Η μεγαλύτερη μας έκπληξη ήταν όχι τα αξιοθέατα αλλά το γεγονός ότι κάθε λίγο ακούγαμε ελληνικά συνοδευόμενα από τα… απαραίτητα «γαλλικά»: «Έλα ρε συ μα@@κα…», «τι λες σε μα@@κισμένη…» και άλλες… λογοτεχνικές εκφράσεις που διακρίνουν το Νεοέλληνα. Κατά τα άλλα η κρίση μας έχει διαλύσει!
Η Πράγα έχει σήμερα 1 εκατομμύριο 200 χιλιάδες κατοίκους. Η ιστορία της χάνεται στο βάθος των αιώνων. Υπήρξε πρωτεύουσα της Βοημίας. Η παλιά πόλη άρχισε να κτίζεται το μεσαίωνα και είναι γεμάτη εκκλησίες και κτίρια που θυμίζουν έντονα εκείνη την εποχή ενώ οι δρόμοι είναι πλακόστρωτοι.
Μας έκανε εντύπωση και το γεγονός ότι στην Πράγα υπάρχουν πολλοί άστεγοι, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία φθάνουν τις 5000, ενώ οι διαθέσιμες κλίνες σε διάφορα καταλύματα φιλοξενίας αστέγων δεν ξεπερνούν τις 800. Επίσης σε κάθε στρατηγικό σημείο της παλιάς πόλης θα δεις ζητιάνους που για να προκαλέσουν τη συμπόνια των περαστικών είναι τυλιγμένοι με κουβέρτες μαζί με ένα σκύλο που μοιάζει εκπαιδευμένος στην κακομοιριά! Πενία τέχνες κατεργάζεται!
Πλησίαζαν Χριστούγεννα και όλη η πόλη είχε φορέσει τα γιορτινά της. Παντού περίπτερα γεμάτα δώρα και ντόπιες λειχουδιές. Μια όμορφη εικόνα.
Πάνω σε ένα λόφο είναι κτισμένο το κάστρο και έξω από αυτό βρίσκονται εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια. Η θέα από εκεί πάνω σου παίρνει την ανάσα. Κάτω απλώνεται η παλιά πόλη και ο ποταμός Μολδάβα.
Στην Πράγα υπάρχει και το περίφημο αστρολογικό ρολόϊ το οποίο κατασκευάστηκε το 1410. Είναι το τρίτο σε παλαιότητα αστρολογικό ρολόϊ και το παλαιότερο που λειτουργεί σήμερα.
ΠΡΟΣΟΧΗ
Στην πανέμορφη αυτή πόλη –όπως και σε κάθε μεγάλη πόλη– ο τουρίστας πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός.
Στα περισσότερα ανταλλακτήρια συναλλάγματος οι συναλλαγές είναι έντιμες αλλά δυστυχώς υπάρχουν και οι αετονύχηδες. Σε έναν αετονύχη πέσαμε την πρώτη μέρα της επίσκεψής μας στην Πράγα. Του έδωσα 200 ευρώ και ανέμενα να μου δώσει 5200 κορώνες (διαφήμιζε 1 ευρώ = 26 κορώνες). Αυτός μου έδωσε να υπογράψω ένα χαρτί που ανέφερε ότι θα μου έδινε γύρω στις 3800 κορώνες. Ευτυχώς που το πρόσεξα και δεν υπέγραψα ζητώντας του εξηγήσεις. «Οι διαφορά –μου είπε– είναι φόροι»! Του απάντησα ότι δεν γνωρίζω να επιβάλλονται φόροι σε αυτού του είδους τις συναλλαγές και του ζήτησα πίσω τα ευρώ. «Εν τάξει, εν τάξει, θα μειώσω την προμήθειά μου (άλλη ανοησία)» μου είπε δίνοντάς μου 4800 κορώνες. Έδωσα τόπο στην οργή και τις πήρα. Λίγο πιο κάτω άλλα ανταλλακτήρια διαφήμιζαν «προμήθεια μηδέν»! Χρειάζεται λοιπόν προσοχή.
Όπως όλα τα καλά περνούν σαν αστραπή, έτσι και οι μέρες τής επίσκεψής μας στην Πράγα πέρασαν χωρίς να το καταλάβουμε.
Επιστρέφοντας στην Αθήνα με το αεροσκάφος της Aegean, στο νου μου ήρθαν τα λόγια ενός άγνωστου στοχαστή: «Ταξιδεύουμε όχι για να ξεφύγουμε από τη ζωή, αλλά για να μη μας διαφύγει η ζωή»
Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά και να μην ξεχνάτε ότι εσείς κρατάτε την παλέτα που ομορφαίνει τη ζωή σας… Διαλέξτε τα χρώματα που αρέσουν σε σάς και μην αφήνετε άλλους να τα αλλοιώνουν…
Στις φωτογραφίες:
– Η περίφημη Γέφυρα του Καρόλου στον ποταμό Μολδάβα. Σε πρώτο πλάνο τα «λουκέτα της αιώνιας πίστης και αφοσίωσης» που τοποθετούν τα ερωτευμένα ζευγάρια.
– Κιόσκια με τουριστικά είδη και ντόπιες λιχουδιές σε μια γειτονιά της παλιάς Πράγας.
– Άποψη της παλιάς πόλης της Πράγας από τη Γέφυρα του Καρόλου.
Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.
• Τελευταία παραγωγή ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.omegadocumentaries.com η επικοινωνήσετε με τον ίδιο.
Γιώργος Μεσσάρης
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25.1.2017