Λαϊκή Συσπείρωση: Για τα προβλήματα της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης και τα προβλήματα της Παλικής

Εισήγηση για τα προβλήματα της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης Αργοστολίου

Η Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη Αργοστολίου που ιδρύθηκε το 1924 χαρακτηριζόμενη και ως Ιστορική από το Υπουργείο Παιδείας, είναι μια μοναδική εστία έρευνας , πολιτισμού και παιδείας για την πρωτεύουσα αλλά και για όλο το νομό Κεφαλονιάς –Ιθάκης

Η λειτουργία συνολικά του Κοργιαλένειου Ιδρύματος, μέχρι πρότινος, πριν δηλαδή των σεισμών Ιανουάριου- Φεβρουάριου 2014, στηριζόταν πάντα με προβληματικό τρόπο και οριακά, αφού τα έσοδα από την Κρατική Επιχορήγηση του Υπουργείου Παιδείας ποτέ δεν αποδιδόταν με συνέπεια και συνέχεια. Στηριζόταν επίσης και από μισθώματα ακινήτου ιδιοκτησίας του Ιδρύματος. Σήμερα λόγω της πλήρους εγκατάλειψης από την συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που συνεχίζει τον οικονομικό στραγγαλισμό των προηγούμενων κυβερνήσεων προς την Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη και το Κοργιαλένειο Μουσείο, οδεύει προς το κλείσιμό της. Τους τελευταίους μήνες απουσιάζει η αναγκαία τακτική χρηματοδότηση, την οποία το κράτος υποχρεούται να καταβάλλει (μέσω των Υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού). Το ίδρυμα, χωρίς κρατικούς πόρους, αλλά και λόγω της εγκατάλειψης των ενοικιασμένων χώρων που χτυπήθηκαν από το σεισμό αντιμετωπίζει πλέον αδιέξοδα. Χρεοκοπεί και μαζί του χρεοκοπεί η απάτη και η αυταπάτη ότι η εντονότερη ιδιωτικοοικονομική λειτουργία και αναζήτηση χορηγιών μπορούσε να δώσει θετική λύση.

Πέρα των άλλων συνεπειών, υφίσταται και πραγματική αδυναμία πληρωμής του προσωπικού του Ιδρύματος που αποτελείται από 4 άτομα, μία Ειδική Γραμματέα και υπεύθυνη Οικονομικών, μια υπάλληλο υπεύθυνη Συλλογών, μια Βιβλιοθηκονόμο και μια υπεύθυνη Καθαριότητας. Σε αυτούς τους υπαλλήλους μέχρι σήμερα οφείλονται αρκετοί ληξιπρόθεσμοι μισθοί, όταν μόνο για την μισθοδοσία του μήνα του παραπάνω προσωπικού του Ιδρύματος απαιτούνται 4.500 χιλιάδων ευρώ. Σήμερα Μισθοδοσία, ΙΚΑ – ΕΝΦΙΑ – ΔΕΗ, ξεπερνούν τα 40.000€ και δεν υπάρχει καμιά δέσμευση για την κάλυψη αυτού του ποσού αλλά και όποιου άλλου θα χρειαστεί για την συνέχιση της λειτουργείας της βιβλιοθήκης. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η διακοπή της σύμβασης για τη μοναδική βιβλιοθηκονόμο, που ήταν με ελαστικές σχέσεις εργασίας και η τρίωρη, μόλις, πρωινή λειτουργία της Βιβλιοθήκης που ακυρώνει τη δυνατότητα των μαθητών να αξιοποιήσουν το υλικό της, υπάρχει χάρη στην εθελοντική εργασία της απολυμένης βιβλιοθηκονόμου και του άλλου προσωπικού.

