Στον κλοιό του χιονιά η χώρα: Προβλήματα στις μετακινήσεις – Βλάβες της ΔΕΗ σε πολλές περιοχές

Περισσότερα και σοβαρότερα είναι τα προβλήματα στην κατεξοχήν ορεινή Κεφαλονιά, που, για άλλη μια φορά, δοκιμάζεται από τον χιονιά, με ολικό παγετό πάνω από τα 400 μέτρα και θερμοκρασίες γύρω στο μηδέν, με πολλές περιπτώσεις απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα ακινητοποιημένα αυτοκίνητα τους και με κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, για να διατηρούν προσβάσιμο ολόκληρο το οδικό δίκτυο του μεγαλύτερου, σε έκταση, νησιού των Ιονίων.

Όλη τη νύχτα έδωσαν μάχη οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κεφαλονιάς προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό τον επαρχιακό δρόμο Αργοστόλι – Σάμη.

Πυκνό χιόνι έπεφτε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας. Αλατιέρες και γκρέιντερ δεν σταμάτησαν στιγμή να ανεβοκατεβαίνουν τον δρόμο, απομακρύνοντας το χιόνι και ρίχνοντας αλάτι.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκόπελος και Αλόννησος

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σκόπελος και το ίδιο αναμένεται να γίνει και για την Αλόννησο, μετά την σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε τα δύο νησιά των Σποράδων, όπου το χιόνι στην μεν Σκόπελο έφθασε το 1 μέτρο, ακόμα και μέσα στην Χώρα, στην δε Αλόννησο, στο Πατητήρι, έχει ξεπεράσει και το 1,5 μέτρο. Η κατάσταση κυρίως στην Αλόννησο είναι απελπιστική, αφού δεν υπάρχει δυνατότητα κίνησης στο νησί και από τη δημοτική αρχή καταβάλλονται προσπάθειες για την στοιχειώδη αποκατάσταση της ζωής στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας οι τηλεφωνικές συνδέσεις, αφού δεν ηλεκροδοτείται η Αλόννησος για τρίτη συνεχόμενη ημέρα. Παράλληλα δεν υπάρχει υδροδότηση στα κτίρια του νησιού, επειδή δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα αντλιοστάσια λόγω έλλειψης ρεύματος και πολικών θερμοκρασιών.

Οι δρόμοι στην Αλόννησο είναι αδιάβατοι, στο Πατητήρι που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, το χιόνι έχει φθάσει το 1,5 μέτρο, ενώ στην Παλιά Αλόννησο ξεπερνά και τα 2 μέτρα.

Στην γειτονική Σκόπελο το χιόνι έφθασε το 1 μέτρο στην Χώρα και όλοι οι δρόμοι είναι χιονισμένοι. Κλειστός παραμένει και ο βασικός δρόμος του νησιού από την Χώρα Σκοπέλου προς το Ελιος, το Λουτράκι και τη Γλώσσα, όπου το χιόνι ξεπερνά τα 40 εκατοστά ,σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρήστο Βασιλούδη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Καταβάλλονται προσπάθειες αποχιονισμού των δρόμων, αλλα οι χαμηλές θερμοκρασίες-πρωτόγνωρες για το νησί-έχουν ακινητοποιήσει και τα μηχανήματα.

Πάγωσε η λίμνη στα Ιωάννινα

Πεντακόσιους τόνους αλάτι, έχει ρίξει το τελευταίο τριήμερο η Πολιτική Προστασία Ηπείρου, σε όλο το οδικό δίκτυο προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοικτοί, καθώς στην περιοχή επικρατεί παγετός και πολικές θερμοκρασίας.

Στην λίμνη των Ιωαννίνων, έχουν παγώσει τμήματα κοντά στις όχθες, ενώ χείμαρροι και μικρά ποτάμια στις ορεινές περιοχές της Ηπείρου μετατράπηκαν σε «γλυπτά της φύσης».

