Μεταξάς Γιάννης: Βαθύτερο το ζήτημα…

Η επαλήθευση βρίσκεται στις διορθωτικές – προς Ημάς – δηλώσεις του Ερντογάν αλλά και άλλων που ακολούθησαν και σύμφωνα με τις οποίες «άλλα είναι τα φυσικά μας σύνορα που τα σεβόμαστε και άλλα είναι εκείνα της καρδιάς μας». Τσιμπώντας εμείς στα πρώτα δολώματα του Ηγεμόνα περί αναθεωρήσεων του δώσαμε τη δυνατότητα να πει αυτό που πραγματικά ήθελε: να αμφισβητήσει όχι τις συνθήκες αλλά την εθνική «δικαιότητά» (!) τους. Γιατί μας είπε πως ενώ το μυαλό δεν μπορεί να λειτουργεί με βάση τη νομιμότητα (πονηρός ο «Ευρωπαίος»), η καρδιά υποκαθορίζεται από τη legitimatas. Οχι από τη legalitas.

Ετσι ο Ερντογάν διέρρευσε αυτό που αγαπάει αλλά δεν μπορεί να κάνει. Μπόρεσε όμως να το αγγίξει μόλις εμείς δείξαμε ότι τον φοβηθήκαμε. Και τις αμέσως επόμενες μέρες, ακόμα και χθες, το συνέχισε. Αξιοποιεί κάτι στο οποίο έπρεπε με άλλον τρόπο να είχαμε απαντήσει. Τόσο τα μέσα μαζικής επικοινωνίας όσο και όποιος άλλος έχει την ευθύνη για όσα συμβαίνουν έχουν ταυτόχρονα την υποχρέωση άλλων χειρισμών.

Γιάννης Μεταξάς, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τακτικό μέλος της Académie Européenne Interdisciplinaire des Sciences.

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 27.10.2016