Τερέζα Μέι: Έξοδος από την ενιαία αγορά – Η Βουλή θα ψηφίσει επί της τελικής συμφωνίας για το Brexit

Η Μέι δήλωσε πως η πλήρης ένταξη εμπόδιζε τη Βρετανία να κλείνει τις δικές της εμπορικές συμφωνίες, όμως πρόσθεσε πως θέλει μια τελωνειακή συμφωνία με την ΕΕ για να διασφαλίσει ότι το διασυνοριακό εμπόριο με την Ευρώπη θα είναι «όσο το δυνατόν χωρίς τριβές».

«Διαπραγματευόμαστε μία νέα σχέση με την Ε.Ε. Μία σχέση ισότητας», δήλωσε η Μέι ξεκινώντας την ομιλία της. «Και πρέπει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας τι είδους χώρα θέλουμε να γίνουμε. Θέλω το Ηνωμένο Βασίλειο να γίνει πιο δυνατό, πιο ενωμένο και πιο εξωστρεφές από ποτέ. Αλλά θέλω και μία καλύτερη συμφωνία για τους απλούς πολίτες», συνέχισε.

Το Brexit θα σημάνει την έξοδο από την ενιαία αγορά

«Brexit σημαίνει έξοδος από την ενιαία αγορά. Συμμετοχή στην ενιαία αγορά σημαίνει αποδοχή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένης και της ελευθερίας μετακίνησης. Κι αυτό είναι κάτι που δεν θέλουμε», τόνισε η Τερέζα Μέι.

Εξάλλου και ο Bρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε σήμερα ότι η χώρα δεν θα επιδιώξει να παραμείνει τμήμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ μετά την αποχώρησή της από την ένωση, αλλά θα θέσει ως στόχο της την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Ο Χάμοντ μίλησε σε τακτική συνεδρίαση ερωτήσεων του κοινοβουλίου ενώ η Μέι εξέθετε τη στρατηγική της για την αποχώρηση από την ΕΕ σε μια διαφορετική εκδήλωση.

«Θα προωθήσουμε τη θέση ότι δεν μπορούμε να είμαστε μέλη της εναίας αγοράς, εξαιτίας των πολιτικών κόκκινων γραμμών γύρω από τις ‘τέσσερις ελευθερίες’ που έχουν θέσει άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες, αλλά θα διατυπώσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Χάμοντ στο κοινοβούλιο.

Ο Χάμοντ είπε ακόμη ότι η αστάθεια της στερλίνας δημιουργεί ένα ζήτημα για τους ξένους αγοραστές βρετανικών κυβερνητικών ομολόγων.

Η Μέι ανακοίνωσε επίσης ότι η τελική συμφωνία του Brexit θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή των Κοινοτήτων και στη Βουλή των Λόρδων, ικανοποιώντας αίτημα της αντιπολίτευσης.

«Οι ίδιοι νόμοι που ισχύουν τώρα θα ισχύσουν και την επομένη του Brexit. Το Κοινοβούλιό μας θα φροντίσει γι’ αυτό», προσέθεσε.

Στο κλείσιμο της ομιλίας της η Τερέζα Μέι προσπάθησε να καταστήσει σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να φεύγει από την Ε.Ε. αλλά δεν φεύγει από την Ευρώπη, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας θα είναι αρωγός της Ένωσης σε όλα τα σημαντικά διεθνή ζητήματα, όπως το διασυνοριακό έγκλημα, η μάχη κατά της τρομοκρατίας και οι διεθνείς σχέσεις.

Ενισχύεται η λίρα

Η λίρα κατέγραψε σήμερα τη μεγαλύτερη άνοδό της από το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit καθώς η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υποσχέθηκε να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία της Βρετανίας σχετικά με την αποχώρησή της από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ τόνισε ότι η χώρα θα επιδιώξει να παραμείνει βασικός ευρωπαϊκός εταίρος.

Η λίρα, η οποία ήδη ενισχυόταν άνω του 1% όταν η Μέι ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη ομιλία της η οποία είχε διαρρεύσει σε μεγάλο βαθμό στα μέσα ενημέρωσης, κατέγραψε άνοδο 2% στο 1,2278 δολάριο. Παράλληλα, ενισχύθηκε περίπου 0,8% στις 87,36 πένες ανά ευρώ.

Ο δείκτης FTSE 100, που τείνει να ενισχύεται όταν η λίρα υποχωρεί, επέκτεινε τις απώλειές του όσο μιλούσε η Μέι. Οι αποδόσεις των 10ετών βρετανικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 2 μονάδες βάσης στο 1,275%.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.1.2017