Μισό αιώνα από την ίδρυσή του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Ιδρύματος και ένα περίπου αιώνα από τη λειτουργία της Κοργιαλένειου Βιβλιοθήκης, ο κίνδυνος να πέσουν τίτλοι τέλους είναι πλέον ορατός. Η πολιτική όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά και της σημερινής, υλοποιεί οδηγίες της ΕΕ που μετατρέπουν με πρόγραμμα την πρόσβαση στα αγαθά της γνώσης και του πολιτισμού σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Η αυτόνομη –ανταγωνιστική – αποκεντρωμένη λειτουργία των πολιτιστικών ιδρυμάτων, η πρόταξη του εθελοντισμού για τη λειτουργία τους, οι συμπράξεις με ΜΚΟ κ.ά. τα εταιρικά σχήματα, οι κάθε λογής χορηγίες και εμβαλωματικές λύσεις που προσέτρεξε κατά καιρούς το ίδιο το Κοργιαλένειο Συμβούλιο, υπονόμευσαν και υπονομεύουν τη δυνατότητα πρόσβασης του λαού και της νεολαίας ενώ ισοπεδώνουν τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Οι εξελίξεις σήμερα επιβεβαιώνουν ότι υπάρχει πλέον σχεδιασμός για την υλοποίηση των παραπάνω στοχεύσεων, που πρέπει το κίνημα του λαού και της νεολαίας να τους ανατρέψει. Επιβεβαιώνουν επίσης τη θέση του μαζικού κινήματος και άλλων φορέωνότι η μοναδική λύση για το πρόβλημα είναι η μετατροπή του Κοργιαλένειου σε ενιαίο δημόσιο φορέα, που θα λειτουργεί με την πλήρη ευθύνη του κράτους.

Το Π.Σ. εδώ και τώρα απαιτεί:

Να καλυφθεί πάραυτα όλο το ποσό των χρεών του ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό και να διασφαλίζεται στο 100% μόνιμα η τακτική μηνιαία καταβολή των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων καθώς και τα λειτουργικά έξοδα.

Να επανέλθει το ωράριο λειτουργίας, ώστε να γίνει δυνατή η χρήση της Βιβλιοθήκης από το λαό και τη νεολαία του Νομού.

Να προσληφθεί άμεσα με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση το αναγκαίο προσωπικό στη Βιβλιοθήκη και στο Μουσείο.

Να πραγματοποιηθεί το άμεσο πέρασμα του Ιδρύματος στην πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους με τη μετατροπή του σε ενιαίο δημόσιο φορέα.

Κέρκυρα 25/4/2017

Περιφερειακοί σύμβουλοι

Θ. Γουλής και Γ. Κορφιάτης

___________________________

Επερώτηση για τα προβλήματα της Παλικής

Κύριε Περιφερειάρχη

Πρόσφατα και μετά από εισήγηση της παράταξής μας, το Π.Σ. ψήφισε τη συνολική πρόταση της Επιτροπής Αγώνα Φορέων του Νομού Κεφαλονιάς που αφορούσε τα προβλήματα και τα αιτήματα των σεισμοπλήκτων στις Δημόσιες υποδομές, τα σχολεία, το επαρχιακό και αγροτικό οδικό δίκτυο, τα μνημεία, τα νοσοκομεία, τις εργατικές κατοικίες, τα πραχτικά μέτρα στήριξης των σεισμοπλήκτων, κ.α. και, υιοθετώντας τα, έβαζε και τις ανάλογες προτεραιότητες.

Μέχρι σήμερα όχι μόνο έχετε επιδείξει προκλητική ακινησία στην κατεύθυνση της λύσης έστω και των πιο απλών από αυτά τα προβλήματα, αλλά, αντίθετα, η στάση σας υπονομεύει ευθέως την υλοποίηση της απόφασης του Π.Σ. σχετικά με το θέμα αυτό. Υπονομεύει, επίσης, και την προοπτική να δοθούν οι αναγκαίες και ασφαλείς λύσεις στα προβλήματα των πολύπαθων σεισμοπλήκτων και της περιοχής της Παλικής.

