Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό πως στο πλέον, ίσως, κρίσιμο διάστημα, 4 – 7 Απριλίου, στο Αιγαίο πραγματοποιείται η μεγάλη διακλαδική άσκηση «Ηνίοχος».
Εκείνες τις ημέρες, το σύνολο του στόλου αλλά και μεγάλες στρατιωτικές και αεροπορικές δυνάμεις θα βρίσκονται συγκεντρωμένες στο Αρχιπέλαγος.
Η Αθήνα μιλά για «τέσσερις εβδομάδες πολύ αυξημένης επαγρύπνησης», με την πολιτική ηγεσία, μάλιστα, να προγραμματίζει να κάνει στα νησιά Πάσχα, που φέτος συμπίπτει με την ήμερα που διεξάγεται το δημοψήφισμα στην Τουρκία.
Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος δεν έχει αποφασίσει σε ποιο νησί θα κάνα Πάσχα, ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, όμως, και ο αρχηγός ΓΕΣ θα παραβρεθούν στις εκδηλώσεις στο Καστελόριζο.
Η ανησυχία δεν αφορά μόνο το διάστημα έως το δημοψήφισμα, αλλά και το διάστημα μετά από αυτό.
Η Άγκυρα ήδη αφήνει να διαρρεύσει πως, εάν στο δημοψήφισμα δεν βγει το αποτέλεσμα που επιθυμεί ο Ερντογάν, όχι απλώς θα οξύνει την κατάσταση στο Αιγαίο, αλλά θα οδηγηθούμε και σε αδιέξοδο στο Κυπριακό, με τους σκληρούς να αφήνουν να εννοηθεί πως ενδέχεται να γίνουν προσπάθειες κάποιου είδους «προσάρτησης» των κατεχομένων.
Επίσης, ήδη εκκρεμεί η απειλή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι θα υπάρξει σύσκεψη με τα κόμματα της αντιπολίτευσης για κοινή στάση απέναντι στην Ελλάδα, που για κάποιους μπορεί να σηματοδοτεί σκέψεις και για προσφυγή της Άγκυρας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Ούτως ή άλλως, η ελληνική ηγεσία γνωρίζει πως ο Τ. Ερντογάν δεν θα συμβιβαστεί με μια ήττα στο δημοψήφισμα και πως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα επιδιώξει να πετύχει τις υπερεξουσίες που επιδιώκει μέσω συνταγματικής αναθεώρησης με απόφαση για πρόωρες εκλογές.
Η ένταση, δηλαδή, θα συνεχιστεί παράλληλα με την αβεβαιότητα στην Τουρκία μέχρι τουλάχιστον το 2019.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/3/2017