Γιώργος Μεσσάρης: Οδοιπορικό στην αχανή Ρωσία ΜΕΡΟΣ 7ον

Η διαδρομή από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη προσφέρει μια αξέχαστη εμπειρία. Τα τοπία είναι απερίγραπτης ομορφιάς. Ο καιρός ήταν με το μέρος μας, η ορατότητα μεγάλη και το μάτι μπορούσε να «αγκαλιάσει» κάθε λεπτομέρεια μέχρι το μακρινό ορίζοντα.

Με τη μηχανή στα χέρια απαθανάτιζα την ομορφιά της φύσης αλλά οι εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες της υπερταχείας Sapsan περιόριζαν τις φωτογραφικές δυνατότητες.

Μετά από τρεις ώρες και 45 λεπτά φθάσαμε στον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Αγίας Πετρούπολης. Μας υποδέχτηκαν οι φίλοι μας, Άντον και Λένα, που τόσο λατρεύουν την Κεφαλλονιά, και από εκεί στο ξενοδοχείο μας, το Belmond Grand Hotel Europe. Ήταν η δεύτερη φορά που μέναμε σε αυτό το υπέροχο ξενοδοχείο (κατ’ επιταγή των φίλων μας) αλλά δεν θα είχα αντίρρηση να μείνω άλλες 100! Αυτό, πιστεύω, τα λέει όλα!

Η Αγία Πετρούπολη είναι γεμάτη πανέμορφα κτίρια. Όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου θα δεις αρχιτεκτονικά στολίδια επηρεασμένα από την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική.

Η UNESCO έχει ανακηρύξει ολόκληρο το κέντρο και πολλά προάστιά της ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ρωσίας. Βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα με τη Φινλανδία στο σημείο που ο ποταμός Νιβά (Νέβας στα ελληνικά) εκβάλλει στη Βαλτική Θάλασσα και είναι κτισμένη πάνω σε σύμπλεγμα μικρών νησιών, τα οποία χωρίζονται από φυσικά και τεχνητά κανάλια και συγκοινωνούν μεταξύ τους με γέφυρες. Όπως τονίζεται στη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ, «αποκαλείται λανθασμένα “Αγία Πετρούπολη” στα ελληνικά, γιατί η συγκεκριμένη ονομασία παραπέμπει στο νόημα Άγια Πόλη του Πέτρου ενώ στην πραγματικότητα είναι Πόλη του Άγιου Πέτρου. Πολύ ελάχιστα χρησιμοποιείται η σωστή ονομασία “Αγιοπετρούπολη”».

Ιδρύθηκε το 1703 από τον Τσάρο Πέτρο Α σαν παράθυρο της αχανούς Ρωσίας στην Ευρώπη. Το 1712 και μέχρι την Οκτωβριανή Επανάσταση του 1917 ήταν πρωτεύουσα της Ρωσίας. Σήμερα αριθμεί σχεδόν 5.000.000 κατοίκους.

Ήταν εδώ, στην Αγία Πετρούπολη, που στις 24 Οκτωβρίου του 1917, ξέσπασε η επανάσταση των μπολσεβίκων. Παρά την αυστηρή κυβερνητική απαγόρευση, οι επαναστατημένοι κατόρθωσαν, μετά από συγκρούσεις, να κυκλοφορήσουν την εφημερίδα τους «Ρομπότσι Πουτ» («Ο Δρόμος του Εργάτη» σε ελεύθερη μετάφραση). Με την κυκλοφορία της εφημερίδας δόθηκε το σύνθημα της έναρξης του αγώνα τους. Το βράδυ της ίδιας μέρας κι ενώ το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίαζε στα χειμερινά ανάκτορα, η κόκκινη φρουρά της Πετρούπολης καταλάμβανε το κεντρικό τηλεγραφείο, τις γέφυρες, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς και την Κρατική Τράπεζα. Το καταδρομικό “Αουρόρα” (Αυγή) μπήκε στον ποταμό Νιβά και έστρεψε τα πυροβόλα του στα ανάκτορα που ήταν έδρα της τελευταίας αστικής κυβέρνησης. Την άλλη μέρα τα ανάκτορα πολιορκήθηκαν και καταλήφθηκαν και η κυβέρνηση έπεσε. Η Ρωσική Επανάσταση είχε πλέον επικρατήσει.

ΘΕΑΤΡΑ

Στη διάρκεια της παραμονής μας στην Αγία Πετρούπολη παρακολουθήσαμε μαζί με τους φίλους μας δύο υπέροχα μπαλέτα: Στο φημισμένο Θέατρο Μαρίνσκιι την Κρήνη του Μπακσίσαράϊ και στο Θέατρο Μιχαήλοφσκι την Κακοφυλαγμένη Κόρη.

Όπως έχω ξαναγράψει, όταν περνάς καλά ο χρόνος πετάει και εμείς δεν το καταλάβαμε πότε πέρασε μια εβδομάδα. Αποχαιρετίσαμε τους φίλους μας και καθώς η υπερταχεία άρχισε σιγά σιγά το ταξίδι προς τη Μόσχα, δίναμε υπόσχεση επιστροφής σε αυτή την πανέμορφη πόλη που δεν τη «χορταίνω» με τίποτα!

Φθάσαμε νωρίς το απόγευμα σπίτι και χωρίς να πάρουμε ανάσα αφήσαμε τις βαλίτσες και πήραμε πάλι τους… δρόμους. Προορισμός μας το Θέατρο Λούνα όπου ήμασταν προσκεκλημένοι να παρακολουθήσουμε την παράσταση της Αντιγόνης του Σοφοκλή στα ρωσικά, σε σκηνοθεσία του αξέχαστου δημιουργού Αλεξάντρ Σμολιάκοβ (που δυστυχώς έφυγε πολύ νωρίς σε ηλικία μόλις 42 ετών) και με πρωταγωνιστές την ηθοποιό και διδάκτορα ιστορίας, Δώρα Γιαννίτση (στο ρόλο της Αντιγόνης) και το διακεκριμένο ομογενή ηθοποιό Ευκλείδη Κιουρτζίδη (στο ρόλο του Κρέοντα).

Έχω παρακολουθήσει αμέτρητες παραστάσεις της Αντιγόνης, σε Ελλάδα και Αυστραλία, αλλά πρέπει να ομολογήσω ότι στη Μόσχα παρακολούθησα μια ερμηνεία που από κάθε άποψη με καθήλωσε.

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά και να μην ξεχνάτε ότι εσείς  κρατάτε την παλέτα που ομορφαίνει τη ζωή σας… Διαλέξτε τα χρώματα που αρέσουν σε σάς και μην αφήνετε άλλους να τα αλλοιώνουν…

Στις φωτογραφίες:

–          Στο βάθος η περίφημη εκκλησία του Σωτήρος στο κέντρο της Αγίας Πετρούπολης, δίπλα σ’ ένα από τα πάμπολλα κανάλια που διασχίζουν τη θαυμαστή αυτή πόλη.

–          Το καταδρομικό «Αυγή», που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης, παροπλισμένο στο ποταμό Νιβά της Αγίας Πετρούπολης.


Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.

•           Τελευταία παραγωγή ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ του Γιώργου Μεσσάρη: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.omegadocumentaries.com ή επικοινωνήσετε με τον ίδιο.

Γιώργος Μεσσάρης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9.1.2017