Ε. Λειβαδά: Ο απόηχος της ημερίδας «Το Κυπριακό και η κρίση στη Μέση Ανατολή» του ΙΝΕΡΠΟΣΤ

Ευρώπης, και ο δρ. Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, Καθ. Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Παν. Τους ομιλητές συντόνιζε ο δημοσιογράφος κ. Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η από όλους αναφορά στον αείμνηστο υπουργό Γεράσιμο Αρσένη, σπουδαία πολιτική προσωπικότητα παγκόσμιου βεληνεκούς και καταξίωσης. Με τις δράσεις του προώθησε συνθήκες προοδευτικές σε διεθνές επίπεδο, συνθήκες που άξονα είχαν πάντοτε την Ελλάδα και το δικό της συμφέρον. Ένας Έλληνας πολιτικός αδιαμφισβήτητου κύρους, εντιμότητας, ιδεολογικής συνέπειας, ένας Πατριώτης, που όσο απομακρύνεται στο βάθος του χρόνου η υλική παρουσία του, τόσο εξυμνούνται και διαδίδονται οι εθνικές αξίες του, η μαχητικότητά του, το ασυμβίβαστο και διαυγές πνεύμα του. Με αυτά τα χαρακτηριστικά του, και ως μία από τις παρακαταθήκες του, είναι και οι δράσεις του ΙΝΕΡΠΟΣΤ με κέντρο την αγάπη του για κάτι τι ελληνικό, για την Κύπρο, για το Αιγαίο, για τη Θράκη, το ενιαίο και αδιάσπαστο του έθνους, την προώθηση της ανάπτυξης και της δημοκρατικής διακυβέρνησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, αλλά και την ανάπτυξη τεκμηριωμένων προτάσεων πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, και η χθεσινή ημερίδα με θεματική: «Το Κυπριακό και η κρίση στη Μέση Ανατολή».

Ο δρ. Ευάγγελος Κουφουδάκης αναφέρθηκε για τις εκλογές στις ΗΠΑ και τον αντίκτυπο που θα έχουν στα ελληνοκυπριακά θέματα. Μίλησε για τους Έλληνες που περιστοιχίζουν τον κ. Τράμπ και την αποχή τους από ενεργές δράσεις για θέματα ελληνικά μετά το 1973. Ανέλυσε τις καλές σχέσεις που θα έχουν οι ΗΠΑ με την Τουρκία μετά την εποχή Ομπάμα. Το καθεστώς της Κύπρου το απεκάλεσε «συνταγματική σοφιστεία», το σχέδιο Χόλμπρουκ το 1998 «νομιμοποιημένη διχοτόμηση» και το δημοψήφισμα του 2004 «το μεγάλο Όχι που δεν έγινε ως αποτέλεσμα σεβαστό». Η Τουρκία πέτυχε τη νομιμοποίηση του διζωνικού στη Κύπρο και ο κ. Αναστασιάδης στήριξε το σχέδιο Ανάν, ένα σχέδιο κατάλυσης της Κυπριακής δημοκρατίας, σαν αυτό που προωθείται σήμερα. «Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» τόνισε και μίλησε για τη μελέτη που έκανε στις περισσότερες από 9.000 σελίδες του. «Να μελετάτε σε βάθος και να μην αρκείσθε απλώς στην ενημέρωση που προσφέρουν τα ΜΜΕ» συμβούλευσε τους θεατές.

Τον λόγο πήρε ο δρ. Συρίγος ο οποίος ανέπτυξε το γιατί η Τουρκία επιδιώκει τη λύση του κυπριακού. Θέλει να βελτιώσει τη θέση της. Να γίνει κέντρο διαμετακομιστικό λόγω των αγωγών, αλλά και να φέρει κοντά το Ισραήλ και την Αίγυπτο μέσω Κύπρου λόγω κοινών οικονομικών συμφερόντων. Να ξέρετε, είπε, πως πρόβλημα στην Κύπρο, σημαίνει και πρόβλημα στην Ελλάδα. Μια κακή κατάσταση στην Κύπρο θα έχει άμεσα αντίκτυπο στο Αιγαίο και στη Θράκη. Τα γεωπολιτικά δεδομένα είναι άσχημα αρχής γενομένης το 1974 τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο. Κι αν και για δεύτερη φορά μέσω δημοψηφίσματος οι Κύπριοι απορρίψουν το σχέδιο του ΟΗΕ, είναι πιθανόν η Τουρκία να προχωρήσει σε ενσωμάτωση των κατεχομένων. Στην πραγματικότητα έχουμε σήμερα μια διαχείριση κρίσεως, παρά μια επίλυση του κυπριακού.

