός δελεασμός ή καλύτερα παίγνιο…»
Μακάρι να είναι η αναγνώριση του ψηφίσματος της 9ης Βουλής του 1850 και η καθιέρωση της ημερομηνίας 26 Νοεμβρίου, ημέρα που οι Ριζοσπάστες κατέθεσαν το ιστορικό ψήφισμα.
Επίσης, θα πρέπει να αναφερθεί η προσφορά της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακήσιων Πειραιά για την πρόταση και δημιουργία του μνημείου των Ριζοσπαστών στην Κεφαλλονιά, στο Αργοστόλι, έργο εξαιρετικό του Κεφαλλονίτη γλύπτη, Γεωργίου Μπονάνου, όπου στο πίσω μέρος του μνημείου είναι σκαλισμένο από τον καλλιτέχνη όλο το ιστορικό ψήφισμα της περίφημης 9ης Βουλής 26 Νοεμβρίου 1850 (Βλ. Δώρα Φ. Μαρκάτου «Γεώργιος Μπονάνος» διδακτορική διατριβή».
Ας αναλάβουμε οι Κεφαλονίτες τη δράση και τη τόλμη…
Το οφείλουμε στους Ριζοσπάστες!
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ , 11/5/2017