Στο Μέτσοβο το πρωί το θερμόμετρο έδειχνε -15, στην Κόνιτσα, τα Τζουμέρκα και το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων-12 βαθμούς. Υπό του μηδενός είναι και οι θερμοκρασίες στις παραθαλάσσιες περιοχές, στην Πάργα, την Ηγουμενίτσα και την Πρέβεζα. Ωστόσο τα χιονισμένα χωριά στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές προσφέρουν ένα όμορφο χειμωνιάτικο σκηνικό στους επισκέπτες της Ηπείρου. Από τη Τροχαία Ηπείρου απαγορεύτηκε εξαιτίας του παγετού, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στην επαρχιακή οδό Αρχάγγελου-Νεράιδας, από το 19ο έως 24ο χλμ., και η κίνηση γίνεται από παρακαμπτήριες οδούς.

Χιόνι δύο μέτρα στην Εύβοια!

Πρωτοφανής είναι η χιονόπτωση που πλήττει από χθες την Εύβοια, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε πολλούς δρόμους, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένει αποκλεισμένο το νοσοκομείο Κύμης.

Μαγνησία: Ο πάγος δυσκολεύει τις μετακινήσεις

Στην χερσαία Μαγνησία τα προβλήματα παραμένουν από τον χιονιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες ,παρά τον ήλιο που έκανε την εμφάνισή του στον Βόλο.

Η πρωτεύουσα της Μαγνησίας είναι χιονισμένη και προβλήματα υπάρχουν εξαιτίας του πάγου σε πολλές συνοικίες κυρίως στα προάστια προς το Πήλιο.

Στο Πήλιο το χιόνι είναι άφθονο, αλλά ο πάγος δυσκολεύει τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα. Στο μεγαλύτερο μέρος του οδικού δικτύου στο Πήλιο χρειάζονται αλυσίδες αφού η θερμοκρασία στα Χάνια είναι στους -13 βαθμούς, ενώ στον Βόλο μόλις και άγγιξε το 0.

Ανοιχτό είναι σήμερα και το χιονοδρομικό κέντρο στις Αγριόλευκες του Πηλίου, αλλά παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί, χρειάζονται τα αυτοκίνητα αλυσίδες, λόγω του πάγου στο οδόστρωμα.

Μάχη με τον παγετό στα Τρίκαλα

Ανοικτό είναι το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του νομού Τρικάλων, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, κ. Χρήστος Μιχαλάκης, προσθέτοντας πως 30 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, δίνουν «μάχη» σε θερμοκρασίες μέχρι και -17 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να παραμείνουν χωρίς προβλήματα ελεύθεροι οι δρόμοι από τον παγετό.

Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη πάνω από 1200 μέτρα υψόμετρο, ενώ όπως έγινε γνωστό τα σχολεία στο νομό τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά.

Στο νομό Καρδίτσας, όπως τονίζει,επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Βασίλης Τσιάκος, το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο είναι ανοικτό, ενώ 40 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας συνδράμουν στη μάχη κατά του παγετού.

Σε επιφυλακή στα Χανιά

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού στα Χανιά λόγω της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει την περιοχή με κύριο χαρακτηριστικό τις χιονοπτώσεις και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Χαρακτηριστικό της εικόνας που υπάρχει είναι ότι το χιόνι έχει σκεπάσει ακόμα και πεδινές περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας καθώς όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, «χιονίζει σε περιοχές με υψόμετρο πάνω από 50 μέτρα».

Στα λευκά έχουν «ντυθεί» οι πεδινές περιοχές Περιβόλια Μουρνιές, Νεροκούρου, Ακρωτήρι, πολλά σημεία της πόλης των Χανίων, ενώ τα χιόνια «έφτασαν» μέχρι και το παραλιακό μέτωπο του βόρειου άξονα καθώς και σε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

Τα εκχιονιστικά μηχανήματα στο σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους με τα περισσότερα προβλήματα να καταγράφονται στο ορεινό οδικό δίκτυο προς Ομαλό, Παλαιόχωρα, Κίσσαμο και Σφακιά.

Χιόνια, χαλάζι,ισχυρές βροχοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του σημερινού καιρού στην ανατολική Κρήτη καθώς πολλά χωριά στη ενδοχώρα των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου έχουν ντυθεί στα λευκά ενώ χιόνια έπεσαν και στην πόλη του Ηρακλείου ακόμη και στην παραλιακή λεωφόρο όπου το έστρωσε.

