Συνεχίζεται ο «πόλεμος» Τουρκίας και Ολλανδίας – Ερντογάν: «O ναζισμός αναστήθηκε στη Δύση»

Ο Τούρκος Πρόεδρος έφτασε μάλιστα στο σημείο να δηλώσει ότι ο ναζισμός αναστήθηκε στη Δύση.

Ο Ερντογάν προειδοποίησε μάλιστα την Χάγη ότι θα πληρώσει το τίμημα για το πλήγμα που προκάλεσε στις τουρκο-ολλανδικές σχέσεις.

«Όποιος επιτίθεται στους πολίτες μου με σκυλιά πληρώνει το τίμημα», συμπλήρωσε, μιλώντας για τη χρήση σκύλων από την ολλανδική αστυνομία, προκειμένου να διαλυθεί το πλήθος των εκατοντάδων Τούρκων που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το προξενείο, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής.

«Σίγουρα θα πληρώσουν το τίμημα και θα μάθουν επίσης τι εστί διπλωματία. Θα τους διδάξουμε διεθνή διπλωματία», τόνισε ακόμη μιλώντας σε εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη.

Τσαβούσογλου: Θα παίρνουμε μέτρα εναντίον τους μέχρι να ζητήσουν συγγνώμη

Η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα εναντίον της Ολλανδίας μέχρι η τελευταία να απολογηθεί σε διπλωματικό επίπεδο δήλωσε με την σειρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας νωρίτερα σε δημοσιογράφους επί γαλλικού εδάφους, πριν εμφανιστεί δημοσίως σε μία ομιλία του στην πόλη Μετς της βορειοδυτικής Γαλλία, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι περιμένει από τις ευρωπαϊκές χώρες να καταδικάσουν την φασιστική πράξη της Ολλανδίας, ενώ το ίδιο δήλωσε και η τουρκική προεδρία.

Το πρωί της Κυριακής ο πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε προειδοποιήσει με σκληρά αντίποινα. «Εχουμε διαμαρτυρηθεί για την κατάσταση με τον πιο έντονο τρόπο και έχει μεταφερθεί στις ολλανδικές αρχές ότι θα υπάρξουν αντίποινα με τους πιο σκληρούς τρόπους (…) Θα απαντήσουμε αναλόγως σε αυτή την απαράδεκτη συμπεριφορά», δήλωσε ο Γιλντρίμ.

Από την πλευρά του ο Ολλανδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποκλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα στις δύο χώρες, υπογράμμισε ωστόσο ότι η Ολλανδία δεν πρόκειται να επιτρέψει στον εαυτό της να εκβιάζεται.

«Αν κλιμακώσουν θα πρέπει να απαντήσουμε, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποκλιμακώσουμε», πρόσθεσε.

Η κρίση μεταξύ Ολλανδίας και Τουρκίας σημειώνεται λίγες ημέρες πριν από τις ολλανδικές βουλευτικές εκλογές της Τετάρτης, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε το Ισλάμ.

Το αντιισλαμικό, ακροδεξιό κόμμα του Γκέερτ Βίλντερς εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να κερδίζει τη δεύτερη θέση.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ερντογάν έχει προκαλέσει εντάσεις και με τη Γερμανία, καθώς πολλές γερμανικές πόλεις ακύρωσαν εκδηλώσεις υπέρ του Τούρκου προέδρου.

Εκτός όμως από την Γερμανία, πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εμποδίσει Τούρκους πολιτικούς να πραγματοποιήσουν εκδηλώσεις στο έδαφός τους στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ του «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα για την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου Ερντογάν.

Ο Τσαβούσογλου θα συμμετείχε σήμερα σε εκδήλωση στη Ζυρίχη, όμως αυτή ακυρώθηκε μετά την άρνηση του ξενοδοχείου που θα τη φιλοξενούσε, σύμφωνα με την ελβετική ραδιοφωνία – τηλεόραση (RTS).

Πάντως, ο Τούρκος υπουργός κατάφερε να προσγειωθεί χθες το βράδυ στην πόλη Μετς στην ανατολική Γαλλία, όπου αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε εκδήλωση, έπειτα από πρόσκληση της τοπικής πτέρυγας της Ενωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, που διοργανώνει προεκλογικές συγκεντρώσεις για το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.

Παράλληλα, σήμερα, το τουρκικό πρακτορείο Dogan μετέδωσε ότι ο ιδιοκτήτης ενός χώρου στη Στοκχόλμη, όπου θα πραγματοποιούνταν εκδήλωση στην οποία θα μιλούσε αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), ακύρωσε το συμβόλαιο. Το πρακτορείο επεσήμανε ότι ο ιδιοκτήτης δεν αναφέρθηκε στον λόγο της ακύρωσης της εκδήλωσης.

Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων: Υποστήκαμε χυδαία συμπεριφορά

Η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά επέστρεψε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη και κατήγγειλε τον “οικτρό” τρόπο με τον οποίο της συμπεριφέρθηκαν στην Ολλανδία, απ’ όπου απελάθηκε χθες Σάββατο.

“Υποστήκαμε μια συμπεριφορά χυδαία και σκληρή. Η συμπεριφορά αυτή απέναντι σε μια γυναίκα υπουργό είναι οικτρή”, δήλωσε η Καγιά από το αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, όπου την υποδέχθηκε ένα πλήθος που κρατούσε τουρκικές σημαίες.

