Καλώς ήρθατε στη Κεφαλλονιά! Στο βασίλειο του Οδυσσέα! Στη πατρίδα των μεγαθύμων Ομηρικών Κεφαλλήνων

Ο βασιλιάς Κέφαλος σάς υποδέχεται στο μακρινό κι ονειρεμένο βασίλειό του. Κι ο πατέρας των δώδεκα θεών του Ολύμπου, ο Δίας, που Αίνειος αποκαλείται και κατοικοεδρεύει στις δασωμένες πλαγιές του Αίνου, στέκει μαγεμένος από τις ομορφιές του νησιού.

Mυθικός τόπος των Νυμφών και του θεού Πάνα, η Κεφαλλονιά, τόπος με περίλαμπρους ναούς αφιερωμένους στο θεό της θάλασσας, στον Ποσειδώνα, στη Δήμητρα της γης, και στο θεό του φωτός, τον  Απόλλωνα. Η δημοκρατική Κεφαλληνιακή Τετράπολη γρήγορα μετατράπηκε σε σπουδαίο Μυκηναϊκό κέντρο με πολλά οικιστικά σύνολα και τόσο μεγάλη ιστορία, ώστε ο σπουδαίος αρχαιολόγος Μαρινάτος δήλωσε πως αν ο Σλήμαν ανακάλυπτε πριν από τις Μυκήνες την Κεφαλλονιά, σίγουρα ο πολιτισμός θα ονομαζόταν Κεφαλληνιακός.

Θάλασσα κι Ήλιος: τα δυο στοιχεία που άφθονα έχει ο τόπος και λάτρεψαν οι Κεφαλλήνες! Ξανοίχτηκαν στις θάλασσες οδηγούμενοι από το φως της γνώσης, από το πάθος της εξερεύνησης. Δεν είναι τυχαίο που ο πιο τραγουδισμένος ταξιδευτής του κόσμου, ο Οδυσσέας ήταν βασιλεύς του λαού των Κεφαλλήνων!

Αυτή η βαθιά ιστορική χώρα, το νησί όπου λατρεύτηκαν οι Ολύμπιοι θεοί, το βασίλειο του Κεφάλου και του Οδυσσέα μπορεί να γίνει και δική σας πατρίδα!

Μια πατρίδα φιλόξενη στο φως των φθινοπώρων. Μια αγκαλιά θαλπωρής στο γλυκοχάραμα των χειμώνων. Μια γη στα χίλια αρώματα της άνοιξης. Μια θάλασσα λουσμένη με το φως των αιώνιων καλοκαιριών.

Μια πατρίδα που πάντα σας περιμένει…

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΕΣ

Κεφαλλονιά: η μεγαλόνησος του Ιονίου Πελάγους και το έκτο κατά σειρά νησί της Ελλάδας. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Επτανήσων και είναι και ιστορικά δεμένη μαζί τους. Η έκτασή της είναι 750 τ. χιλ. και το ψηλότερο σημείο από την επιφάνεια της θάλασσας είναι η κορυφή Μέγας Σωρός στην οροσειρά του Αίνου (1628μ.).

Λόγω της φυσικής ομορφιάς, της ποικιλίας αξιοθέατων, της ιστορίας, των μνημείων, των μουσείων, των εκδηλώσεων προσελκύει πολλούς τουρίστες απ’ όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες.

Φυσικά χαρίσματα και «άλυτα» μυστήρια καλύπτουν όλο το νησί: η Κουνόπετρα, η λίμνη Άκωλη, οι Καταβόθρες του Αργοστολιού, το σπηλαιολογικό πάρκο της Σάμης με κέντρο το εκπληκτικής ωραιότητας λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, τα φιδάκια της Παναγιάς στα Αργίνια και στο Μαρκόπουλο, τα λουλούδια της εκκλησιάς του Άη-Γιώργη στην Πάστρα, οι χρυσίζουσες οδοντοστοιχίες των αιγοπροβάτων στην Αγία Δυνατή προστίθενται στα φαινόμενα που χαρακτηρίζουν το νησί “παράξενο και μοναδικό”.

ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο χαρακτήρας του Κεφαλλονίτη έχει στοιχεία μοναδικά. Από την αρχαιότητα δέθηκε με την αναζήτηση του αγνώστου και τη θάλασσα. Όπου κι αν βρέθηκε δημιούργησε. Είναι δραστήριος, πολυμήχανος, δουλευτής, επίμονος, τολμηρός, έξυπνος, με υψηλούς στόχους και ιδανικά, λάτρης της ελευθερίας και της οικογένειας, ιδιόρρυθμος και με λεπτή αίσθηση του χιούμορ. Είναι βαθιά προσκολλημένος στον Άγιο Προστάτη του νησιού, στον Άγιο Γεράσιμο. Φιλόξενος και ζεστός σέβεται πάντοτε την παράδοση και τη διαφυλάσσει με επιμέλεια, μεράκι κι αγάπη: χοροί, καρναβάλια, μουσική, πανηγύρια ακολουθούν το διάβα του στους αιώνες αναλλοίωτα. Σπουδαίοι Κεφαλλήνες αναδείχτηκαν στα γράμματα, στις τέχνες, στις επιστήμες, στην πολιτική σκηνή, στην επιχείρηση, στο εμπόριο, στην εξερεύνηση. Πρόσωπα παγκόσμιας αναγνώρισης όπως ο Γεώργιος Χωραφάς, ο Ιωάννης Φωκάς (Χουάν ντε Φούκα), ο Κωνσταντίνος Γεράκης, ο Α. Λασκαράτος, ο Δ. Λαυράγκας, ο Μ. Γερουλάνος, οι αδελφοί Λειχούδη, οι Ροσσόλυμοι, οι Πανά, οι μεγάλοι ριζοσπάστες Λειβαδάς, Ζερβός και Μομφεράτος, αλλά και αναρίθμητες άλλες μεγάλες και σπουδαίες μορφές.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΕΡΊΓΡΑΜΜΑ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ

Καθώς τα ευρήματα μαρτυρούν η Κεφαλλονιά είναι κατοικημένη ήδη από τα χρόνια των πρώτων πολιτισμών. Τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στο χωριό Χαλιωτάτα -θέση Σπήλιος- και στη χερσόνησο του Φουρνιά στο Φισκάρδο, αλλά και αυτά στο Σπήλαιο της Δράκαινας στον Πόρο οδηγούν στην βεβαιότητα της προϊστορικής κατοίκησής της.

Η Κεφαλλονιά υπήρξε σπουδαίο Μυκηναϊκό κέντρο (από το 13ο αιώνα π.Χ.) και μαζί με την Ιθάκη έχουν συνδεθεί άρρηκτα με την Οδύσσεια (1184-1174π.Χ.). Την κατάλυση της Τετράπολης επισφράγισε η ρωμαϊκή κατάκτηση.

Κατά τα πρώτα χρόνια της βυζαντινής περιόδου η Κεφαλλονιά ανήκε στην επαρχία Αχαϊας και αργότερα (δεύτερο μισό ή αρχές του 9ου αιώνα έως και 11ο αιώνα) απετέλεσε ανεξάρτητο Θέμα, το Θέμα της Κεφαλληνίας. Πρόσκαιρη κατοχή είχε ο Robert Guiscard, ο Roger II ο Σικελός, ο Μαργαριτώνης μέχρι που το 1195 την ηγεμονία της Κεφαλλονιάς ανέλαβε ο οίκος των Orsini για να την παραδώσει το 1357 στους Tocchi. Η μικρή χρονικά τουρκική κατοχή έληξε με την κατάκτηση της πρώτης πρωτεύουσάς της, του Κάστρου του Αγίου Γεωργίου από τους Ενετούς (και Ισπανούς) το 1500.

Η Ενετοκρατία κράτησε σχεδόν 300 χρόνια. Το 1797 οι Γάλλοι εξεδίωξαν τους Βενετούς από τα νησιά μας κι ένα χρόνο μετά, οι συμμαχικοί στόλοι Ρωσίας-Τουρκίας υποδαύλισαν την επανάσταση κατά των Γάλλων και έτσι σχηματίστηκε η Επτάνησος Πολιτεία. Η σύντομη Γαλλική κατοχή που ακολούθησε διακόπηκε από τους Άγγλους οι οποίοι παρέμειναν μέχρι το 1864. Ριζοσπαστικά και πρωτοσοσιαλιστικά κινήματα χαρακτηρίζουν την περίοδο αυτή. Ακολούθησε η Ένωση με την Ελλάδα και τα νησιά μας ακολουθούν πλέον την ιστορική της μοίρα.

Κορυφαίο γεγονός στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου της Ιταλικής κατοχής αποτελεί για το νησί μας η Ιταλογερμανική σύρραξη και η επακολουθήσασα σφαγή των Ιταλών από τους Γερμανούς. Στο διάστημα αυτό, πολλοί Κεφαλλονίτες φυγάδευσαν Ιταλούς κατακτητές τους, σώζοντάς τους έτσι τη ζωή. Και πριν καλά-καλά επανέλθει η κανονική ζωή στα νησιά μας, ο σεισμός του Αυγούστου του 1953 σώριασε ό,τι είχε απομείνει από τους βομβαρδισμούς. Δύσκολα τα πρώτα μετασεισμικά χρόνια. Ακολούθησε η επαναγέννηση και σταδιακά φθάνουμε στο σήμερα που μπορούμε πλέον με βεβαιότητα να πούμε πως η Κεφαλλονιά μπορεί να αντικρίζει το μέλλον με αισιοδοξία και χαμόγελο.