Πιο συγκεκριμένα αντί η Περιφερειακή Αρχή να διεκδικήσει συνολική λύση στα προβλήματα των σεισμοπλήκτων και των τσακισμένων υποδομών με όρους ασφάλειας και την χρήση σύγχρονων μεθόδων, μέσα από μια γενναία κρατική χρηματοδότηση και άρση όλων των δυσκολιών ( συνέχεια και προσκοματικά παρεμβάλλονται από την Κυβέρνηση), φέρεται να εναποθέτει την λύση αυτών των μεγάλων προβλημάτων μαζί με άλλους φορείς (πχ Δήμο) στην διαχείριση των ψίχουλων από την χρηματοδότηση της περιφέρειας Αττικής (και από άλλες «εύρωστες» περιφέρειες που αναζητά και η κ. Βουλευτής), από χορηγίες και εκπτώσεις από τις δημοπρασίες κ.α. Αγνοώντας τους μαζικούς φορείς του Νομού (Εργατικό Κέντρο, ΕΛΜΕ-ΚΙ, Λαϊκή Επιτροπή Παλικής κοκ) συνδιαλέγεται επιλεκτικά με όσους υιοθετούν τη γραμμή του «ρεαλισμού» της κίνησης εντός των ορίων της κυρίαρχης πολιτικής, ανατρέποντας στην πράξη την απόφαση του Π.Σ.

Συγκεκριμένα:

Αντί να απαιτείτε και στο πνεύμα της απόφασης του Π.Σ. την κατασκευή και την ανακατασκευή όλων των σχολείων και των άλλων δημόσιων υποδομών, των εργατικών κατοικιών, των νοσοκομείων, με όρους σύγχρονης αντισεισμικής θωράκισης με το απαιτούμενο κόστος, αντί να απαιτείτε τα απαραίτητα κονδύλια για το σκοπό αυτό, τις απαραίτητες αποζημιώσεις για τους σεισμόπληκτους και την αποκαθήλωση των κόκκινων κτισμάτων κ.α., αντί να απαιτείτε να επιστρέψουν όλα τα χρήματα των κωδικών και της ίδιας της Περιφέρειας που παρακρατήθηκαν από την κυβέρνηση για να πληρωθούν οι δανειστές κ.α, βάζετε πλάτη στην γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική εξοικονόμησης πόρων, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου σε βάρος πάντα της ασφάλειας και της υγείας του λαού, της νεολαίας και των εργαζομένων. Είναι προφανές ότι η χρηματοδότηση που απαιτείται για την αποκατάσταση με όρους επάρκειας και ασφάλειας όλων των τσακισμένων υποδομών υπολείπεται κατά πολύ από το ποσό των υπαρχόντων χορηγιών και που αν δεν διεκδικηθούν θα μείνουν για πάρα πολλά χρόνια τα προβλήματα να βασανίζουν τους σεισμόπληκτους. Είναι ενδεικτικό εδώ π.χ. το γεγονός ότι η διαχείριση των δωρεών – χορηγιών (την οποία ενημερωνόμαστε από το διαδίκτυο ότι συναινείτε) αφήνει έξω ολόκληρες σχολικές εγκαταστάσεις όπως αυτές του τμήματος του συγκροτήματος στο Πετρίτσειο Γυμνάσιο – Λύκειο που κάλυπτε το Γενικό Λύκειο Ληξουρίου, αφήνοντάς το στο έλεος της κατάρρευσης. Την ίδια ώρα δεν έχουμε ενημέρωση για την πορεία ανέγερσης νέου σχολείου για το ΓΕΛ και νέου μηχανουργείου για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου.

Με βάσει τα παραπάνω ερωτάσθε:

Πως υλοποιείτε την προηγούμενη απόφαση του Π.Σ για τους σεισμόπληκτους

Ποιες ενέργειες θα κάνετε ώστε να δοθούν τα απαραίτητα κονδύλια καθώς και να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα χρήματα των κωδικών ώστε να υπάρξει πλήρης και ασφαλής αποκατάσταση όλων των δημόσιων υποδομών, σχολείων, δρόμων, νοσοκομείων, μνημείων κλπ., αλλά και για να λυθούν όλα τα άλλα προβλήματα των σεισμοπλήκτων(εργατικές κατοικίες αποζημιώσεις, κλπ)

3.Πώς θα προχωρήσετε στην άμεση υλοποίηση της ανέγερσης νέου σχολείου για το ΓΕΛ και νέου μηχανουργείου για το ΕΠΑΛ Ληξουρίου;

Κέρκυρα 26/4/2017

Περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων

Θ.Γουλής Γ. Κορφιάτης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/4/2017