Και για τους οκτώ διατάχθηκε η απόλυσή τους από τις φυλακές. Και οι οκτώ ήταν παρόντες και με σεβασμό και συγκίνηση άκουσαν την απόφαση του δικαστηρίου.
Ως μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη χαρακτήρισε την απόφαση του Αρείου Πάγου, ο δικηγόρος των Τούρκων στρατιωτκών Χρίστος Μυλωνόπουλος.
“Ήταν μια μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνη. Διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς.
Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους.
Οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτό το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων” είπε χαρακτηριστικά.
Όπως δήλωσε ο συνήγορος των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, Όμηρος Ζέλιος, «η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς, που έδειξαν σθένος, αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε, αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το χρονικό
Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί προσγειώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη με στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου Black Hawk το περασμένο καλοκαίρι, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.
Στο στρατιωτικό ελικόπτερο, που προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Δημόκριτος» επέβαιναν τρεις ταγματάρχες, τρεις λοχαγοί και δύο αρχιλοχίες, οι οποίοι μάλιστα είχαν ξηλώσει τα σήματα από τις στολές που φορούσαν για να μην φαίνονται οι βαθμοί τους.
Το ελικόπτερο εξέπεμψε σήμα κινδύνου πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Ελληνικά μαχητικά το συνόδευσαν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο και λίγο αργότερα, στις 11.50 βγήκαν οι 8 στρατιωτικοί που βρίσκονταν μέσα. Όλοι ζήτησαν αμέσως πολιτικό άσυλο από τις ελληνικές αρχές και συνελήφθησαν.
Οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Αλεξανδρούπολης, όπου και παραμένουν μέχρι να φτάσουν διερμηνείς για να μιλήσουν μαζί τους. Οι Τούρκοι στρατιωτικοί σήκωσαν τα χέρια ψηλά και ζήτησαν στα αγγλικά να τους χορηγηθεί πολιτικό άσυλο.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26.1.2017