Στην ομιλία του ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στα δυνατά σημεία και τα πλεονεκτήματα των Ιονίων Νήσων για επενδύσεις κι ως τέτοια ανέφερε: την φύση και γεωμορφολογία, τις υποδομές των μεταφορών με έμφαση στην ανάπτυξη των υδατοδρομίων, την ανάπτυξη και έρευνα με αναμφισβήτητη έντονη την παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις εξορύξεις πετρελαίου και αερίου. Επιπλέον ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι υπάρχουν ευκαιρίας και δυνατά σημεία στους τομείς των τοπικών προϊόντων με δυνατότητες πιστοποίησης, στην ύπαρξη περιοχών που δεν έχει αναπτυχθεί τουριστική δραστηριότητα, στο εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό ειδικά στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης, στην εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες επικοινωνίας υψηλής τεχνολογίας και στις ευκαιρίες αξιοποίησης του φυσικού και πολιτιστικού αποθέματος, με υιοθέτηση ενός εναλλακτικού τρόπου διαχείρισης μέσω και της αναθεώρησης του χωροταξικού σχεδιασμού.
Όσον αφορά στον πρωτογενή τομέα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων αναφέρθηκε στα ποιοτικά τοπικά προϊόντα και την αναγκαιότητα πιστοποίησης ως προϊόντων της Ιόνιας γης, εξήγησε την αναγκαιότητα που οδήγησε στην ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης και υπογράμμισε την ύπαρξη ανεκμετάλλευτων γαιών στην οποία θα μπορούσαν να εγκατασταθούν νέοι αγρότες, εκμεταλλευόμενοι χρηματοδοτικά προγράμματα. Ο κ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε επίσης στις ιδιωτικές επενδύσεις και σχέδια που έχουν προχωρήσει από τις υπηρεσίες της ΠΙΝ καθώς και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που υπάρχουν κυρίως μέσω ΕΣΠΑ και Επενδυτικού Νόμου.
Και κατάληξε: «Είναι η μεγάλη ευκαιρία και ο βασικός στρατηγικός στόχος της περιφέρειας η σύνδεση του πρωτογενούς με τον δευτερογενή και τριτογενή τομέα για τοπικά αγροδιατροφικά προϊόντα προστιθέμενης αξίας με τις αντίστοιχες πιστοποιήσεις προδιαγραφών ασφαλείας και ποιότητας, προσελκύοντας επενδύσεις, προωθώντας τις εξαγωγές πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον τα εργασιακά δικαιώματα και τον κοινωνικό ιστό κι ενάντια στην κερδοσκοπία που πραγματοποιείται εις βάρος της τοπικής κοινωνίας».
Ο πρόεδρος της Enterprise Greece Χρήστος Στάικος από την πλευρά του ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη για την οργάνωση και την φιλοξενία και αναφέρθηκε στους σκοπούς του Οργανισμού για τον εξωστρεφή προσανατολισμό της χώρας έτσι ώστε να αξιοποιηθεί στο έπακρο η δυνατότητα της Ελλάδας να προσελκύσει ξένες άμεσες επενδύσεις σε τομείς που η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα (π.χ. τουρισμός, τρόφιμα). Παρακίνησε τους ξένους διπλωμάτες να δουν και να γευτούν τα τοπικά προϊόντα της Ιόνιας γης και να εξετάσουν τις επενδυτικές και εξαγωγικές δυνατότητες της ΠΙΝ, αξιολογώντας από τις επισκέψεις των επόμενων ημερών στις εγκαταστάσεις τοπικών επιχειρήσεων.
Η πρώτη συνεδρία έκλεισε με την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας από τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρο Γαλιατσάτο και τον πρόεδρο της Enterprise Greece Χρήστο Στάικο, για τη σταθερή και συνεχή συνεργασία στους τομείς των επενδύσεων και των εξαγωγών τοπικών προϊόντων.
Η διημερίδα συνεχίζεται με ομιλίες του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και Νησιωτικής Πολιτικής Σπύρου Γαλιατσάτου, των προέδρων των Εμπορικών Επιμελητηρίων Κερκύρας, Κεφαλονιάς και Λευκάδας και εκπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ιονίων Νήσων, του ΤΕΕ Κέρκυρας και του Ιονίου Πανεπιστημίου ενώ αύριο θα διεξαχθούν B2B (απευθείας) συναντήσεις μεταξύ παραγωγών και ξένων διπλωματών και στη συνέχεια επισκέψεις σε τοπικές επιχειρήσεις.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/4/2017