Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό σε μία περίοδο που, όπως είπε, «αντιμετωπίζουμε μια βαθιά κρίση». Εξέφρασε στη συνέχεια την πεποίθηση ότι και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, «θα συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις «ιστορικές σχέσεις φιλίας και συνεργασίας» Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ υπογράμμισε ότι «σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η ανθρωπότητα έχει μόνο να ωφεληθεί από τη στενή συνεργασία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής με την Ευρώπη».
Επισήμανε ακόμη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να προσβλέπουν σε μια ευημερούσα Ευρώπη και συμπλήρωσε πως ο ελληνικός λαός, παρά τις επώδυνες θυσίες, συνεχίζει την ευρωπαϊκή του πορεία, «συνεργαζόμενος με τους εταίρους μας εκείνους που θέλουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και μακριά από φοβικά συνδρομα και συμπεριφορές που υπονομεύουν το ευρωπαϊκό μέλλον».
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε ότι είναι «πρωτίστως διεθνές και ευρωπαϊκό ζήτημα» και επανέλαβε την ανάγκη για μία «δίκαιη και βιωσιμη λύση, σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο, το οποίο δεν αποδέχεται λύσεις συνομοσπονδιακής λογικής, στρατό κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις».
Προειδοποίησε επιπλέον ότι «οποιαδήποτε λύση αντίθετη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο θα δημιουργούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό προηγούμενο για όλες τις χώρες της Ε.Ε. που δεν θα σεβόταν την κυριαρχία των κρατών – μελών».
Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε «αδιανότητη και απαράδεκτη» οποιαδήποτε αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης, ενώ αναφερόμενος στην ΠΓΔΜ επισήμανε πως το γεγονός ότι ένα γειτονικό κράτος διεκδικεί ένα όνομα που αποπνέει αλυτρωτισμό και σημαίνει αλλαγή συνόρων υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική αυτού του κράτους.
Ομπάμα: Η κατάσταση καλυτερεύει
Απευθυνόμενος στον κ. Παυλόπουλο, ο Αμερικανός πρόεδρος τον ευχαρίστησε για το θερμό καλωσόρισμα ενώ είπε πως φέρνει χαιρετίσματα από τη μεγάλη ελληνοαμερικανική κοινότητα.
«Είναι το τελευταίο μου ταξίδι ως Προέδρου και ήθελα να ξεκινήσει στη γενέτειρα της δημοκρατίας», σημείωσε και τόνισε πως «Καταλαβαίνουμε ότι στις δύσκολη οικονομική συγκυρία ο ελληνικός λαός έχει υποφέρει, αλλά η κατάσταση καλυτερεύει, θα συνεργαστούμε αλλά υπάρχει αρκετός δρόμος που πρέπει να καλυφθεί ακόμα», τόνισε.
«Η ενωμένη Ευρώπη είναι κάτι καλό και για τις ΗΠΑ και για ολόκληρο τον κόσμο, κάτι που αποτελεί μέρος του μηνύματος μου στην Ευρώπη. Να δίνονται ευκαιρίες στους νέους αλλά και σε όλους, ίσες ευκαιρίες σε όλους ανά τον κόσμο», τόνισε.
Παράλληλα, συνεχάρη την Ελλάδα για την στάση της στο θέμα του προσφυγικού. «Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την συμπόνια και την ανθρωπιά με την οποία αντιμετωπίσατε τους πρόσφυγες», είπε και προσέθεσε «όπως ανέφερα και στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ, το θέμα των προσφύγων είναι θέμα όλων μας. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα (προσφυγικό) με οργανωμένο τρόπο, ώστε να υπάρχει κάποια τάξη».
Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, είπε πως «για την τρομοκρατία στη Μ. Ανατολή, εκτιμούμε τη συνεργασία με την Ελλάδα μέσω ΝΑΤΟ και τις περιπολίες στο Αιγαίο. Παράλληλα, εκτίμησε πως και τώρα με τον νέο πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ «ελπίζουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί».
«Αναμένω την επίσκεψή μου στην Ακρόπολη, κάτι που πρέπει να δει όποιος έρχεται εδώ», κατέληξε, ευχαριστώντας για μια ακόμη φορά τον ελληνικό λαό για την φιλοξενία, τη φιλία και τη συνεργασία, πράγματα που κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο.
Ομπάμα σε Τσίπρα (μόλις έκλεισαν οι πόρτες): Με τη λιτότητα δεν βγαίνει τίποτα
Στην ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους επικέντρωσαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στις δηλώσεις πριν τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Ομπάμα επέμεινε στη χαλάρωση της λιτότητας ενώ έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις δυσκολίες του ελληνικού λαού κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, και ευχήθηκε σύντομα «οι κόποι και οι θυσίες του λαού να βρουν ανταπόκριση». «Ο ελληνικός λαός δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση υπεράσπισης των πανανθρώπινων αξιών, αλλά μάχεται και στο σήμερα για αυτές» συνέχισε, στο ίδιο ύφος.
«Παρά τις δυσκολίες που περάσαμε, σταθήκαμε όρθιοι, υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας», ανέφερε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον κ. Ομπάμα. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων, δηλαδή το χρέος, το προσφυγικό και το Κυπριακό. «Το τελευταίο σας ταξίδι στην Ευρώπη είναι πολύ ουσιαστικό και θα δώσει το σήμα για θετικές εξελίξεις στα κρίσιμα ζητήματα», είπε ο πρωθυπουργός που ζήτησε δίκαιη λύση για το ελληνικό χρέος.
«Ευχαριστώ για τη θερμή υποδοχή που έγινε. Συγχαρητήρια στον κ. Τσίπρα, την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, για τις προσπάθειες που κατέβαλαν στις δύσκολες εποχές που πέρασαν. Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι μόνο με τη λιτότητα δεν βγαίνει τίποτα και ότι θα χρειαστεί μία ελάφρυνση χρέους ώστε να επέλθει βιώσιμη ανάπτυξη» είπε από την πλευρά του ο Ομπάμα.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε τα ευχαριστήριά του προς την Ελλάδα για «τη συμπόνοια που αντιμετώπισε τους πρόσφυγες», και για τη συνεργασία που επέδειξε η κυβέρνηση «ώστε να μειωθούν οι προσφυγικές ροές». Για το Κυπριακό, τόνισε πως η Ελλάδα, η Τουρκία και οι εμπλεκόμενες χώρες θα πρέπει να συνεργαστούν για να βρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. «Προσβλέπουμε στην Ελλάδα ως φίλο, σύμμαχο και σημαντικό μέλος του ΝΑΤΟ», κατέληξε ο αμερικανός πρόεδρος.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες όταν έκλεισαν οι πόρτες, η πρώτη φράση του αμερικανού Προέδρου προς τον πρωθυπουργό ήταν η εξής: «Με τη λιτότητα δεν βγαίνει τίποτα».
https://www.youtube.com/watch?v=wAewWsa_5BI
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14.11.2016, newpost