Ε. Λειβαδά: Άλλη μια απαράδεκτη απόφαση του Υπουργείου Παιδείας:

και χωρίς την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή είναι σχολείο με δυσαναπλήρωτο έλλειμμα παιδείας, χωρίς ουσιαστική αγωγή δημοκρατίας, χωρίς μαθητεία στην αντίσταση απέναντι στις αυθαιρεσίες της εκάστοτε εξουσίας και χωρίς ανάδειξη —ως υπέρτατης αξίας— της αγάπης… Καλούμε κάθε σκεπτόμενο και ευαίσθητο πολίτη της χώρας να πλαισιώσει τους εκπαιδευτικούς και τους τοπικούς συνδέσμους φιλολόγων στον κοινό μας αγώνα για την προάσπιση του ανθρωπιστικού χαρακτήρα και των ποιοτικών παραδόσεων της παιδείας μας».

Μεταφέρω αυτούσια τη θέση του Καστοριάδη για το μοναδικό αυτό, παγκοσμίου και διαχρονικής αξίας έργο του Σοφοκλή: «η Αντιγόνη είναι μια κορυφή της δημοκρατικής πολιτικής σκέψης και στάσης, που αποκλείει και καταδικάζει το μόνος φρονείν, το οποίο αναγνωρίζει την έμφυτη ύβρη των ανθρώπων, και απαντά σε τούτη με τη φρόνηση».

Ας στηρίξουμε όλοι τους Φιλολόγους μας στον αγώνα που δίνουν για να στηρίξουν το αυτονόητο: Την Ελληνική Παιδεία που το ίδιο το Υπουργείο «Παιδείας» (;) εξαλείφει με την άγνοιά του (;).

Εικόνα: Μαρία Σπάρταλη Στίλμαν (1844-1927), Αντιγόνη. Ιδιωτική Πινακοθήκη Simon Carter στο Woodbridge του Suffolk (Μ. Βρετανία)

Ευρυδίκη Λειβαδά

Υ.Γ. Μετά από πλήθος αντιδράσεων, το Υπουργείο «Παιδείας» δεν προχώρησε στην αφαίρεση