Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Ε.Ε. «στην Ελλάδα διπλασιάστηκε το ποσοστό των νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας καθώς το 2008, έτος που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, το 11,2% των Ελλήνων είχαν ελλείψεις σε βασικά αγαθά, ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό «εκτινάχθηκε» στο 22,2%, όπως σε καμία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Έτσι, η Ελλάδα έγινε η τρίτη φτωχότερη χώρα-μέλος της Ε.Ε. μετά τη Βουλγαρία (34,2%) και τη Ρουμανία (22,7%). Το απογοητευτικό είναι ότι ενώ τα ποσοστά φτώχειας στα πρώην κομμουνιστικά βαλκανικά κράτη έχουν μειωθεί σημαντικά, το ποσοστό φτώχειας στην Ελλάδα έχει διπλασιαστεί από το 2008.
Για λόγους σύγκρισης να αναφέρω ότι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος για τη φτώχεια την ίδια περίοδο (2008-2015) υποχώρησε από το 8,5 στο 8,1% ενώ τα χαμηλότερα ποσοστά φτώχειας καταγράφονται στη Σουηδία (0,7% το 2015 έναντι 1,4% το 2008), Νορβηγία (1,7% έναντι 2%) και τη Φινλανδία (2,2% το 2015 έναντι 3,5% το 2008).
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, μπορεί η Ελλάδα να απέφυγε τη χρεοκοπία με την υπαγωγή της στο πρόγραμμα… διάσωσης, οι πολιτικές, όμως, αυστηρής λιτότητας των τελευταίων 8 ετών έχουν ως αποτέλεσμα να βαθύνει η ύφεση και ο ελληνικός λαός να αντιμετωπίζει δυσβάστακτα προβλήματα.
Η έκθεση τονίζει ότι το 39,9% του ελληνικού πληθυσμού στερείται βασικά υλικά αγαθά και υπηρεσίες, όπως φαγητό και θέρμανση, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται στο 44,5% του πληθυσμού ηλικίας 0-17 ετών. Την ίδια ώρα, σχεδόν ένα στα έξι νοικοκυριά (ποσοστό 17,7%) διαμένουν σε σπίτια ακατάλληλα με διαρροές στη στέγη, υγρασία σε τοίχους και πατώματα, υποβαθμισμένες συνθήκες υγιεινής κ.ά.
Τα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε. (που επιβεβαιώνει και η Ελληνική Στατιστική Αρχή)Â δίνουν στην Ελλάδα και την αρνητική «πρωτιά» σε ότι αφορά την ανεργία που παρότι το ποσοστό της έχει υποχωρήσει από το ρεκόρ του 28% σε 23%, παραμένει το υψηλότερο στην Ε.Ε.
Τέλος άλλη μία θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι από την έναρξη της κρίσης, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) έχει συρρικνωθεί κατά 25% και χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν κλείσει.
Την ίδια ώρα και ενώ τα εισοδήματα των Ελλήνων έχουν μειωθεί μέχρι και 50% από την έναρξη της κρίσης, οι τιμές προϊόντων βασικής ανάγκης (και όχι μόνο) παραμένουν στα ύψη φέρνοντας σε απόγνωση τις ελληνικές οικογένειες και ιδιαίτερα αυτές που ζουν κάτω από τη γραμμή φτώχειας!
Το παρήγορο είναι ότι οι φιλανθρωπικοί οργανισμοί αλλά και οι πολίτες, που έχουν ένα μικρό περίσσευμα, προσφέρουν βοήθεια, μόνο που δυστυχώς οι ανάγκες δεν καλύπτονται.
Αφορμή για τούτες τις γραμμές μου έδωσε η τραγική ιστορία μιας μάνας που έχοντας χάσει τον άντρα της σε δυστύχημα και έχοντας η ίδια μείνει άνεργη για μεγάλο διάστημα, αναγκάστηκε να δώσει προσωρινά τα δύο της παιδιά (ηλικίας 4 και 8 ετών) σε ένα ίδρυμα αφού δεν μπορούσε να τους προσφέρει ούτε ένα πιάτο φαγητό. Παρότι το ίδρυμα παρείχε τα πάντα στα δύο αδελφάκια, τους έλειπε η μητρική στοργή γι’ αυτό σε μια από τις επισκέψεις της μητέρας τους, η οκτάχρονη κόρη έβαλε κρυφά στην τσέπη της ένα σημείωμα: «Μαμά πάρε μας πίσω και εμείς, σου υπόσχομαι, δεν θα τρώμε…»
Πώς λοιπόν να μην αγανακτείς, πώς να μη λυπάσαι, πώς να μην θυμώνεις, πώς να μην ανησυχείς για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού!
Ένα μικρό παιδί υπόσχεται να μην τρώει αρκεί να’ χει λίγη μητρική στοργή γιατί απλά, παρά τη μικρή του ηλικία, έχει αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να’ χει και τα δύο!
Καλή όρεξη, κύριε Σόϊμπλε. Εσύ έχεις να φας. Συνείδηση δεν έχεις…
Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά και να θυμάστε ότι εμείς –και μόνο εμείς– κρατάμε την τύχη της Ελλάδας στα χέρια μας. Αν την αφήσουμε και πέσει θα μας παρασύρει…
Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.
•Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Τελευταία παραγωγή ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –Â ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.omegadocumentaries.com η επικοινωνήσετε με τον ίδιο.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/3/2017