Στο μεταξύ διαδηλωτές κατέβασαν την ολλανδική σημαία από το προξενείο της χώρας στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, όπως ανέφερε μια ανταποκρίτρια του AFP.

Οι διαδηλωτές αντικατέστησαν την ολλανδική σημαία με μια τουρκική.

Η ολλανδική κυβέρνηση κατήγγειλε την «ανεύθυνη επίσκεψη» της Καγιά.

«Η επίσκεψη της Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά ήταν ανεύθυνη. Μέσω επικοινωνίας με τις τουρκικές αρχές τις ενημερώσαμε επανειλημμένα ότι η Καγιά δεν ήταν ευπρόσδεκτη στην Ολλανδία. Παρόλα αυτά εκείνη αποφάσισε να ταξιδέψει», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Το χρονικό της σύγκρουσης

Ο «πόλεμος» ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, όταν η ολλανδική κυβέρνηση ανακάλεσε τη διπλωματική άδεια του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που σκόπευε να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ, προκειμένου να μιλήσει σε συγκέντρωση, με στόχο να πείσει τους Τούρκους της Ολλανδίας να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, το οποίο ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι αρχές της πόλης όμως είχαν απαγορεύσει την πραγματοποίηση της εκδήλωσης, επικαλούμενες λόγους ασφαλείας, εν όψει των ολλανδικών εκλογών. Ωστόσο ο Τσαβούσογλου επέμεινε στην απόφασή του να μεταβεί στο Ρότερνταμ με στόχο να προωθήσει το «ναι» στο τουρκικό δημοψήφισμα. Μάλιστα, είχει απειλήσει με «σοβαρές κυρώσεις» σε περίπτωση που η Ολλανδία εμπόδιζε την επίσκεψή του.

Αντιδρώντας στο γεγονός ότι οι ολλανδικές αρχές απαγόρευσαν στο αεροπλάνο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί σε ολλανδικό έδαφος, η Άγκυρα απέκλεισε την ολλανδική πρεσβεία και το προξενείο, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει τους Ολλανδούς «απομεινάρια ναζισμού».

«Η Ολλανδία δεν θα επιτρέψει να εκβιαστεί», απάντησε την Κυριακή ο Ρούτε, προσθέτοντας ότι είναι δικαίωμα της χώρας του να εμποδίζει τουρκικές συγκεντρώσεις στο έδαφός της, καθώς δημιουργούν απειλή για τη δημόσια τάξη.

Η απέλαση της υπουργού Οικογενειακών Υποθέσεων

Με αστυνομική συνοδεία οδηγήθηκε στα σύνορα της Ολλανδίας με την Γερμανία η υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων της Τουρκίας, Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, καθώς οι ολλανδικές αρχές της είχαν απαγορέψει να απευθυνθεί προς ένα πλήθος υποστηρικτών του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που είχε συγκεντρωθεί έξω από το τουρκικό προξενείο στο Ρότερνταμ, ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος της ολλανδικής πόλης.

Η Τουρκάλα υπουργός ταξίδεψε νωρίτερα χθες οδικώς από την Γερμανία προς το Ρότερνταμ, έπειτα από την απόφαση που έλαβε η ολλανδική κυβέρνηση να απαγορεύσει στο αεροπλάνο που θα μετέφερε τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να προσγειωθεί στο Ρότερνταμ.

Οι ολλανδικές αρχές– έχοντας καταστήσει σαφές ότι δεν επιθυμούν Τούρκους πολιτικούς να κάνουν εκστρατεία για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου στην επικράτεια της χώρας – κήρυξαν την Καγιά «ανεπιθύμητο αλλοδαπό» και την έθεσαν υπό κράτηση.

Η Τουρκάλα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων έφτασε στο Ρότερνταμ οδικώς από το Ντίσελντορφ της Γερμανίας χθες Σάββατο βράδυ, όμως οι ολλανδικές αρχές της αρνήθηκαν την πρόσβαση στο τουρκικό προξενείο της πόλης.

«Είμαστε εδώ επί τέσσερις ώρες», είχε δηλώσει η Καγιά στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Η ολλανδική αστυνομία δεν μου επιτρέπει να εισέλθω στο προξενείο».

Διαδηλώσεις στην Ολλανδία και στην Κωνσταντινούπολη

Μετά και την απαγόρευση της εισόδου στο προξενείο της Τουρκάλας υπουργού εκατοντάδες διαδηλωτές με τουρκικές σημαίες συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο, ζητώντας να τη δουν.

Με μεταλλικά φράγματα και έφιππους αστυνομικούς οι ολλανδικές δυνάμεις της τάξης προσπάθησαν να κρατήσουν μακριά από το προξενείο το πλήθος που μεγάλωνε, καθώς διαδηλωτές άρχισαν να φθάνουν από τη Γερμανία.

Στην Κωνσταντινούπολη επίσης περίπου χίλιοι άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο προξενείο φωνάζοντας συνθήματα υποστήριξης στον Ερντογάν.

Σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, διαδηλωτές πέταξαν αυγά και πορτοκάλια και στην ολλανδική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12/3/2017, newpostÂ