Διγλωσσία σημαίνει να αναγνωριστεί και η αλβανική ως επίσημη γλώσσα του σκοπιανού κρατιδίου.
Μάλιστα, στη σελίδα του στο Facebook ο Ναουμόφσκι αναφέρει ότι υπάρχει η πιθανότητα πραξικοπήματος.
«Εάν το SDSM, το Besa και το DUI έχουν την πρόθεση να σχηματίσουν μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να σχηματίσουν κυβέρνηση (αυτό που σχεδιάζει το SDSM εδώ και καιρό) τότε θα γίνει πραξικόπημα. Στην περίπτωση αυτή, ο αρχηγός του κράτους, ως ανώτατος διοικητής του στρατού και της αστυνομίας, θα κηρύξει τη χώρα σε «κατάσταση πολέμου» και θα συλλάβει όλους εκείνους που θα λάβουν μέρος στο πραξικόπημα».
Ο διευθυντής Μπόρις Νταμόφσκι της εκπομπής Klik Plus στην τηλεόραση «21» δήλωσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης και ότι κανένα μέλος του VMRO-DPMNE δεν έχει κινηθεί για τέτοιου είδους δραστηριότητες.
Εντούτοις η Εκτελεστική Επιτροπή του VMRO-DPMNE ανακοίνωσε ότι το κόμμα θα εναντιωθεί σε έκδοση νόμου για την επισημοποίηση της αλβανικής γλώσσας και θα λάβει μέτρα για να προστατεύσει τη «θέληση της πλειοψηφίας», σημειώνει αλβανόφωνο δημοσίευμα στην ιστοσελίδα lajmpress.com των Σκοπίων.
Το αλβανικό DUI στηρίζει κυβέρνηση υπό τον Ζόραν Ζάεφ
Οι μετεκλογικές εξελίξεις κυριαρχούν στην ειδησεογραφία και τον σχολιασμό των ΜΜΕ των Σκοπίων, καθώς το αλβανικό DUI του Αλί Αχμέτι αποφάσισε το Σάββατο να «εκχωρήσει» τις υπογραφές των 10 βουλευτών του στον ηγέτη του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου αυτός να συγκεντρώσει τις τουλάχιστον 61 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται για να τεκμηριώσει ότι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο των Σκοπίων, Γκιόρκι Ιβάνοφ.
Σε δηλώσεις του μετά την χθεσινή συνεδρίαση του προεδρείου του DUI, ο εκπρόσωπος του κόμματος, Μπούγιαρ Οσμάνι, ανέφερε ότι το DUI έλαβε την απόφαση αυτή λόγω των στενών χρονικών περιθωρίων σχετικά με την προκήρυξη των δημοτικών εκλογών και με στόχο να μην αναβληθεί η διεξαγωγή τους, η οποία προβλέπεται για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.
Σημειώνεται ότι οι εκλογές όλων των μορφών στα Σκόπια προκηρύσσονται από τον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος όμως δεν έχει εκλεγεί ακόμα μετά τις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διεργασίες για τη διαμόρφωση των συνεργασιών που θα εξασφαλίσουν μία κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, που θα εκφραστεί και με την εκλογή του Προέδρου της νέας Βουλής.
Σε κάθε περίπτωση, ο Οσμάνι διευκρίνισε ότι η απόφαση του DUI να «εκχωρήσει» στο SDSM τις υπογραφές των βουλευτών του δεν σημαίνει αυτομάτως ότι το κόμμα θα συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Οσμάνι, η συζήτηση στο εσωτερικό του DUI συνεχίζεται καθώς παραμένουν ανοιχτές και οι δύο επιλογές που έχει στη διάθεσή του το κόμμα: είτε να συμμετάσχει πλήρως σε μία κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό το SDSM, είτε να στηρίξει κοινοβουλευτικά μία κυβέρνηση μειοψηφίας από το SDSM, χωρίς να συμμετάσχει σε αυτήν.
Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, μετά την εξέλιξη αυτή ο ηγέτης του SDSM, Ζόραν Ζάεφ, αναμένεται να συγκεντρώσει 67 υπογραφές βουλευτών (49 του κόμματός του, 10 του DUI, 5 του κινήματος BESA και 3 της «Συμμαχίας για τους Αλβανούς»), τις οποίες θα παρουσιάσει την Καθαρά Δευτέρα στον Πρόεδρο Ιβάνοφ, ζητώντας του να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την αποτυχία του ηγέτη του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, να σχηματίσει κυβέρνηση, ο Πρόεδρος των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι θα αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε όποιο κόμμα αποδείξει, με την προσκόμιση υπογραφών βουλευτών, ότι διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και υπό τον όρο ότι ο εντολοδόχος θα εγγυηθεί τον ενιαίο χαρακτήρα του κράτους.