Χιόνι και μέσα στο Ηράκλειο

Χιόνι έπεσε και σε παραλιακά σημεία του Νομού και είναι χαρακτηριστικό ότι χιόνισε τις πρωινές ώρες ακόμη και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου που συνεχίζεται κατά διαστήματα και την ίδια ώρα στα λευκά έχουν ντυθεί και πεδινές περιοχές και προάστια της πόλης.

Λόγω των χιονοπτώσεων προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο όπως προς το Οροπέδιο Λασιθίου και προς τις περιοχές που υπάρχουν χιόνια ενώ προσεκτικοί πρέπει να είναι οι οδηγοί και μέσα στην πόλη του Ηρακλείου.

Ωστόσο έχουν παρουσιασθεί και προβλήματα στην ηλεκτροδότηση όπου συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται πυρετωδώς για αποκατάσταση των βλαβών.

Κλειστά τα σχολεία στη Λαμία και στην Έδεσσα

Τα σχολεία στη Λαμία και σε όλους τους Δήμους της Φθιώτιδας αύριο Δευτέρα θα είναι κλειστά, λόγω παγετού.

Μπορεί να μην υπάρχει πρόβλημα με την πρόσβαση σε όλα τα σχολεία, όμως επειδή οι μετακινήσεις γενικότερα είναι δύσκολες, αλλά κυρίως επειδή τα σχολικά κτίρια είναι “παγωμένα” λόγω των διακοπών, η απόφαση είναι να μην λειτουργήσουν αύριο Δευτέρα 9 Ιανουαρίου.

Κλειστά θα παραμείνουν, επίσης, αύριο, Δευτέρα, τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Εδεσσας, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Χωρίς θέρμανση η Πτολεμαϊδα

Μια βλάβη στις μονάδες του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Καρδιάς της ΔΕΗ είχε ως αποτέλεσμα να μείνει χωρίς θέρμανση ολόκληρη η πόλη της Πτολεμαΐδας.Οι μονάδες 3 και 4 του ατμοηλεκτρικού σταθμού που τροφοδοτούν με θερμό ατμό την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας τέθηκαν εκτός λειτουργίας κατά την διάρκεια της νύκτας.

Ο ολικός παγετός κατά την διάρκεια της νύκτας όπου το θερμόμετρο σκάλωσε στους -17 βαθμούς κελσίου επηρέασε την λειτουργία δύο διακοπτών μεσαίας και υπερυψηλής τάσης που βρίσκονται έξω από το εργοστάσιο στον υποσταθμό του ΑΗΣ και που ρυθμίζουν την ομαλή λειτουργία του δικτύου των 150.000 και 400.000 volt .

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί αρχικά εκτός λειτουργίας η 3η μονάδα και στη συνέχεια η βλάβη αυτή να συμπαρασύρει και την λειτουργία της 4ης. Δεκατέσσερις χιλιάδες νοικοκυριά αυτή την ώρα έχουν μείνει χωρίς θέρμανση με τις θερμοκρασίες στην πόλη να αγγίζουν το πρωί τους -12 βαθμούς κελσίου. Οι δύο μονάδες της ΔΕΗ έδιναν 100 θερμικά Mw για την θέρμανση της πόλης ενώ όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας Γιώργος Κάλφας στο ΑΠΕ ΜΠΕ «αυτή την στιγμή προσπαθούμε να κρατήσουμε τα 50.000 χλμ του δικτύου διανομής τηλεθέρμανσης σε χλιαρό επίπεδο για να μην πάθουμε ζημιά λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών βάζοντας σε λειτουργία το λέβητα πετρελαίου ισχύος 25 θερμικών Mw και χρησιμοποιώντας τις δεξαμενές αποθήκευσης θερμότητας που διαθέτουμε. Αυτή την ώρα τεχνικοί της ΔΕΗ εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες τόσο στον εξωτερικό χώρο του υποσταθμού που ρυθμίζει τα δίκτυα υπερυψηλής τάσης όσο και εντός του εργοστασίου για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,8.1.2016