Την ίδια ώρα η Τουρκία έχει ν’ αντιμετωπίσει το σοβαρότατο εσωτερικό της πρόβλημα, που φαίνεται ότι οδηγεί με τις ευλογίες των ισχυρών του Κόσμου στην δημιουργία Κουρδικού Κράτους κι αυτό το ζήτημα «την οδηγεί» στην εξαγωγή της κρίσης στη Μεσόγειο και ιδίως στο Αιγαίο. Σε κάθε περίπτωση η κρίση που ταλανίζει ολόκληρο τον Αραβικό Κόσμο έχει φθάσει μέχρι την Τουρκία σε πλήρη έξαρση. Ο παλιός «χωροφύλακας» της περιοχής οδηγείται με βεβαιότητα πλέον σε μια τεράστια περιπέτεια αποσταθεροποίησης Όταν τον Ιούνιο του 2006 η «Επιθεώρηση Ενόπλων Δυνάμεων» (AFJ, Armed Forces Journal) των Ηνωμένων Πολιτειών δημοσίευσε το περιβόητο άρθρο και κυρίως χάρτες που κινούνται προς τη δημιουργία νέων κρατών στη περιοχή, του Αντισυνταγματάρχη εα Ράλφ Πήτερς “Blood Borders: How a Middle East Would Look” («Ματωμένα σύνορα: Πως θα μπορούσε να μοιάζει μία καλύτερη Μέση Ανατολή») ο πανικός στην Τουρκία ήταν τέτοιος ώστε να δημιουργηθεί μείζον διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών και κυρίως μεταξύ των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Τώρα τα σχέδια έχουν τεθεί σε υλοποίηση φαίνεται .Τα τελευταία γεγονότα και η συμπεριφορά του νεοσουλτάνου, η δήθεν προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού με προφανέστατους στόχους το φυσικό αέριο της περιοχής, μας κάνουν πολύ ανήσυχους, όπως και οι “κούφιες” απειλές Ερντογάν κατά των ΗΠΑ για το Ιντσιρλίκ και το Κυπριακό.
Η ανακάλυψη υδρογονανθράκων στη Ανατολική Μεσόγειο έχει μεταβάλει άρδην τα δεδομένα και η Τουρκία πλέον επιδεικνύει την απόφαση της να διεκδικήσει ακόμη και με την απειλή πολέμου μέρος απ’ αυτούς, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου( το όποιο έχει γράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της).
Ένας νέος διεθνής παίκτης επανήλθε δυναμικά στην διεθνή σκακιέρα η Ρωσία κι αυτή αξιώνει τον δικό της στρατηγικό ρόλο. Τα γεγονότα της Συρίας της Ουκρανίας και ιδίως της Κριμαίας το επιβεβαιώνουν και εκεί η κατάσταση εξελίσσεται. Οι συμφωνίες μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αποτελούν τρομερά σοβαρή απειλή για ολόκληρο το δυτικό οικοδόμημα. Τη ιδία ώρα κρίση φαίνεται νάρχεται στις σχέσεις Ευρώπης και ΗΠΑ . Η καγκελάριος της Γερμανίας έκανε ένα «καταστροφικό λάθος» με τη μεταναστευτική πολιτική υποστήριξε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην εφημερίδα Times του Λονδίνου. Η Ευρώπη κρατάει στα χέρια της το πεπρωμένο της, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη κατά τη διάρκεια της οποίας ο Τραμπ είπε πως πιστεύει ότι και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βρετανία. Γεγονότα ανήκουστα σε άλλες εποχές ανάμεσα σε φίλους και συμμάχους.
Η σημερινή αναμφισβήτητη παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ συνδυάζεται με την παγκόσμια ναυτική της κυριαρχία. Το Ανατολικό Ζήτημα έχει ανοίξει ξανά και οι αλλαγές συνόρων είναι ορατές στην περιοχή. Οι Κούρδοι ξέρουν πολύ καλά γιατί πολεμούν τώρα, πολεμούν για να φτιάξουν το δικό τους Κράτος και οι Τούρκοι ξέρουν τι σημαίνει αυτό για την εθνική τους κυριαρχία.
Σήμερα η Ελλάδα της επτάχρονης κρίσης (δημοσιονομικής αλλά κυρίως πνευματικής) , βρίσκεται εντελώς μόνη να αντιμετωπίσει την πλημμυρίδα της Ανατολής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση αδύναμη και διαιρεμένη δυστυχώς απουσιάζει, ως ισχυρός παίχτης από τα δρώμενα. Στην περίπλοκη αυτή κατάσταση, η μόνη Χώρα που με μεγάλο κόστος να εξασφαλίζει σταθερότητα στη περιοχή είναι η Ελλάδα. Γι αυτό όλοι οι «παίχτες» που θέλουν πράγματι την ειρήνη στη περιοχή πρέπει να υποστηρίξουν έμπρακτα (πράγμα μη ορατό όμως μέχρι σήμερα) την άμεση ανόρθωση της Ελλάδας, απομακρύνοντας παράλληλα άμεσα κάθε απειλή πολέμου σε βάρος της. Η Ελλάδα υποβαθμίζεται συνεχώς και «σπρώχνεται» να μετατραπεί σε «δορυφόρο» της Άγκυρας και δευτερευουσα «επαρχία» της ΕΕ. Για το ζήτημα αυτό όμως στο εσωτερικό μέτωπο χρειάζεται, ισχυρή αμυντική μηχανή,ενότητα,αποφασιστικότητα, νηφαλιότητα, σοβαρότητα και προς Θεού όχι πολιτικές κορώνες. Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο πολιτικής καπηλείας.
«Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του», όπως είπε ο Γιάννης Ρίτσος.
Σύμφωνα με τον Μαρκ Μαζάουερ (Mark Mazower), καθηγητή ιστορίας του πανεπιστημίου Κολούμπια, «κατά τα τελευταία 200 έτη, η Ελλάδα στάθηκε στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών εξελίξεων». Κινδυνεύει, επομένως, να θιγεί πρώτη από όσα αναφέρονται ανωτέρω, ήδη το πληρώνει ακριβά. Η Ελλάδα υπήρξε και θα παραμένει πάντα το τελευταίο φυλάκιο της Ελευθερίας και πάντα δίπλα στους σταθερούς υπερασπιστές της . Η Τουρκία φαίνεται ότι βρίσκεται στο τέλος του Κεμαλισμού και στο σφιχταγκάλιασμα του Ισλάμ. Η έκβαση της τρέχουσας «αναταραχής» θα έχει ιδιαίτερη σημασία και για την Ελλάδα. Ολα αλλάζουν γύρω μας και μείς ακόμα διαφωνούμε για όλα!
ΥΓ Θα ήθελα να αναφέρω ότι ο μέγας φιλόσοφος Παναγιώτης Κονδύλης έγραψε(14 Δεκεμβρίου 1997):» «Αν η αναζήτηση μιας νηφάλιας εθνικής στρατηγικής καταπνιγεί από παροξυσμούς εθνικιστικής ή ειρηνιστικής υστερίας, τότε σίγουρα το μέλλον του τόπου μας δεν προδιαγράφεται ευοίωνο.» Αξιοσημείωτες είναι οι παρατηρήσεις-επισημάνσεις του ιδίου στο άρθρο του «Γεωπολιτικές και στρατηγικές παράμετροι ενός ελληνοτουρκικού πολέμου» (24/11/ 2008) που κλείνουν:
«Όπως στρώνει καθένας, έτσι και κοιμάται.»
Αντώνης Αργυρός
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.1.2017