Αντίδραση VMRO-DPMNE
Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ, η Εκτελεστική Επιτροπή του VMRO-DPMNE συνεδρίασε για να συζητήσει την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στη χώρα και εκτίμησε ότι οι τελευταίες εξελίξεις οδηγούν στην παραβίαση της αρχής «ο νικητής με το νικητή», δηλαδή του άγραφου κανόνα που προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας από το πρώτο σε δύναμη σλαβικό και το πρώτο σε δύναμη αλβανικό κόμμα.
Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή του VMRO-DPMNE υπογράμμισε ότι η υλοποίηση της «Διακήρυξης των Τιράνων», που υπέγραψαν τα τρία μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα των Σκοπίων και οι προσπάθειες να επιβληθεί η αλβανική ως επίσημη γλώσσα στη χώρα, αποτελούν απόπειρα «επαναπροσδιορισμού» των Σκοπίων και έρχονται σε αντίθεση με τον πολυεθνικό χαρακτήρα του κράτους, θέτοντας τις άλλες εθνικές κοινότητες σε υποδεέστερη θέση.
Σύμφωνα με το VMRO-DPMNE, μέρος του σχεδίου νόμου για τη χρήση των γλωσσών, στο οποίο συμφώνησαν το SDSM και το DUI, όπως αυτό αποκαλύπτεται από τα ΜΜΕ, είναι απολύτως μη αποδεκτό και επιζήμιο για τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα.
Τέλος, το VMRO-DPMNE σημειώνει ότι οι παραχωρήσεις στις οποίες προβαίνει το SDSM προκειμένου να έρθει στην εξουσία, μπορούν να προκαλέσουν ανυπολόγιστη ζημιά στη χώρα, καθώς και εντάσεις και μακρά αστάθεια.
Ο Γιοχάνες Χαν στηρίζει κυβέρνηση υπό τον Ζάεφ
Όπως σημειώνουν τα ΜΜΕ, μετά την απόφαση του DUI να «εκχωρήσει» τις υπογραφές των βουλευτών του στο SDSM,o Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν, με γραπτή δήλωσή του, κάλεσε τον Πρόεδρο των Σκοπίων να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης «στον υποψήφιο των κομμάτων που διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή», δηλαδή στον Ζόραν Ζάεφ, χωρίς όμως να τον κατονομάζει.
Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, η γραπτή δήλωση Χαν έχει ως εξής:
«Από τη στιγμή που συγκεντρώθηκε ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών βουλευτών, προσβλέπουμε στα επόμενα βήματα.
Αναμένουμε τώρα από τον Πρόεδρο να αναθέσει την εντολή σχηματισμού της επόμενης κυβέρνηση στον υποψήφιο των κομμάτων που διαθέτουν την πλειοψηφία στη Βουλή, σύμφωνα με όσα ορίζει το Σύνταγμα.
Οι αλλαγές είναι φυσιολογικό φαινόμενο στις δημοκρατικές κοινωνίες και πρέπει να γίνονται αποδεκτές, όταν αυτές είναι αποτέλεσμα αξιόπιστων εκλογών.
Η αποδοχή και ο σεβασμός στο αποτέλεσμα των εκλογών και το δικαίωμα των ηγετών να προσπαθήσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση είναι σημάδι μίας ώριμης δημοκρατίας.
Εμπόδια και υπονομεύσεις των προσπαθειών αυτών δεν έχουν θέση σε μια δημοκρατική διαδικασία.
Περιμένουμε λοιπόν από όλα τα κόμματα να σεβαστούν τις δημοκρατικές αρχές και πρότυπα και να συμμετάσχουν εποικοδομητικά, έχοντας ως στόχο την ανεύρεση κοινού εδάφους για συνεργασία και όχι να αναζητούν ευκαιρίες για να υπονομεύσουν ο ένας τον άλλο.
Τέτοιες προσεγγίσεις του παρελθόντος οδήγησαν τη χώρα σε κρίση και ως τέτοιες θα πρέπει να αποφεύγονται από όλους, είτε αυτοί βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση.
Τόσο η κυβέρνηση όσο και η αντιπολίτευση έχουν ρόλο και σημασία σε μια λειτουργική δημοκρατία και μπορούν και οι δύο να διαμορφώσουν το μέλλον μίας χώρας.
Η κοινή δέσμευση όλων των κομμάτων για επαναφορά της χώρας στο δρόμο της ευρωατλαντικής προσέγγισης, αποτελεί κοινό εθνικό στρατηγικό στόχο και προσφέρει έδαφος για ευρεία συνεργασία σχετικά με τις τόσο αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η υλοποίηση των οποίων έχει καθυστερήσει αρκετά. Αυτό ακριβώς επιζητούν οι πολίτες και αυτό αξίζουν.
Ως εκ τούτου, καλούμε όλους τους σχετικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων του Προέδρου και του Κοινοβουλίου, να ενεργήσουν σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματος και με υπεύθυνο τρόπο, για να καταστεί δυνατός ο ταχύς σχηματισμός κυβέρνησης που θα αφοσιωθεί στις μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν».
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27/2/2017