Τραπεζική πηγή: Ρητή συμφωνία για το χρέος, για να μπει η Ελλάδα τον Ιούλιο στο QE

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους θεσμούς στο Χίλτον, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο άνοιξε στο τραπέζι νέα θέματα, που αφορούν τις τράπεζες και τα «κόκκινα» δάνεια.

Όπως είπε ο κ. Τσακαλώτος, οι δυο πλευρές θα έβαζαν σήμερα στο μικροσκόπιο το πρωτογενές πλεόνασμα 4,2% του ΑΕΠ για το 2016, καθώς και το τι μερίδιο από αυτό είναι μόνιμο και επαναλαμβανόμενο τα επόμενα έτη και τι είναι έκτακτο, προκειμένου να υπολογιστεί η θετική επίπτωση το 2017 και το 2018.

Αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και όλων των υπουργών που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση, αποσαφηνίστηκε η τακτική της κυβέρνησης στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης για την τεχνική συμφωνία (Stuff Level Agreement).

Παρά το ότι υπάρχουν ακόμα θέματα ανοιχτά, η κυβέρνηση εκφράζει την πεποίθηση ότι όλα θα κλείσουν μέχρι την Κυριακή. «Την Κυριακή πέφτει η αυλαία», είπε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος. Η αισιοδοξία αυτή πηγάζει από το ότι τα βασικά ζητήματα έχουν ήδη συμφωνηθεί και απομένουν μόνο οι επιμέρους ρυθμίσεις.

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα

Με το που θα κλείσει η τεχνική συμφωνία, τα μέτρα της συμφωνίας θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος. Η διαδικασία αυτή (που διαφέρει από εκείνη του κατεπείγοντος) επισπεύδει τη διαδικασία, αλλά αφήνει χρόνο συζήτησης στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και την Ολομέλεια.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουν ψηφιστεί και μεταφραστεί τα πάντα πριν το Eurogroup της 22ης Μαΐου, το οποίο θα επικυρώσει και τυπικά την τεχνική συμφωνία.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/4/2017, Newpost