«Υγειονομικό Σφαγείο ΣΤΑΜΟΥΛΗ»: πρωτότυπη μονάδα για την υγειονομική – ανέγγιχτη σφαγή ζώων

Μετά από μια “Οδύσσεια” διάρκειας 3ετίας στην οποία δόθηκε αγώνας για όλους τους τύπους αδειοδοτήσεων που απαιτούνται για ένα παρόμοιο εγχείρημα, το Υγειονομικό σφαγείο της οικογένειας ΣΤΑΜΟΥΛΗ λειτουργεί!  Πρόκειται για την πλέον σύγχρονη μονάδα στο είδος της σε όλα τα Ιόνια νησιά και όχι μόνο. Κατασκευάστηκε και λειτουργεί με τη σύγχρονη νομοθεσία. Τη μονάδα μάλιστα επισκέφθηκε από τους πρώτους ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θόδωρος Γαλιατσάτος καθώς η Περιφέρεια είχε την αρμοδιότητα για πολλές αδειοδοτήσεις προκειμένου να ξεκινήσει το έργο. Οπως  μας είπε ο Κυριάκος Σταμούλη ήταν καθοριστικός ο ρόλος του Περιφερειάρχη στην γρήγορη έγκριση ώστε να ξεκινήσει το έργο χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Σημειώνουμε ότι απομένει ένα θέμα που πρέπει να λυθεί για την ολοκλήρωση της λειτουργίας της μονάδας. Το σφαγείο λειτουργεί με γεννήτρια καθώς δεν υπάρχει ηλετρικό ρεύμα στη περιοχή. Περιμένουν όμως την υλοποίηση της θέλησης του Περιφερειάρχη Θόδωρου Γαλιατσάτου για την  ηλεκτροδότηση της περιοχής.

Ζητήσαμε από την επιχείρηση των Αδελφών Σταμούλη, να επισκεφθούμε το χώρο και να καταγράψουμε τον τρόπο σφαγής των ζώων και συντήρησης των σφάγιων.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του Υγειονομικού Σφαγείου- όπως μας τα περιέγραψαν ο Κυριάκος και ο Γρηγόρης Σταμούλης- σε σχέση με την παραδοσιακή σφαγή, είναι:

α) το ζώο θανατώνεται με ταχύτατη μέθοδο

β) το ζώο μετά τη θανάτωση και έως την μεταφορά του στο φορτηγό – ψυγείο δεν έρχεται σε επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια (χώμα, πάγκος, δάπεδο, πλακάκια).

γ) ο χώρος των σφαγείων απολυμαίνεται μετά από κάθε χρήση

δ) όλη τη διαδικασία αναλαμβάνουν εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι τεχνίτες (εκδοροσφαγείς).

ε) η εργασία είναι ασφαλέστερη για τους εργαζόμενους και λιγότερο βαριά αφού δεν σηκώνουν καθόλου βάρη.

Τέρμα λοιπόν η σφαγή κάτω από την ..ελιά, το άπλωμα του σφάγιου σε πάγκους και η επαφή του με κάθε είδους μικρόβιο που μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή.

Ο Κυριάκος και ο Γρηγόρης Σταμούλης μας «ξενάγησαν» στο σφαγείο περιγράφοντας όλη τη διαδικασία σφαγής και συντήρησης τους κρέατος.  Θα τους ακούσετε στα παρακάτω videos.

Το βιομηχανικό κτίριο

Από μόνο του το βιομηχανικό κτίριο είναι ένα εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής βιομηχανικού χώρου από την διαρρύθμιση έως και το χρώμα!

H διαδικασία σφαγής

Τα ζώα παραλαμβάνονται στην μονάδα απο δυο εισόδους αυτή για τα μεγαλόσωμα βοειδή και αυτή για τα αμνοερίφια.

H διαδικασία της σφαγής και εκδοράς των βοειδών όπως μας την περιγράφει ο Γρηγόρης  Σταμούλης.

Παρακολουθείστε το video: https://www.youtube.com/watch?v=izZ-fwrufRc

Ο Κυριάκος Σταμούλης μας δείχνει τα υπερσύγχρονα εργαλεία και τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη διαδικασία σφαγής και εκδοράς των αμνοεριφίων.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι ο τρόπος θανάτωσης των αρνιών. Εδώ γίνεται με τη διαδικασία της “ζάλης” , με ελεγχόμενη ηλεκτρική ενέργεια.

Στις φωτογραφίες παρακάτω μπορείτε να δείτε τα μηχανήματα στη διαδικασία της διαδικασίας. Και στο τμήμα των αμνοεριφίων τα σφάγια δεν έρχονται σε επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια, πάτωμα,πάγκος κλπ.  Ολη η διαδικασία γίνεται “στον αέρα”, ενώ τα ζώα είναι κρεμασμένα σε τσιγκέλια.

Σαν καταναλωτές αξίζει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία στα εξής:

Εξαιρετικές συνθήκες απολύμανσης των εργαζομένων και του χώρου.

2. Η συντήρηση των σφάγιων γίνεται με απόλυτα ελεγχμένο υγειονομικό τρόπο στα υπερσύγχρονα ψυγεία.

3. Η μεταφορά του κρέατος απο τα ψυγεία έως τα φορτηγά – ψυγεία γίνεται σε απόλυτα ασφαλές υγειονομικά περιβάλλον αφού μια “φισούνα” απομονώνει τα ψυγεία απο τον εξωτερικό χώρο ώστε να μην υπάρχουν μύγες και άλλα έντομα.

4. Επιστημονικό προσωπικό και εξειδικευμένοι τεχνίτες. Η διαδικασία λειτουργίας των σφαγείων είναι στην αρμοδιότητα του Κώστα  Σταμούλη (εξάδελφος) ο οποίος είναι Τεχνολόγος Γεωπόνος,  και πιστοποιημένων εκδοροσφαγέων.

Η Κεφαλονιά απέκτησε επιτέλους ένα υπερσύγχρονο σφαγείο που εγγυάται την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα αμνοερίφια και τα βοοειδή που σφάζονται εκεί πωλούνται στα κρεοπωλεία της εταιρίας «ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ» στην Αγία Ευφημία και στο Αργοστόλι.

Ένας στόχος επετεύχθη! Η οικογένεια Σταμούλη πραγματοποίησε ένα από τα μεγαλύτερα επαγγελματικά εγχειρήματα στην τοπική μας κοινωνία. Μια επένδυση κοντά στο 1 εκατ. Ευρώ, συγχρηματοδοτούμενη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην οποία σε πλήρη λειτουργία παραγωγής απασχολούνται οχτώ άτομα.

Και αφού ο στόχος επετεύχθη, πάμε για τον επόμενο! Ο Κυριάκος και ο Γρηγόρης Σταμούλης στη συνέχεια μας αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχείρησης και την παρέμβαση εκεί που «πονάει» η αγορά κρέατος: στην εκτροφή φυλών ζώων της Κεφαλονιάς που παράγουν υψηλής ποιότητας κρέας.

Ο Κυριάκος και ο Γρηγόρης Σταμούλης μας μιλάνε για το τρόπο διαχείρισης του σφαγείου αλλά και τα σχέδια για το μέλλον .

https://www.youtube.com/watch?v=IfaM7kg8LlY

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.12.2016, kefaloniapress