ΚΆΣΤΡΟ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ: Η παλιά πρωτεύουσα της Κεφαλλονιάς

Στρατιωτικό και διοικητικό μέρος του νησιού μέχρι το 1757, κτισμένο στην καλά οχυρωμένη ψηλότερη κορυφή της περιοχής (320μ.). Τα σημερινά εξωτερικά του τείχη, από τα οποία η θέα είναι πανοραμική, διαμορφώθηκαν μεταξύ των ετών 1504 και 1534, όταν ο Ενετός μηχανικός Νικ. Τσιμάρα, περιτείχισε το κατεστραμμένο, βυζαντινής τειχοδομίας φρούριο από την –τότε- πρόσφατη Ισπανοενετική πολιορκία των αποκλεισμένων εντός του φρουρίου ολιγοετών κυρίαρχων της Κεφαλλονιάς, τουρκαλβανών.

Το κάστρο του Αγίου Γεωργίου έχει μεγάλη ιστορία καθώς είναι συνδεδεμένο με την Κεφαλλονιά από παλαιοτάτων χρόνων. Η ιστορία το αναφέρει από τα Βυζαντινά χρόνια και μετά, χωρίς φυσικά να αποκλείεται και παλαιότερη, αρχαιοελληνική λειτουργία του.

Ο εσωτερικός χώρος –16.000 τ.μ.- περιλαμβάνει δημόσια κτίρια τα οποία αναστυλώθηκαν πρόσφατα, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, το εσωτερικό μέρος των τριών προμαχώνων, τους παλαιούς στρατώνες, λιθοχτιστους δρομίσκους, ορύγματα, στέρνες, οικία και διοικητήριο βενετών προβλεπτών, ίχνη νεώτερης ιταλικής κατοχής.

ΜΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

Τείχη και μεγαλιθικά ερείπια Ακρόπολης Αρχαίας Κράνης, Νεκρόπολη Κράνης, Φανάρι Αγίων Θεοδώρων, Γέφυρα ντε Μποσέ, λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, Φιλαρμονική Σχολή, Δημοτικό Θέατρο Ο ΚΕΦΑΛΟΣ, Πλατεία Καμπάνας με το ρολόϊ, Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Αρχαιολογικό Μουσείο, Κήπος του Νάπιερ, Θαλασσόμυλος και Καταβόθρες, Μαζαρακάτα, Κάστρο Αγίου Γεωργίου, Ντομάτα, Καλλιγάτα, Κουρκουμελάτα, Ηγεμονικός Τάφος Τζαννάτων, ρωμαϊκή έπαυλη στη Σκάλα, ερείπια ναού στον Κάπρο,  Πόρος και Στενό του Πόρου , Πευκώνας στη Σκάλα, Άλογα του Αίνου, Κάστρο Σάμης, Μελισσάνη και Δρογκαράτη, ρωμαϊκά δάπεδα Αγίας Ευφημίας, Φισκάρδο ή Πάνορμος, Άσσος και φρούριο, τάφοι Παρισσάτων και Κοντογεννάδας, Κάστρο Αρχαίας Πάλλης, Ι.Μ. Αγίων Φανέντων, Ι.Μ. Κηπουραίων, Ι.Μ. Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς και Βυζαντινό Μουσείο, Ι. Μ. Σισσίων, Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου, και πλήθος ιστορικών μνημείων, αλλά κι άλλων εκκλησιών μεγάλης βυζαντινής και κρητοεπτανησιακής τέχνης.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Μακρύς και Πλατύς Γιαλός, Άμμες, Αγία Πελαγία, Κλιματσιάς, Αη-Χέλης, Πεσσάδα, Άβυθος, Άγιος Θωμάς, Λουρδάς, Λιθερό, Σκάλα, Κατελειός, Αράγια, Πόρος,  Αντίσαμος, Αγία Ευφημία, Φισκάρδο, Έμπλυση, Αλατιάς, Αγία ‘Ρουσαλή, Άσσος, Μύρτος, Αγία Κυριακή, Φτέρη, Αμίδι, Καμάρι, Αθέρας, Πετανοί, Πλαριά Άμμος, Βάτσα, Ξί, Μια Λάκκο, Λέπεδα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ

Κρεατόπιττα

Αλιάδα με μπακαλιάρο

Ριγανάδα

Αβράκωτη τυρόπιττα

Χταποδόπιττα

Μπακαλιαρόπιττα

Πουτίγκα καραμέλλας

ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΕΤΕ ΦΕΎΓΟΝΤΑΣ

Ρομπόλα

Φέτα και ξεροτύρι κεφαλλονίτικο

Μάντολες και κομφέτο

Ευρυδίκη Λειβαδά – odusseia.gr  kefallinia.com.gr