Σάλος από την απόλυση της συμπατριώτισσας μας Δρ. Δέσποινας Βλάσση από το Ινστιτούτο της Βενετίας

Μάλιστα οι υπογράφοντες βλέπουν πως «η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στη σειρά των δυσάρεστων εξελίξεων των τελευταίων μηνών».

Υπάρχει σαφής υπαινιγμός για αλλοίωση του χαρακτήρα του ινστιτούτου και υποβάθμιση του πολύπλευρου πολιτιστικού και επιστημονικού έργου που παράγεται εκεί.

Οι γνωρίζοντες τα κατατόπια μάς έλεγαν πως ανάλογες κινήσεις είχαν γίνει πολύ παλιότερα όταν είχε αναλάβει διευθυντής του ιδρύματος ο αείμνηστος Νίκος Παναγιωτάκης και κάποιοι δεν τον άφηναν να πλησιάσει στο γραφείο του.

Κανείς βέβαια στους πονηρούς καιρούς που ζούμε δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί και για την τεράστια ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Ινστιτούτου της Βενετίας, ενώ κάποιοι άλλοι το συνδέουν και με θεολογικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης.

Πάντως πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να σταματήσει αυτούς που προκαλούν φθορά στο ίδρυμα. Ηδη υπάρχουν διεθνώς διαμαρτυρίες για την κατάσταση.

Η επιστολή έχει ως εξής:

«Οσες και όσοι υπογράφουμε το παρόν κείμενο επιθυμούμε να εκφράσουμε τον έντονο προβληματισμό μας σχετικά με την πρόσφατη εξέλιξη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας: την απόλυση της κυρίας Δέσποινας Βλάσση από τη θέση της βιβλιοθηκονόμου. Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί στη σειρά των δυσάρεστων εξελίξεων των τελευταίων μηνών, σε σχέση με το Ελληνικό Ινστιτούτο, και μας προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία για τη συνέχιση της επιστημονικής δραστηριότητας του ιδρύματος.

Η κυρία Δέσποινα Βλάσση (…) είναι βασική επιστημονική συνεργάτις του ινστιτούτου και γνωρίζει σε βάθος την πλούσια βιβλιοθήκη και το πολύτιμο αρχείο του ιδρύματος, ενώ, επιπλέον, αποτελεί έναν συνδετικό κρίκο μεταξύ του ινστιτούτου και του επιστημονικού κόσμου της Βενετίας, αλλά και των ιδρυμάτων, θεσμών και προσώπων που συνεργάζονται με το ίδρυμα από όλο τον κόσμο. Ηδη, εκπρόσωποι σημαντικών ξένων επιστημονικών φορέων έχουν απευθύνει επιστολές εκφράζοντας την έντονη ανησυχία τους για την εξέλιξη αυτή, της οποίας οι αρνητικές συνέπειες έχουν ήδη διαφανεί.

Από την πλευρά μας, απευθύνουμε έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν την απόφασή τους για την αιφνίδια απομάκρυνση της κυρίας Βλάσση, με σκοπό τόσο την ηθική και επαγγελματική της αποκατάσταση όσο και την εύρυθμη λειτουργία και την εν γένει επιστημονική πορεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, του μοναδικού ελληνικού ερευνητικού ιδρύματος στο εξωτερικό».

Ακολουθούν οι υπογραφές των: Δημήτρη Γ. Αποστολόπουλου, Χαράλαμπου Γάσπαρη, Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα, Σταύρου Δ. Γριμάνη, Αικατερίνης Π. Δελλαπόρτα, Παναγιώτη Κ. Ιωάννου, Ουρανίας Καραγιάννη, Αννας Καρακατσούλη, Σοφίας Κατόπη, Σωτήρη Κουτμάνη, Μαρίας Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου, Κωνσταντίνου Λαμπρινού, Ειρήνης Λυδάκη, Τατιάνας Μαρκάκη, Γιώργου Δ. Ματθιόπουλου, Γιάννη Μαυρομάτη, Πλάτωνα Μαυρομούστακου, Πέγκυς Μοσχονά, Αγγελικής Πανοπούλου, Ασπασίας Παπαδάκη, Αναστασίας Παπαδία-Λάλα, Μιχάλη Πιερή, Bάλτερ Πούχνερ, Νίκου Σκουτέλη, Αγγελικής Τζαβάρα, Enrico Maria dal Pozzolo, Arnold van Gemert και άλλων.

Παναγιώτης Γεωργουδής

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14.11.2016