Τρίτος κατά σειρά ομιλητής ήταν ο δρ. Φίλης ο οποίος σε αρκετά σημεία συμφωνούσε με τους προλαλήσαντες, αλλά όχι σε όλα. Μίλησε για την κατάσταση αδυναμίας στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία. Η «οικονομικά ισχυρή» Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπη με τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που της χτυπούν την πόρτα ενώ αντιμετωπίζει εσωτερικό πόλεμο με τους Κούρδους, έχει εμπλακεί στον πόλεμο στη Συρία και επιθυμεί να εισβάλει και στο Ιράκ. Μια τέτοια Τουρκία ίσως να σκεφτόταν να προκαλέσει και την Ελλάδα για να εξάγει το αδιέξοδό της στη χώρα μας και μέσω αυτής στην Ευρώπη. Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε και όσο ο Ερντογάν γίνεται ισχυρός στο εσωτερικό, τόσο έχει προβλήματα στο εξωτερικό και οι ξένοι επενδυτές φοβούνται. Στην Τουρκία γίνονται πογκρόμ και στη Μ. Ανατολή η Τουρκία κάνει διαχείριση ζημιάς. Παράλληλα έχει προβλήματα και με τη Δύση γιατί οι λεονταρισμοί του Ερντογάν μεγαλώνουν την αποσταθεροποίηση με αυτήν. Έτσι, κατά τη γνώμη του δρ. Φίλη, για να βγεί από αυτό το βέρτιγκο θα επιχειρήσει να γίνει ο καλύτερος σουνιτικός εταίρος με τις ΗΠΑ του κ. Τράμπ.

Τέλος ο δρ. Γιαλλουρίδης μίλησε για το μέλλον του κυπριακού κράτους και ανέλυσε τους φόβους του μέσω των δεδομένων. Η λύση θέλει την Τουρκία κυρίαρχη, τόνισε, και εάν και εφόσον το θέμα λυθεί, η Τουρκία θα επιτεθεί στο Αιγαίο και μετά στη Θράκη. Όσο υποχωρεί η Ελλάδα, όσο θέλει να τα «πάει καλά» με την Τουρκία, τόσο η δεύτερη παίρνει δύναμη και επιτίθεται. Οποιαδήποτε συνομιλία δεν μπορεί να γίνει στην υπό κατοχή Κύπρο. Ετοιμάζεται ένα κρατικό μόρφωμα. Δεν αποφασίζει ο λαός στην Κύπρο, κι ούτε το μόρφωμα που θέλουν οι συνομιλητές πληροί τις ευρωπαϊκές προϋποθέσεις κράτους, δηλαδή είναι δημοκρατία. Η Κύπρος πρέπει σήμερα, σε αυτήν την κατάσταση πρωτοφανούς αβεβαιότητας που ζούμε, να ανατρέψει το στρατιωτικό στάτους κβο. Και να αναπτύξει κοινή εθνική στρατηγική με την Ελλάδα, κάτι για το οποίο ο αείμνηστος υπουργός Αρσένης είχε παλέψει με όλες τις δυνάμεις του αδιάκοπα και με αταλάντευτη σταθερότητα στις απόψεις του.

Διατυπώθηκαν ερωτήσεις από το κοινό και δόθηκαν απαντήσεις από τους ομιλητές οι οποίοι κλείνοντας, ευχαρίστησαν από καρδιάς την υπουργό και τ. Πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας δρ. Λούκα Κατσέλη για την επιλογή της ως προς την θεματική της ημερίδας, για την άψογη οργάνωση και για την συνέπεια με την οποία  συνεχίζει με σεβασμό και αφοσίωση τις σπουδαίες εθνικές δράσεις που επικεντρώνονται πάντοτε στο τρίπτυχο: Ελλάδα-Κύπρος-Ελληνισμός.

Ευρυδίκη Λειβαδά