“Πυρετός” διεργασιών για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ιθάκης Διονύσιος Στανίτσας, ο Έπαρχος Ιθάκης Σπύρος Τσιντήλας, εκπρόσωποι των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Συζητήθηκαν τα προβλήματα της Ιθάκης και πως μπορεί να γίνει η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ και ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος κατέγραψε τις ανάγκες του νησιού και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να ιεραρχήσει τις προτεραιότητες και να σπεύσει να καταθέσει προτάσεις. Ο κ. Γαλιατσάτος επιπρόσθετα ενημέρωσε ότι μέσω και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων υπάρχει δυνατότητα εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων καθώς και συντήρησης του οδικού δικτύου. Ειδικά για το Λιμάνι Πισαετού, ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι επίκειται η δημοπράτησή του στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Για την Λευκάδα

Σύσκεψη για το ΕΣΠΑ στην Π.Ε. Λευκάδας πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου 2016, στην έδρα της ΠΙΝ (Αλυκές, Κέρκυρα), υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Λευκάδας Θόδωρου Χαλικιά, του Δημάρχου Κώστα Δρακονταειδή, του αντιδημάρχου Γιώργου Φίλιππα και στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής.

Ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος ζήτησε από το Δήμαρχο Λευκάδας να αξιολογήσει τις ανάγκες του νησιού και να ενημερώσει για ποια έργα υπάρχουν έτοιμες μελέτες ώστε να κατατεθούν προτάσεις για ένταξη, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα άμεσων κινήσεων από πλευράς δικαιούχων, ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις χρηματοδοτήσεις του ΕΣΠΑ.

Στην ενημέρωσή του προς τον Περιφερειάρχη, ο Δήμαρχος Λευκάδας Κ. Δρακονταειδής αναφέρθηκε σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης τα οποία έχει απόλυτη ανάγκη τόσο η πόλη της Λευκάδας όσο και η ύπαιθρος, δήλωσε έτοιμος για το μεταβατικό στάδιο της διαχείρισης των απορριμμάτων με τη χρήση δεματοποιητή και την παράλληλη αξιοποίηση “πράσινων σημείων”, προμήθεια κάδων και δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

Στον τομέα της οδικής ασφάλειας και των οδικών έργων ο κ. Δρακονταειδής αναφέρθηκε στην κατασκευή κόμβων και τον περιφερειακό της Λευκάδας καθώς και στην αναγκαιότητα ωρίμανσης των προτάσεων μέσω των προγραμμάτων Τεχνικής Βοήθειας του ΕΣΠΑ, ενώ ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη και για την Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) της Λευκάδας που προχωρά και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Άνοιξη.

Μεγάλης σημασίας για το Δήμο Λευκάδας είναι τα έργα του Θεάτρου και της αποκατάστασης του Κινηματογράφου (που κάηκε στις πρόσφατες πυρκαγιές), ώστε η Λευκάδα να αποκτήσει και πάλι στεγασμένο χώρο εκδηλώσεων, ενώ ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και σε σειρά έργων ανάδειξης μονοπατιών, αξιοποίησης των ιχθυοτροφείων, αναπλάσεων, παιδικών σταθμών, γηπέδων κλπ.

Θα πρέπει να δούμε ποια από αυτά τα έργα έχουν μελέτες, ποια είναι ώριμα και ποια έχουν συσχετισμό με τις τρέχουσες προσκλήσεις και εν αναμονή των νέων προσκλήσεων, που θα εκδώσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, να θέσουμε προτεραιότητες και να προχωρήσουμε άμεσα, δήλωσε ο κ. Γαλιατσάτος. Πάντως ο Περιφερειάρχης καυτηρίασε το γεγονός της απουσίας, από τον σχεδιασμό, έργων στον τομέα της αποχέτευσης και των οδικών έργων και μεταφορών. Ενημέρωσε ότι, πέραν των υπαρχόντων, θα υπάρξει άμεση μια νέα πρόσκληση για τον σύγχρονο πολιτισμό και θα ακολουθήσουν προσκλήσεις στους τομείς της Βιοποικιλότητας, των Ενεργειακών Αναβαθμίσεων, των Φυσικών Καταστροφών και της Έξυπνης Εξειδίκευσης.

Τόνισε δε ότι η σύσκεψη ήταν γόνιμη και αποτελεσματική, προκειμένου να εξεταστούν έγκαιρα και αξιόπιστα η πορεία του ΕΣΠΑ.

Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν και για τα υπόλοιπα νησιά της ΠΙΝ.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/1/2017