Καθίζηση της οικονομίας στην Τουρκία – Σε ύφεση μετά από 7 χρόνια

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2016, το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 1,8%, γεγονός που χαρακτηρίζεται ως ιδιαιτέρως απότομο, καθώς τα στοιχεία κατά τα προηγούμενα τρίμηνα, πριν την εκδήλωση του στρατιωτικού πραξικοπήματος, έδειχναν μία εκ διαμέτρου διαφορετική εικόνα. Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε η τουρκική στατιστική υπηρεσία, το πρώτο τρίμηνο του 2016 υπήρχε αύξηση 5,9%, ενώ συνολικά στα δύο πρώτα τρίμηνα (μέχρι και τον Ιούλιο του 2016), η τουρκική οικονομία είχε «μεγαλώσει» κατά 4,5%.

Η δε ισοτιμία της λίρας με το αμερικανικό δολάριο, έπεσε στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών. Ωστόσο, από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκική υπηρεσία, προέκυψε ένα μεγάλο ερωτηματικό. Η Στατιστική Υπηρεσία αναθεώρησε την αύξηση του ΑΕΠ της Τουρκίας για το 2015 από το 4%, που είχε αρχικώς εκτιμηθεί, στο 6,1%. Όπως αναφέρουν διεθνείς πηγές, αυτό δεν διευκρινίζεται πώς προέκυψε, ούτε μπορεί να δικαιολογηθεί.

Εξαιτίας της μείωσης του ΑΕΠ, η λίρα διολίσθησε σε τόσο σημαντικό βαθμό, που ανταγωνίζεται πλέον την πτώση του μεξικανικού Πέσος, ανάμεσα στα νομίσματα με τη μεγαλύτερη πτώση παγκοσμίως.

Σύμφωνα με αναλυτές, η πολιτική κρίση έχει επηρεάσει σαφώς την εξέλιξη της οικονομίας, καθώς συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή μετά το πραξικόπημα, ενώ έπονται οι αλλαγές στο σύνταγμα, τις οποίες έχει δρομολογήσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τελευταίος αντέδρασε στην κρίση ζητώντας από τους πολίτες να δείξουν πατριωτισμό και να στηρίξουν το νόμισμα και την οικονομία της χώρας τους.

Ενόψει του δημοψηφίσματος, η κατάσταση στην οικονομία της Τουρκίας ενδέχεται να επηρεάσει την κρίση του λαού, καθώς τα τελευταία 14 χρόνια, η ανάπτυξη είχε αποφέρει αυξήσεις αποδοχών.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ 12/12/2016