ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ «Χωρικός σχεδιασμός – Βιώσιμη Ανάπτυξη»

Παράλληλα κατέθεσε δύο τροπολογίες, η μία εκ των οποίων αφορά στην απαλλαγή από προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές και ανακουφίζει δικαιούχους στεγαστικής συνδρομής και επιδότησης ενοικίου  του νομού μας. Η συγκεκριμένη τροπολογία υπερψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Σώματος της Βουλής (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛ., ΔΗΜ. ΣΥΜΠ/ΞΗ). «ΠΑΡΩΝ» ψήφισαν Ν.Δ., ΚΚΕ και ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΩΝ).

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία της Βουλευτή.

___________________

Από τη δεκαετία του ’70 μέχρι σήμερα έχουν γίνει θεσμικές παρεμβάσεις ως προς χωρικό σχεδιασμό με σημαντικότερο νόμο τον 1337/83, που όμως είτε δεν ολοκληρώθηκαν οι μελέτες, είτε έγινε ευκαιριακή εφαρμογή ρυθμίσεων, είτε εξέλειπαν βασικοί μηχανισμοί για την εφαρμογή τους και έμειναν στα χαρτιά και σε μεγάλο βαθμό έγιναν παρεμβάσεις περισσότερο για να θεραπεύσουν οικιστικά προβλήματα, παρά να δώσουν αναπτυξιακή προοπτική. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε την έλλειψη του βασικότερου εργαλείου ρύθμισης του χώρου, του Εθνικού Κτηματολογίου.

Στο πλαίσιο της συζήτησης το νέο σχέδιο νόμου για το Χωρικό σχεδιασμό και τη Βιώσιμη ανάπτυξη έρχεται να αντικαταστήσει τον ν. 4269/2014, ο οποίος  εμφανίστηκε ως «μεταρρυθμιστικός» προκειμένου να εξυγιάνει ένα δυσλειτουργικό σύστημα.

Ως σημαντικότερη κρίνεται η σαφής  διάρθρωση με διακριτούς ρόλους λειτουργίας των τριών βασικών επιπέδων σχεδιασμού εθνικού-περιφερειακού-τοπικού. Η Εθνική Χωρική Στρατηγική αποτελεί πλέον βασικό εργαλείο διαμόρφωσης πολιτικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη σε εθνικό και διατομεακό επίπεδο, με τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων, δίνοντας ως κείμενο αρχών και κανόνων τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χωρική οργάνωση και συντονίζοντας το σύνολο των χωροταξικών πλαισίων. Η ενίσχυση του συντονιστικού ρόλου των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων προκρίνει την κεντρική τους θέση στο σύστημα σχεδιασμού. Επίσης ως προς τα Ειδικά Χωρικά Σχέδια  προβλέπεται συγκεκριμένη διαδικασία προέγκρισης.

Εν μέσω μιας κρίσης, όχι μόνο οικονομικής, αλλά και περιβαλλοντικής (κλιματική αλλαγή) και κοινωνικής (κοινωνικές ανισότητες, μετανάστευση) υπάρχει ανάγκη του ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα προάγει το σχέδιο παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης που επιχειρούμε.

Στη συνέχεια θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο τροπολογίες που κατέθεσα :

1)         Για τη διευκόλυνση εγκατάστασης συστημάτων και ανεξάρτητων μονάδων που προάγουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων και

2)         Για την απαλλαγή από προσκόμιση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε πληγέντες από φυσικές καταστροφές.

Αθήνα, 21-12-2016

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22.12.2016